Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman přiletěl do Izraele. Cestou ke Stropnickému překonal nejtěžší překážku

Aktualizováno -
25. listopadu 2018
17:15
Autor: ČTK, kal - 
25. listopadu 2018
08:30

Prezident Miloš Zeman v neděli zahájil státní návštěvu Izraele, hned na letišti ho čekal nový český velvyslanec Martin Stropnický (ANO). Před jejich setkáním musel ale prezident překonat zřejmě největší překážku na celé cestě, vysoké letištní schody. Kvůli neuropatii dolních končetin se přitom jinak hlava státu snaží cesty po schodech minimalizovat. Během čtyřdenního pobytu se Zeman setká s vedoucími politickými představiteli země a jako první český státník promluví na schůzi izraelského parlamentu (Knesetu).

Důležitým bodem programu prezidenta bude otevření Českého domu v Jeruzalémě. Sídlit v něm bude České centrum, CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism.

Do Izraele Zemans manželkou Ivanou odletěli v neděli kolem 10. dopoledne, dvě hodiny poté je následoval druhý vládní letoun s podnikateli a novináři. Po letišti byla pro Zemana první zastávkou národní hřbitov, kde český prezident položil věnec u hrobu významného představitele sionismu Theodora Herzla.

Herzl pocházel z bohaté budapešťské rodiny a pracoval jako novinář ve Vídni a v Paříži. Je označován za otce židovského státu. Myšlenku jeho vzniku rozpracoval v díle Židovský stát a prosazoval ji při jednáních s hlavními tehdejšími státníky. Zemřel v roce 1904. Po vzniku Izraele byly jeho ostatky převezeny do Jeruzaléma a pohřbeny na národním hřbitově na Herzlově hoře, kde jsou hroby například také izraelských premiérů či prezidentů.

V pondělí na Zemana čeká prezident i parlament

Položení věnců na pietních místech bývá tradiční součástí programu státních návštěv. Zeman byl v Izraeli jako prezident již v roce 2013, předtím zemi navštívil také jako premiér. Tehdy v památníku Jad vašem uctil oběti holokaustu.

V pondělí se Zeman setká s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem a jako první český státník promluví na schůzi izraelského parlamentu. V úterý poobědvá s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a otevře Český dům.

Zeman chce v Jeruzalémě i českou ambasádu

I když tato instituce nebude mít diplomatický status, Zeman její vznik vnímá jako předstupeň přesunu českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzalému. Český prezident je silný zastánce přestěhování ambasády, souhlas české vlády ale zatím nezískal.

Zemana doprovázejí předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), několik ministrů a desítky zástupců českých firem.

jentakjenkobliha ( 26. listopadu 2018 07:46 )

pakos: Návrat idiota: Zdravím tě. Vrátil ses slintalo.

Pohybovenadany ( 26. listopadu 2018 03:55 )

Milošek je jednička ve svojem oboru . Mildo , nejaky gumový člun si přivez na léto .

dragomira ( 26. listopadu 2018 00:59 )

Zeman je zkrátka jednička a borec. A kavarenská lůza je žumpa

Pohybovenadany ( 26. listopadu 2018 00:14 )

Milošku , a vem to taky do Pakistanu za naši Terezkou. Viš, ta co měla 9kg hladké mouky v zavazadle ....

kukuk ( 25. listopadu 2018 22:48 )

Koblihy Týden v justici a Wágnerová, ta mluvila! Vy trubky s marmeládou.Babišovi teprve začne peklo nic za ním není vyřízený

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa