Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nohavica dostal od Putina medaili. „Český bard“ v Kremlu i zazpíval

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, bud - 
4. listopadu 2018
14:25

Ruský prezident Putin na recepci v Kremlu udělil u příležitosti Dne národní jednoty Puškinovu medaili českému písničkáři Jaromíru Nohavicovi. Informují o tom agentury RIA Novosti a TASS. Medaili si Nohavica převzal v Kremlu osobně.

Není to první ocenění, které zpěvák Nohavica v souvislosti s Ruskem dostane. Již loni získal za „rozvoj vztahů s Ruskem“ cenu Stříbrný lukostřelec, kterou zaštítilo ruské velvyslanectví a prezident Miloš Zeman. Loni rovněž získal od českého prezidenta medaili Za zásluhy.

Anketa
Je podle vás správně, že Jaromír Nohavica převzal medaili od Vladimira Putina?
počet hlasujících: 9974

Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, humanitárních vědách, literatuře či jiných oborech umění. Třícentimetrová stříbrná cena má na lícové straně profil ruského básníka Alexandra Sergejeviče Puškina, na rubu jeho podpis a pořadové číslo.

„Český bard“, jak Nohavicu nazvala agentura RIA Novosti, dostal podle dřívějších informací Kremlu ocenění za zásluhy o upevnění přátelství a spolupráce mezi národy a sbližování a vzájemné obohacování národních kultur. V děkovné řeči pronesené v ruštině zazpíval Nohavica část písně Bulata Okudžavy.

Z Čechů má medaili i Klaus

Medaili dosud obdrželo přes 940 lidí. Z Čechů byli medailí dosud oceněni bývalý prezident Václav Klaus, který ji dostal v roce 2007, a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka, který medaili obdržel letos v březnu.

Kromě Nohavici v neděli dostal Puškinovu medaili z Putinových rukou i starosta jihošpanělského města Málaga Francisco de la Torre Prados, choreograf Slovenského národního divadla Rafael Avnikjan či herec srbského Národního divadla Miloš Biković.

Řád přátelství dostal na recepci u příležitosti svátku, který nahradil oslavy říjnové revoluce, například záhřebský starosta Milan Bandić.

Video  Putil ocenil Nohavicu medailí. Český písničkář rusky poděkoval a zazpíval  - Kremlin.ru
Video se připravuje ...

Co Nohavica při převzetí ocenení řekl a zazpíval?

Děkuji. Je to pro mě velká čest. Vzpomínám si, jak před 35 lety jako mladý bard s kytarou v Ostravě na jednom ze svých prvních koncertů zpíval své písně i píseň od Bulata Okudžava „A vsjo taki žal“. „A líto mi je, že už nikdy nepovečeřím s Alexanderem Sergejevičem v Jaru, aspoň na čtvrt hodiny.“ (zpěv, pozn. red)

Dnes je to nádherná chvíle. Alexander Sergejevič je se mnou tady. Nejen on, ale i všichni ruští básníci, všichni ruští bardové, které jsem četl, zpíval a překládal. Co na to říct? Možná, když čtete básně jiného člověka, když zpíváte písně jiného člověka, stáváte se součástí jeho duše. A ne jeho nepřítelem. Děkuji 

romanetta ( 5. listopadu 2018 22:06 )

Nevím, jestli jste si toho vědom, ale myslím, že jste to vyjádřil naprosto přesně. Bohužel.

prvosienka ( 4. listopadu 2018 22:47 )

antonin kryl uplne s tebou suhlasím

AntoninKryl ( 4. listopadu 2018 20:30 )

My komunisté se nemáme za co stydět. A Jarek, když bylo třeba, prospěl věci socialismu víc než leckterý z nás. Přiznejme si to, soudruzi. Medajlu si zaslouží. Tak je to správně.

janhu ( 4. listopadu 2018 19:31 )

Karel Kryl složil písničku o zrůdnosti a hyenismu tohoto zločineckého režimu ::demokracie https://www.youtube.com/watch?v=Ak8o5lSU6xQ&t=24s

qwerta ( 4. listopadu 2018 19:26 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa