Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Slzy, nálož pro Zemana i auto v kontejneru: Stropnický odletěl do Izraele

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
31. října 2018
17:30

Dlouhé loučení, slzy i úleva z toho, že nebude pod takovým tlakem jako při ministrování. I to v posledních dnech zažíval nový velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický (ANO). Ve středu odletěl a v Česku zatím nechal manželku Veroniku, děti i svou maminku. „Je to velké odloučení, jinak to člověk vnímá ve 30, jinak v 60 letech,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy krátce před odletem. Jeho prvním úkolem bude organizace zahraniční cesty Miloše Zemana.

Bydlet zatím bude Stropnický v pronájmu, protože rezidence pro velvyslance se opravuje. V prvních dnech bude zařizovat formality a zamíří za izraelským prezidentem Re'uvenem Rivlinem, aby mu předal pověřovací listiny. „Já jsem měl štěstí, že ten termín je velmi rychle, už 8. listopadu budu předávat pověřovací listiny,“ řekl Stropnický Blesk Zprávám.

Těžké loučení a promyšlené balení

Těžce podle svých slov nesl hlavně loučení s rodinou. V Česku totiž zůstávají jeho starší děti, maminka a dočasně také manželka Veronika s jejich dcerou Kordulou. Balení mu trvalo několik týdnů a do Izraele si v kontejneru nechá přepravit knihy i vlastní auto.

Na letiště dorazil sám se čtyřmi kufry. Dva z toho jsou prý kvůli návštěvě prezidenta Miloše Zemana, který do Izraele dorazí už na konci listopadu. Stropnický v nich měl obleky a další nezbytnosti pro tuto událost.

„Normálně bych měl kufry dva, ale když tam jede hlava státu, tak opravdu těch věcí musím mít více. A můžu prozradit, že jsem trochu opatrný a i obleky mám rozloženy do několika kufrů, aby mi něco zbylo, kdyby se třeba jeden ztratil,“ popsal s úsměvem. Kontejner do té doby dorazit nestihne.

Návrat po 16 letech a úkol pro Žilkovou

K práci velvyslance se Stropnický vrací po 16 letech. Do roku 2002 byl českým velvyslancem ve Vatikánu, předtím působil v Itálii a Portugalsku. „Těším se moc, nebudu muset odpovídat na osm SMS denně a nebudu dostávat otázky pokaždé, když nějaký světový politik vydá tweet a co na to říkám jako ministr vlády. To mi scházet nebude. Těším se koncentrovanější práci,“ řekl.

Stropnický počítá s tím, že do diplomatické práce se aktivně zapojí i jeho manželka Veronika Žilková, která by se do země měla v dohledné době přestěhovat. „Manželka velvyslance má spoustu společných povinností, nepostává jen s jednohubkou v ruce. Přes manželky se dá získat zajímavý kontakt nebo zajímavá oblast spolupráce. A moje manželka má v tomto široké spektrum zkušeností,“ vysvětlil s tím, že věnovat se společně budou třeba problematice práce s vodou, odpadům nebo turistice.

Co Stropnický také řekl…

O balení: „Stěhování krabic a balení trvalo dlouho, protože jako každý, kdo se stěhuje, zjistíte, že za ty roky nashromáždíte spoustu zbytečných věcí. A teď je obracíte v ruce a říkáte si: To je pěkná vzpomínka. Nebo narazíte na 50 fotek, které jste 20 let neviděl, tak začínáte slzet a být sentimentální. Dělal jsem to po částech, 14 dnů jsem vždycky několik hodin denně smýčil svou pozůstalost. Kufry byly rychle, ale určitě jsem na něco zapomněl, třeba holicí strojek.“

O loučení s rodinou:Je to velké odloučení, jinak to člověk vnímá ve 30, jinak v 60 letech. Včera večer (úterý, pozn. red.) jsme s dcerou asi tři čtvrtě hodiny hráli „země, město“ na rozloučenou. Pak jsme si povídali. Těch nejrůznějších loučení i se staršími dětmi bylo hodně. Pozval jsem je na oběd a naskládal všechno den po dni. Ale neloučil jsem se nijak oficiálně, třeba s poslanci. To se nedá stihnout a rodina v tom má přednost.“

O stěhování manželky a dcery: „Celé rozhodování vůbec nebylo jednoduché. Rozhodli jsme se, že dcera (Kordula, pozn. red.) se přesune na druhé pololetí, tedy na přelomu ledna a února. Ale určitě za mnou přijedou na Vánoce, abychom se viděli. Izrael zároveň není to destinace, kde by se velvyslanec za ten rok občas do Prahy z pracovních důvodů nepodíval.“

krista2018 ( 1. listopadu 2018 01:20 )

z těch všech co se nabízeli snad nejlepší řešení

Janhrabe ( 31. října 2018 20:15 )

Prozradí mi tu někdo, proč izraeslský velvyslnec odlétá z Prahy, aby pracoval v Izraeli? Nebo, že by "yntelygence" místních pisálků byla rovna zdejším diskutujícím? Zjevně ano!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa