Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Seberou Čechům pomlázku kvůli bití žen? Hádky o nové úmluvě řeší i čerstvý ženáč ve vládě

Autor: ČTK, Mii - 
6. listopadu 2018
19:18

Česku zakážou pořádat tradiční velikonoční pomlázku, dojde na omezení národní suverenity? V souvislosti s Istanbulskou úmluvou proti násilí páchanému na ženách se rozhořela vášnivá diskuze jejích odpůrců a zastánců. A kolují i vyložené hoaxy, nepravdivé zprávy, šířené (nejen) po sociálních sítích, proti kterým musel zakročit i ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Podpis úmluvy ze strany Česka je dle něj v pořádku. Část politiků však nesouhlasí a na jedné lodi se ocitají lidovci i okamurovci.

Spory o istanbulskou úmluvu předznamenaly i poslední interpelace ve Sněmovně, kde poslanec Pavel Jelínek z SPD mluvil o „násilné kampani ohledně ratifikace Istanbulské úmluvy“, varoval před „znásilňováním“ českého právního řádu a upozorňoval, že úmluva řeší problémy, které se české společnosti netýkají, jako jsou třeba vynucené sňatky či ženská obřízka.

„Úmluva ve skutečnosti není ničím jiným než opatřením, které směřuje a priori proti násilí v rodině, v domácnosti, mezi osobami blízkými. Samozřejmě včetně těch nejintenzivnějších, nejodpornějších a nejvíc barbarských forem násilí, jako je třeba ta zmiňovaná obřízka,“ reagoval ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

K vyhrocené debatě došlo pak v úterý odpoledne znovu na území Poslanecké sněmovny. Se svými názory se v ní střetli odpůrci i příznivci přijetí Istanbulské úmluvy proti násilí na ženách a domácímu násilí. Sněmovní petiční výbor uspořádal veřejné slyšení poté, co obdržel petice s více než 10 tisíci podpisy proti dokumentu i na jeho podporu. Na debatu dorazilo přes 150 lidí. Proti přijetí úmluvy se postavili také lidovci.

Domácí násilí, mrzačení genitálií i zločiny ze cti

Text úmluvy odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Poukazuje na to, že ženy bývají mnohem častěji obětí domácího a sexuálního násilí než muži i obětí masového znásilňování v ozbrojených konfliktech. Násilí vůči ženám dokument vnímá jako porušování lidských práv a diskriminaci.

„Pokud jde o obsah té úmluvy, tak se přiznám, že tam nespatřuji nic, co by šlo proti tradicím a hodnotám, na kterých stojí Česká republika, na kterých stojí Ústava, na kterých stojí její právní řád,“ říkal ve Sněmovně ministr Kněžínek.

Ministr spravedlnosti: Velikonoce nám neseberou

Do českého právního řádu naopak podle něj synergicky její podpis zapadá. „Opravdu to není v tom, co jsem si někdy přečetl v novinách, úplně fantasmagorické konstrukce, co všechno by ta úmluva mohla vyvolat. O tom to opravdu není. Velikonoce nám nikdo nezakáže,“ upozorňoval s narážkou na tradiční svátek, kdy se pomlázkou bijí ženy.

Článek 12 Istanbulské úmluvy totiž mluví o „vymýcení předsudků, obyčejů, tradic a veškerých zvyklostí, které jsou založené na myšlence méněcennosti žen nebo stereotypním pojímání rolí žen a mužů.“ Lidové zvyky se však prý nepotírají.

Své argumenty pro podpis Istanbulské úmluvy i proti němu představili v úterý zástupci obou táborů, víc slyšet byli odpůrci. Podle nich má naopak úmluva zajistit ženám větší práva než mužům a představuje ideologický dokument, jehož přijetí by měnilo dosavadní kulturní směr Česka a ohrozilo tradiční rodinu.

Násilí na ženách je nepřijatelné

Státy, které k úmluvě přistoupí, se zavazují k uzákonění opatření proti násilí, k prevenci i k vyčlenění peněz na služby. Povedou také statistiku. Podniknou kroky k vymýcení předsudků, zvyků, tradic a praktik, které jsou založeny na podřízenosti žen, stojí v textu.

Odpůrcům proto také vadí, že by stát poskytoval peníze neziskovým organizacím, které se věnují obětem. Řada ustanovení se dá navíc podle nich vykládat nejasně. Podle zastánců by ratifikace naopak byla signálem, že násilí na ženách je nepřijatelné a že ČR se snaží zlepšit pomoc obětem. Poukazují na to, že v zemích, které už materiál ratifikovaly, apokalypsa nenastala.

12 zemí zatím nepodepsalo

Istanbulská úmluva vznikla v roce 2011. K letošnímu 1. září ji podle organizace Amnesty International a České ženské lobby ratifikovalo 33 států. Dvanáct zemí včetně Česka ji zatím podepsalo. ČR svůj podpis připojila v květnu 2016. Nyní se čeká na ratifikaci. Slovensko v únoru oznámilo, že dokument neratifikuje.

 

Úmluva počítá také s tím, že téma rovnosti a potírání stereotypů by se mělo začlenit do školních osnov. Počítá se se školením zdravotníků, policistů či soudců, kteří s oběťmi i pachateli pracují. Vzniknout by měla centra s lékařskou pomocí pro oběti sexuálního násilí, ženám by měly pomoc poskytovat ženy, dostupná by měla být právní a psychologická pomoc či azylové domy. Na naplňování by měla dohlížet určená instituce.

Na kněze Piťhu podali kvůli úmluvě trestní oznámení

Přesto Istanbulská úmluva vyvolává v Česku nadále značně rozporuplné reakce. Emoce zvířilo zvlášť svatováclavské kázání katolického kněze Petra Piťhy. Česká ženská lobby na něj podala trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

Piťha se ve svém svatováclavském kázání proti přijetí úmluvy důrazně postavil. Podle něj by v Česku vedla k přijetí „dokonale zvrácených zákonů“ proti tradiční rodině.

Věřícím mimo jiné Piťha řekl, že jejich rodiny za názor, že muž a žena nejsou totéž, budou roztrženy, vezmou jim děti, za jakýkoliv nesouhlas bude deportace do „pracovně výchovných táborů vyhlazovacího charakteru“, homosexuálové budou prohlášeni za nadřazenou vládnoucí třídu, děti si budou moci zvolit pohlaví a rodiče jim ani nebudou moci dát jméno.

„Žádné koncentrační tábory vznikat nebudou,“ podivoval se ve Sněmovně ministr spravedlnosti Kněžínek. A také předsedkyně České ženské lobby Eliška Kodyšová uvedla, že Piťhou zmiňované věci z úmluvy vůbec nevyplývají. Piťhu naopak podpořil kardinál Dominik Duka jako předseda biskupské konference (ČBK). Podle biskupů staví úmluva muže a ženy proti sobě.

Bělobrádek: Úmluva je zbytečná

Není proto divu, že rozdílný postoj k dokumentu mají i čeští zákonodárci. Podle poslankyně Radky Maxové (ANO), která se stala ambasadorkou úmluvy, by Sněmovna o dokumentu mohla hlasovat příští rok v lednu či únoru.

Jednoznačně proti jsou lidovci. Podle nich je nadbytečná, násilí na ženách dostatečně postihují české zákony. Novinářům to v úterý po jednání celostátního výboru KDU-ČSL řekl předseda strany Pavel Bělobrádek.

„Považujeme Istanbulskou úmluvu za zbytečnou, je nadbytečná v právním řádu. Jistě odmítáme násilí na komkoli, ale to je věc, kterou už ošetřuje náš právní řád,“ řekl Bělobrádek. „Všechno, co je v té Istanbulské úmluvě dobré, je už v zásadě u nás ošetřeno,“ dodal.

vihor ( 6. listopadu 2018 21:48 )

No jak se to asi bude řešit. Nejdřív se jako v Německu vyhodí šéf tajné služby, který upozorňuje na rizika migrace. Případy násilí se označí za nevýznamné události lokálního charakteru, o kterých není hodno informovat na státní úrovni, po vzoru ARD/ZDF. Kdo by o tom chtěl přece jen informovat, bude zastrašen drakonickými likvidačními pokutami v řádu miliard Kč zákonem proti šíření nenávisti. Tam kde to bude neudržitelné, uspořádá se koncert s neziskovkami dovezeným pozitivně naladěným publikem a levičáckými kapelami. A hlavně se nasypou peníze do neziskovek, které budou pořádat přednášky, kurzy, semináře, školení, atd. financované z daní. Všechno to zaplatí obyčejný pracující člověk, kterého neziskovky označí za nácka a nařídí mu nucené práce, dodatečné daně a poplatky.

vihor ( 6. listopadu 2018 21:35 )

Stačí si tu úmluvu přečíst a poslechnout si tiskovku těch bab a hned je jasné, o co jde. O prachy pro neziskovky! Podstatou té úmluvy je totiž to, že stát musí povinně financovat neziskovky, které budou jakože všechny školit, pořádat semináře, kurzy, chodit do škol, atd. atd. Čili někdo si chce hlavně zařídit výnosný byznys. Protože všechno ostatní kolem už dávno řeší jiné zákony. Ta Istanbulská úmluva je jenom o tom, že se do toho systému vetřou neziskovky, které budou požírat daně a na všechno jako preventivně dohlížet. Teď už jenom čekám, až prodejci hamburgerů přijdou s požadavkem na povinné školení o zdravé výživě, které jim bude platit stát z daní. Tak se dnes dělá byznys po Babišovsku, pěkně čerpat daně, dotace, zajistit si zákazníky pomocí zákonné povinnosti přimíchávání biosložek, atd.

mandat ( 6. listopadu 2018 20:41 )

Presne tak. 'to tady totiz nikoho nezajima,co se na Evropany chysta.Resi se tady idiotske problemy a dulezite veci jsou mimo. Jak bude resit CR napriklad mnohozenstvi? Jak dlouho si troufne CR zivit migranty a cele jejich rodiny ? Jak myslite, ze zvladne zdravotnicky system v CR uzdravovat migranty,ktery jsou prolezly infekcema a parazitama. A jak budete zabranovat tomu,aby nasi obcane neumirali na jijich nemoci ? A jak chcete zajistit bezpecnost nasich obcanu, zvlaste deti a zen pred znasilnenim a zabitim? Nebo to bude jako na zapade,ze oni muzou vsechno a my nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa