Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Porcování funkcí v Senátu: Tři adepti na šéfa. Uspěje Kubera? A co bude se Štěchem?

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. listopadu 2018
05:05

Z postu předsedy se Milan Štěch (ČSSD) zřejmě posune jen o jeden stupínek níže, tedy na pozici místopředsedy Senátu. Naopak předsedou se podle předběžných propočtů stane buď Václav Hampl (za KDU-ČSL), nebo Jaroslav Kubera (ODS). Ti už si totiž byli schopni vyjednat podporu u kolegů mimo vlastní kluby. Ani jeden z nich ale zřejmě nezvítězí v prvním kole, kde jim bude sekundovat Jan Horník (STAN). Zároveň už si nejsilnější kluby začaly dělit pozice ve vedení výborů.

Zatímco za exrektora Univerzity Karlovy Václava Hampla se postaví kromě vlastních kolegů podle neoficiálních informací také šestičlenný klub Senátor 21, Jaroslava Kuberu zřejmě podpoří stejně početný klub hnutí ANO. Tím by měl Kubera 24 hlasů, Hampl kvůli slabší lidovecké „základně“ 21 hlasů. Potřebují ale nasbírat hlasy 41 z 81 senátorů.

Trojici usilující o post předsedy doplňuje Jan Horník (STAN), jehož klub má 18 členů. Nejistá je pozice dříve nejsilnějšího klubu ČSSD se 13 členy, ten zřejmě jednotně při volbě předsedy hlasovat nebude. Z těchto propočtů pak vyplývá, že do druhého kola boje o šéfa Senátu se zřejmě dostanou Jaroslav Kubera a Václav Hampl.

„Skončila éra přetahování, protože ji stejně nikdo nerespektuje. Bude to jinak, než bylo zvykem,“ okomentoval současný stav jeden z kandidátů Jaroslav Kubera. ODS byla přitom jedním z klubů, který vsázel i na angažování nestraníků, aby si zajistil post nejpočetnějšího klubu. Stejně jako Miloš Vystrčil, šéf senátorského klubu ODS, ale nechává otevřená zadní vrátka. Trojice půjde do středečního souboje, „pokud se do té doby někdo nerozmyslí“. „Já bych se v žádném případě teda nerozmyslel,“ odmítá ale Kubera, že by ze souboje vycouval právě on.

Vypadá to, že se rozhodne až na plénu hlasováním, že si každý bude držet své. Od předsedy se musí začít, podle toho existuje několik variant,“ nastiňuje problémy s dosavadním rozdělením dalších funkcí předseda senátorů KDU-ČSL Petr Šilar. Vedení nejsilnějších klubů si totiž jen obtížně porcuje pozice ve vedení výborů. Vše se odvíjí od jména nového předsedy.

Pokud by nebyl zvolen Václav Hampl, chtěl by zůstat šéfem výboru pro unijní záležitosti. Pokud se ale stane šéfem Senátu, tento post se uvolní a lidovci na něm podle Šilara trvat nebudou. To Kubera žádnému výboru nešéfuje, stejně jako Horník.

Neví se nic. Podle všeho to bude rozstřel. Když by byl zvolen pan kolega Hampl, tak nám to rozhodí, co jsme doposud domlouvali. Pak asi ty dvě nejsilnější strany to vezmou pevněji do ruky. Budeme tak vyvažovat případné zvolení zástupce KDU-ČSL do čela Senátu,“ popsal nestandardní situaci po senátních volbách také předseda senátorů STAN Jan Horník. Ten by byl v případě prohry připraven přijmout post místopředsedy.

Senátor za STAN Jan Horník, starosta Božího Daru Senátor za STAN Jan Horník, starosta Božího Daru | Blesk:CNC, KAREL KOPÁČ

„Varianta, že se bude rozhodovat z těchto tří kandidátů, je velmi pravděpodobná. Jednoznačné obsazení výborů se ale kvůli tomuto nedá říct,“ doplnil hlas ODS „hlavní vyjednavač“ Miloš Vystrčil.

Nominace na předsedu by měly být odevzdány v pondělí. Plénum pak nové vedení Senátu bude volit ve středu a zákonodárci budou pod tlakem. Na stole mají zákony, které musí do příštího pátku projednat.

Zdánlivá jistota: Místopředsedou bude Štěch

A zatímco se „noví“ vlčáci perou, mnout ruce si může končící šéf horní parlamentní komory Milan Štěch (ČSSD). Podle informací Blesk Zpráv se s ním ve všech variantách počítá jako s jedním z místopředsedů. Ať už zástupců šéfa Senátu bude pět, nebo třeba jen tři. ČSSD má v novém složení až čtvrtý nejsilnější klub, když ve volbách ztratila téměř polovinu svých senátorů.

oldedek ( 8. listopadu 2018 12:11 )

"Kubera: Vyčítají mi, že jsem malý a málo důstojný..." Jó Járo to přeci není možný - já si naopak myslím, že jsi velký, velmi velký - a na ty dva tvé velké politické počiny nelze zapomenout - vzpomínám jak si pro senát zařídil aby byl na WC toaletní papír, nó a ten tvůj lobing abychom mohli kouřit třeba i na operačním sále byl Boží - díky, díky, díky ... Nó a ještě tvůj velmi vřelý vztah k Milošovi z Hradu nám dává záruku, že to tak vesele bude s vámi oběma u nás pokračovat i nadále ... Sláva, sláva, sláva ....

1pravda1 ( 8. listopadu 2018 09:21 )

Tak to si snad děláte legraci!! Proč by měl být předsedou Senátu Hampl z KDU-ČSL klubu, když skončili až na třetím místě! Vychcaní lidovečtí hadi, by se neměli plést volby předsedy, na předsedu má nárok buď ODS nebo STAN, kteří skončili v počtu senátorů na prvním místě nerozhodně. ODPORNÍ LIDOVCI UŽ CHTĚJÍ I PŘECH-CAT SENÁT. POŘÁD STEJNÉ, S PĚTI PROCENTY VE SNĚMOVNĚ ZASE SE NASÁČKOVALI DO TÉMĚŘ KAŽDÉ VLÁDY. Hnus.

gabreta ( 8. listopadu 2018 08:42 )

Co by bylo se Štěchem? Jako každý vych*caný předseda odborů, cesta přes ČSSD do senátu a pokračovat do Europarlamentu ke korytu!!!

zada ( 8. listopadu 2018 07:50 )

Štech je zbabělý politik, nomeklaturní kádr minulého režimu, který ve své podstatě zradil obyčejné lidi v této zemi, odboráře, pracující. Štech je převlíkač kabártů a proto by už neměl mít žádnou funkci. A měl by skončit na "hřbitově" politiků - v zapomění. Je to kolenovrt a člověk potřebující moc nad lidmi, a tak se bude cpát do funkcí. Pro mě je Štech nevolitelný kamkoli!!!!!Sluníčkář, pražsky kavárník...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa