Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj o šéfa Senátu vyhrál Kubera. Může brát přes 240 tisíc, pokud nestihnou probrat platy

Aktualizováno -
14. listopadu 2018
12:38
Autor: base, ČTK - 
14. listopadu 2018
08:52

Novým předsedou Senátu se stal Jaroslav Kubera z ODS. Ve finále tajné volby porazil Václava Hampla (za KDU-ČSL). Kubera získal 46 hlasů, Hampl 24. I senátorů se přitom týká aktuální debata o platech zákonodárců. Pokud nestihnou probrat vládní návrh, polepší si i ve Valdštejnském paláci. Plat šéfa Senátu by mohl poskočit na 244 tisíc korun, a tak se mezi Hamplem a Kuberou hrálo i o nemalé peníze.

Senát podle očekávání svého předsedu v prvním kole ze tří kandidátů nezvolil. První volební kolo vyhrál Kubera se ziskem 35 hlasů z 81 odevzdaných, Hampl dostal 22 hlasů a Horník 18 hlasů. Dva hlasy byly podle předsedy senátní volební komise Jaroslava Větrovského (za ANO) neplatné. Druhé kolo však již bylo jednoznačnou záležitostí a z vítězství se raduje Kubera v poměru 46 ku 24 hlasům pro Hampla.

Kubera byl s ohledem na vyjádřenou podporu považován za mírného favorita volby. Hlasy mu veřejně přislíbili zástupci ANO a část sociálních demokratů a v prvním volebním kole dostal 35 hlasů, zatímco Hampl jen 22. Kuberovi ve druhém kole asi přibyly hlasy z klubu Starostů, s nimiž podle svého vyjádření v rámci dřívějších dohod původně počítal Hampl. Lidovci ale ve volbách zaostali za očekáváním. Změnu postoje Starostů a příklon k ODS naznačil už před týdnem předseda klubu STAN Jan Horník. „Přece bychom měli využít sílu těch dvou silných klubů, které dohromady mají 36 senátorů,“ uvedl.

Kubera chce být státníkem, humoru se nevzdá

Kubera po zvolení senátorům zopakoval, že nejdůležitější pro Senát bude ochrana svobody, demokracie a ústavy. Slíbil, že se je pokusí v souladu se svým nominačním projevem přesvědčit o tom, že se z politika změní ve státníka tak, jako se z odboráře proměnil jeho předchůdce Milan Štěch (ČSSD). Hodlá se také zasazovat o to, aby Senát nebyl pro Sněmovnu „chudším otloukánkem“.

Novinářům Kubera později řekl, že rozdíl mezi politikem a státníkem vidí v tom, že státník přistupuje k věcem s větším nadhledem. Podle něj to ale neznamená, že by se musel vzdát svého humoru. Podotkl také, že si roli státníka už nacvičil ve filmu Toman, v němž ztvárnil postavu československého prezidenta Edvarda Beneše.

Nový předseda Senátu také uvedl, že doufá v to, že nebude působit v čele horní komory jen nejbližší dva roky. „Chtěl bych být předsedou Senátu šest let,“ uvedl Kubera, který letos podruhé obhájil senátorský mandát na dalších šest let.

Novými místopředsedy Senátu byli ve středu podle očekávání zvoleni Jan Horník a Jiří Růžička z klubu Starostů a Jiří Oberfalzer (ODS). V užším vedení horní komory zůstávají v souladu s dohodami senátorských frakcí bývalý šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) a dosavadní místopředsedkyně Miluše Horská z klubu KDU-ČSL. Ve volbě místopředsedů neměli protikandidáty.

Nespokojený Hampl, optimistický Horník

Poraženého Václava Hampla Kuberovo zvolení nepotěšilo, vadí mu především jeho postoje k Evropské unii. Podle třetího z kandidátů Jana Horníka  nemusí být Kubera špatným předsedou Senátu, ale po svých předchůdcích Milanu Štěchovi a Přemyslu Sobotkovi to nebude mít jednoduché.

„Pořád platí to, že trvají moje názorové rozdíly proti stanoviskům, které znám od kolegy Kubery, takže z tohoto hlediska nejsem moc rád,“ zhodnotil před novináři výsledek volby Hampl.

„Pro mě hlavní je, že já cítím jako hrozně důležitou věc pro Českou republiku, pro její politiku v této době, naše pevné mezinárodní zakotvení, zejména pokud jde o Evropskou unii. A tady cítím ze strany Jaroslava Kubery sarkastičtější přístup,“ doplnil Hampl. Neočekává přitom, že by se Kubera po zvolení předsedou horní komory Parlamentu nějak výrazně změnil.

„Já si myslím, že nemusí být špatným předsedou. Po Milanu Štěchovi a Přemku Sobotkovi to nebude mít úplně jednoduché, ale mám dojem, že se během těch let naučil, pracoval vedle nich, ví, jakým způsobem vedli Senát, jak ho reprezentovali navenek," řekl o Kuberovi Horník, který vypadl v prvním kole volby. Podle něj je důležité, že se podařilo předsedu Senátu zvolit už dnes a nebylo nutné volbu opakovat v dalších dnech.

Pro koho hlasovali Starostové?

Horníka také nepřekvapilo, že vypadl už v prvním kole, vzhledem k rozdělení sil v Senátu takový výsledek očekával. Hampl naopak vyjádřil překvapení z toho, že ve druhém kole s hlasy 24 senátorů výrazně zaostal za Kuberou, pro kterého hlasovalo 46 senátorů. „Myslím si, že těžko by tento výsledek mohl dosáhnout bez toho, že významná část klub Starostů a nezávislých se přiklonila v jeho prospěch. Což, přiznávám, je pro mě jisté překvapení, protože moje kandidatura původně vznikla ze společné debatě se Starosty a nezávislými,“ řekl Hampl. Podle Horníka měli členové klubu STAN ve druhém kole volby volné hlasování.

Horník také řekl, že od Senátu v nadcházejících dvou letech předpokládá jiné politické postoje, než budou zastávat další instituce. „Nevím, jestli budeme přímo opozicí, ale dovedu si představit, že Senát bude mít mnohdy jiný názor na politické dění jak doma, tak v zahraničí proti Hradu, proti vládě a možná i Poslanecké sněmovně,“ řekl.

Boj o platy zasáhne i senát

Senátoři přitom čekají i na to, až se v Poslanecké sněmovně probere návrh ohledně platů zákonodárců. Pokud neprojde legislativním kolečkem, vzrostou od ledna jejich platy skokově o cca. 20 procent.

Jak si polepší zákonodárci? Poslanci a po nich senátoři budou znovu řešit své platy Jak si polepší zákonodárci? Poslanci a po nich senátoři budou znovu řešit své platy | Infografika Blesku

 

Místopředsedů Senátu bude po deseti letech znovu pět, tedy o jednoho více než dosud, a to mimo jiné kvůli snaze zachovat zásadu poměrného zastoupení. Adepty jsou dosavadní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), nynější místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL, Jiří Oberfalzer z ODS a Jiří Růžička z klubu Starostů.

Kdo je Jaroslav Kubera

Jaroslavu Kuberovi je 71 let, je dlouholetým členem ODS. V posledním volebním období (od 2016) byl místopředsedou Senátu, je členem zastupitelstva Ústeckého kraje a bývalým primátorem Teplic.

Rodák z Loun vystudoval gymnázium, vysokoškolské studium nedokončil. V letech 1967 až 1969 pracoval v oddělení dovozu Sklo Unionu Teplice a poté až do roku 1990 v obchodním oddělení Elektrosvitu Teplice. V letech 1990 až 1994 byl tajemníkem Městského úřadu Teplice.

V roce 1994 byl poprvé zvolen teplickým starostou, ve funkci (od roku 2002 primátorské) byl až do letošních voleb, po kterých se o ni již neucházel (do čela města byl tedy zvolen již šestkrát). Uspěl i v letošních komunálních volbách, ODS dovedl ve městě k vítězství.

Do Senátu byl poprvé zvolen v roce 2000, od té doby mandát vždy obhájil. V Senátu byl mimo jiné předsedou mandátového a imunitního výboru a předsedou senátorského klubu ODS. Po volbách 2016 byl zvolen místopředsedou Senátu.

Kubera již řadu let patří k nejvýraznějším politikům ODS, jejíž členem je již od roku 1992. Někteří spolustraníci o něm loni uvažovali jako o možném kandidátovi na funkci prezidenta republiky, Kubera případnou kandidaturu odmítl. Na přelomu let 1967 a 1968 byl členem KSČ.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 14. listopadu 2018 15:55 )

Jak dlouho budeme živit tuhle pijavici? Senát je prý důležitý! Leda tak pro senátory. Pro občany je úplně na ho vno. Zhruba polovina evropských zemí se bez tohoto dobrodiní obejde. Závidím jim.

hejhej ( 14. listopadu 2018 14:57 )

Do senátu volilo maximálně 16% voličů a ti odporní nenažranci si budou za nic hovět 6x ročně za horentní plat - peníze daňových poplatníků. Vůbec těm havadům nevadí, že o ně většina občanů nestojí, senát je naprosto zbytečný !!!!!!

Actimel ( 14. listopadu 2018 13:54 )

není co dodat

Actimel ( 14. listopadu 2018 13:51 )

Hmm, hezky si to hoši rozdali!!! Jen co je pravda! K tomu hezky každý důchod, protože to tam jeden senilní dědek za druhým...no neber takový kšeft za takové prachy!!! To je hanba národa si takto žít a prohlubovat tím díru ve státní kase. Jedním slovem darmožrouti

salto ( 14. listopadu 2018 13:46 )

Jaksi mi uniklo, jak dopadl horký kandidát na prezidenta a potom na předsedu Senátu p.Drahoš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa