Káže vodu a pije víno, říká staré přísloví, které platí i pro řidiče ze společnosti Eltodo. Firma má na starosti provoz a údržbu zón placeného stání pro Technickou správu komunikací (TSK), která je jejich správcem. Bílá hybridní auta s kamerami na střeše dennodenně projíždějí Prahou a sbírají informace o parkujících vozidlech. Pomocí kamer snímají SPZ, a pokud zjistí, že auto nemá zaplaceno, pošlou informace městské policii jako podezření na přestupek. Řidič pak většinou musí zaplatit pokutu.

O to víc čtenáře Blesk.cz Radomíra L. rozlítilo, když letos v červnu zachytil právě monitorovací vůz Eltodo, jak sám porušuje předpisy. "Vozidlo stálo na chodníku v ulici Veletržní v zákazu zastavení. A aby toho nebylo málo, chvíli předtím, než jsem je vyfotil, kolem vozu prošla dvoučlenná hlídka městské policie bez povšimnutí," popsal situaci, která mu hnula žlučí. Další fotografii, na níž stojí vozidlo téže firmy pro změnu na místě určeném pro invalidy, zachytil o několik týdnů později jeho známý.

Podle mluvčí městské policie Ireny Seifertové je postup řešení přestupku stejný jako u kohokoliv jiného: „Pokud je strážník svědkem protiprávního jednání řidiče monitorovacího auta, nebo je na něj upozorněn, řeší případný přestupek s řidičem vozidla na místě a není pro něj provozovatel vozidla důležitý,“ sdělila pro Blesk.cz. Dodala však, že u ani u jedné registrační značky vozidel zachycených na fotografiích neevidují protiprávní jednání související s parkováním. 

Zabývat se jím nicméně bude firma Eltodo. "Mrzí nás chování zaměstnanců našeho externího dodavatele a Váš podnět jim okamžitě předáváme k prošetření," uvedla na dotaz Blesk.cz mluvčí TSK Barbora Lišková.

"Nevhodné řešení"

Výkonný ředitel společnosti Eltodo Marat Saber uvedl, že žádné výjimky pro monitorovací vozy neexistují a za dodržování pravidel silničního provozu je pochopitelně odpovědný řidič vozidla. Nevhodné stání šoférů vysvětluje zcela "prakticky": „Řidič musí dodržovat časový plán trasy a vzhledem k dopravní situaci musí někdy chvíli čekat na zahájení nové trasy. Po tu dobu řidič musí někde zastavit, bohužel se může stát, že to vyřeší nevhodně,“ vysvětlil pro Blesk.cz. Případy společnost dále řeší.

Fotogalerie
9 fotografií