Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Praze 12 budou vládnout Piráti se Zelenými, ODS a TOP 09. Původní dohoda padla

Autor: ČTK - 
31. října 2018
23:10

V Praze 12 by měli vládnout vítězní Piráti s podporou Zelených společně s ODS a TOP 09, starostou se stane Jan Adamec z Pirátů. Zástupci těchto stran, kteří mají v zastupitelstvu městské části 21 z celkem 35 hlasů, podepsali dnes večer koaliční smlouvu. Po říjnových volbách se přitom na radniční spolupráci původně domluvili Piráti, TOP 09 a uskupení Změna pro Prahu 12.

Piráti a zástupci TOP 09 ale dnes oznámili, že povolení vyjednávání se Změnou pro Prahu 12 ukončili. Stranám se při vyjednáváních nepodařilo najít shodu na tom, jak společně řídit městskou část, uvedli večer zástupci TOP 09 na facebooku.

„Podpisem koaliční smlouvy dne 31. října 2018 ve 21:00 zástupci Pirátů s podporou Zelených, spolu s ODS a TOP 09 stvrdili koalici Pro lepší Prahu 12, která bude v příštích čtyřech letech spravovat městskou část Praha 12. Starostou bude Jan Adamec, člen vítězných Pirátů," informoval lídr TOP 09 Petr Šula.

Praha 12 na jihu metropole, v níž žije přes 56.000 obyvatel, zahrnuje území Modřan, Komořan, Kamýku Cholupic a Točné.

Každá koaliční strana bude mít v radě po třech křeslech. Starostou bude Adamec za Piráty, místostarosty budou Vojtěch Kos a Jiří Fremr za ODS, Šula za TOP 09 a Eva Tylová z Pirátů. Radními by měli být Lukáš Findeis (Piráti), Pavel Ehrlich (ODS), Hana Jandová a Petr Prchal (oba TOP 09)

V říjnových volbách v Praze 12 vyhráli Piráti s podporou Zelených, získali celkem deset mandátů. Po sedmi křeslech mají ANO a ODS. Uskupení Změna pro Prahu 12 složené z KDU-ČSL, STAN, Konzervativní strany a nezávislých obsadilo pět křesel, TOP 09 čtyři a poslední dva mandáty získalo sdružení komunistů a nezávislých kandidátů Občané dvanáctky.

Volby na podzim 2014 vyhrálo v Praze 12 hnutí ANO, které získalo devět mandátů. Druhá byla Změna pro Prahu 12 se ziskem sedmi mandátů a třetí TOP 09 měla šest zastupitelů. ČSSD obsadila čtyři křesla, po třech získali ODS, KSČM a Zelení s podporou Pirátů a LES.

Koalici tehdy sestavily ANO, ČSSD a Změna pro Prahu. Subjekty se domluvily na tom, že starostku Danielu Rázkovou (KDU-ČSL/Změna pro Prahu 12) v polovině období vystřídá Milan Maruštík z ANO, což se v listopadu 2016 stalo. V dubnu 2017 zastupitelstvo odvolalo Rázkovou z rady spolu s dalším radním za Změnu pro Prahu 12. Uskupení přešlo do opozice. O pět měsíců později zastupitelé odvolali radního Michala Pince (ANO) a před volbami Františka Adámka (ČSSD).

marmat ( 1. listopadu 2018 15:35 )

No co na TOHLE říct ? Konstatuji, že NEGRATULUJI-není qabsolutně k čemu ..........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa