Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Michal David, „bojovnice proti šátkům“ i Kvitová s Ledeckou: Koho Zeman vyznamenal?

  • Autor: ČTK,všm - 
    28. 10. 2018
    22:00

    Prezident Miloš Zeman již pošesté vyznamenal při příležitosti oslav 28. října řadu osobností. Ocenění dostali politici, vojáci, novináři, sportovci, umělci i vědci. Podívejte se, kdo z Hradu odešel s metálem.

    Řád Bílého lva

    Řád Tomáše Garrigua Masaryka

    Medaile Za hrdinství

    Medaile Za zásluhy

  • 1.Řád Bílého lva


    Řád Bílého lva občanské skupiny letos prezident udělil posmrtně někdejšímu československému premiérovi Antonínu Švehlovi, který je považován za duchovního otce meziválečné československé vnitřní i zahraniční politiky. 

    Tomáš G. Masaryk a Antonín Švehla jedou po Mánesově mostě ke třetí volbě prezidenta z Pražského hradu k budově parlamentu roku 1927. Tomáš G. Masaryk a Antonín Švehla jedou po Mánesově mostě ke třetí volbě prezidenta z Pražského hradu k budově parlamentu roku 1927. | ČTK

    Ocenění in memoriam získal také gymnasta Jan Gajdoš, držitel stříbrné medaile z olympijských her v Amsterodamu z roku 1928. Ceněn je za svou protinacistickou aktivitu, kvůli které jej gestapo věznilo. Zemřel v koncentračním táboře.

    Dalším oceněným je Karel Lánský, pracovník Československého rozhlasu a účastník protiokupačního vysílání v roce 1968.

    Řád Bílého lva vojenské skupiny získal in memoriam armádní generál Josef Bílý, důstojník rakousko-uherské armády a generál československé armády. Velel protinacistické odbojové skupině Obrana národa. Nacisté jej kvůli jeho aktivitám popravili. Známá jsou jeho poslední slova, která zněla „Ať žije Československá republika! Psi, palte!“

    Generál Josef Bílý, vůdce protinacistické odbojové organizace Obrana národa. Generál Josef Bílý, vůdce protinacistické odbojové organizace Obrana národa. | ČTK

    Další ocenění jsou rovněž prvorepublikoví generálové. Řád získali in memoriam divizní generál Stanislav Čeček, který vedl československé legionáře v Rusku, a divizní generál Karel Husárek.

  • 2.Řád Tomáše Garrigua Masaryka

    Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva letos prezident Miloš Zeman udělil in memoriam profesorovi Rajko Dolečkovi, česko-srbskému endokrinologovi. Je autorem více než 200 odborných publikací.

    Profesor Rajko Doleček v době, kdy nutil Čechy a Slováky hubnout. Profesor Rajko Doleček v době, kdy nutil Čechy a Slováky hubnout. | Jiří Hadač

    Oceněným je také vědec a lékař Martin Filipec. Zabývá se oční imunologií a zevními chorobami oka. Jako prvnímu se mu v Česku podařila úspěšná laserová operace očí a operace poškozené rohovky novou technikou.

  • 3.Medaile Za hrdinství


    Medaili Za hrdinství získali posmrtně tří čeští vojáci, kteří zemřeli v srpnu při útocích v Afghánistánu: Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek. 

    Rotný Martin Marcin (†36), Desátník Patrik Štěpánek (†25), Desátník Kamil Beneš (†28) Rotný Martin Marcin (†36), Desátník Patrik Štěpánek (†25), Desátník Kamil Beneš (†28) | Archív

    Držitelkou medaile Za hrdinství se stala i učitelka mateřské školy Darina Nešporová. Skočila pod jedoucí vůz, aby zachránila životy třem dětem. Sama skončila s vážnými zraněními v nemocnici. Svůj akt vysvětlovala tak, že „chránit dětí je v popisu její práce, protože je učitelkou“.

    Držitelkou medaile Za hrdinství je stala učitelka mateřské školy Darina Nešporová Držitelkou medaile Za hrdinství je stala učitelka mateřské školy Darina Nešporová | Blesk:Martin Sekanina

  • 4.Za zásluhy - Hudební tvorba

    Prezident Miloš Zeman udělil 28. října státní vyznamenání zpěváku Michalu Davidovi. „Moje kritérium je velmi jednoduché. To vyznamenání mají dostat lidé za celoživotní práci, kterou zlepšili život v České republice,“ řekl Zeman, podle čeho se rozhoduje o udělení státního vyznamenání. David podle něj toto kritérium naplnil, protože celý život zpívá milionům lidí.

    Michal David přebírá státní vyznamenání (28. 10. 2018) Michal David přebírá státní vyznamenání (28. 10. 2018) | Blesk:Martin Sekanina

    Dalšími oceněnými se stali zpěvák a hudebník Ondřej Hejma, frontman skupiny Žlutý pes, a skladatel Vadim Petrov. Složil více než 1400 titulů. 

    Ondřej Hejma přebírá státní vyznamenání Ondřej Hejma přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

  • 5.Za zásluhy - Filmová tvorba


    Medailí Za zásluhy v oblasti umění byli vyznamenáni herci Ivan Vyskočil a Jiří Krampol. Vyskočil je strýcem dalšího letošního oceněného, Michala Davida. Krampol působí jako moderátor a dabér, proslavil se například pořadem Nikdo není dokonalý. 

    Jiří Krampol přebírá státní vyznamenání Jiří Krampol přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

    Ivan Vyskočil přebírá státní vyznamenání Ivan Vyskočil přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

  • 6.Za zásluhy - Literatura a publicistika


    Medaili v oblasti literatury získala od prezidenta Miloše Zemana spisovatelka a signatářka Charty 77 Lenka Procházková. Je autorkou například románu Růžová dáma.

    Lenka Procházková přebírá státní vyznamenání Lenka Procházková přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

    Ocenění získal také básník, spisovatel a novinář Karel Sýs. Vedle psaní básní se věnuje české historii, studiu lidové slovesnosti a satiře politického polistopadového vývoje. 

    Zeman medaili udělil rovněž spisovateli Milanu Syručkovi, autoru 27 knih a poradci v orgánech Evropské unie a spisovateli Zdeňkovi Součkovi.

    Zdeněk Souček přebírá státní vyznamenání Zdeněk Souček přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

  • 7.Za zásluhy - Sport


    Za šíření dobré pověsti České republiky v oblasti sportu byla medailí Za zásluhy vyznamenána dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká a bývalý tenisový reprezentant Radek Štěpánek. Ledecká na Hrad nedorazila. 

    Ester Ledecká, hrdinka ze zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu Ester Ledecká, hrdinka ze zimní olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu | Foto Blesk - Barbora Reichová

    Státní vyznamenání pro Ester Ledeckou převzal Viktor Valta Státní vyznamenání pro Ester Ledeckou převzal Viktor Valta | Blesk:Martin Sekanina

    Ocenění od Zemana získal také brankář fotbalového klubu Arsenal Petr Čech a tenistka Helena Suková, držitelka čtrnácti Grand Slamů a dvou stříbrných olympijských medailí.

    Vyznamenání pro Petra Čecha přebírá jeho manažer Petr Kolář Vyznamenání pro Petra Čecha přebírá jeho manažer Petr Kolář | Blesk:Martin Sekanina

    Poslední vyznamenanou v oblasti sportu je tenistka Petra Kvitová.

    Petra Kvitová po vítězství ve Wimbledonu 2011 Petra Kvitová po vítězství ve Wimbledonu 2011 | profimedia.cz

  • 8.Za zásluhy v oblasti vědy


    Medailí Za Zásluhy v oblasti vědy letos prezident Miloše Zeman rozdal nejvíce. Získal ji vědec a pedagog Karel Kolomazník, jediný český držitel tzv. „malé nobelovky“ Rolex Award for Enterprise.

    Karel Kolomazník přebírá státní vyznamenání Karel Kolomazník přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

    Dále medaili získal historik Michal Macháček, autor například rozsáhlé publikace o československém prezidentovi Gustavu Husákovi, a Michal Majtán, prognostik a ekonom.

    Michal Macháček přebírá státní vyznamenání Michal Macháček přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

    Zeman ocenění udělil rovněž onkologovi Miloši Peškovi a pediatrovi a gynekologovi Miloši Velemínskému. Nakonec medaili získal botanik Václav Větvička.

    Michal Majtán přebírá státní vyznamenání Michal Majtán přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

  • 9.Za zásluhy - ostatní

    Ve Vladislavském sále byli také oceněni Erik Best, novinář amerického původu a exnovinářka a poslankyně za ANO Jana Lorencová, která podle Zemana bojuje proti lidem spojeným s lehkými topnými oleji.

    Jana Lorencová přebírá státní vyznamenání Jana Lorencová přebírá státní vyznamenání | Blesk:David Malík

    Spisovatel Erik Best přebírá státní vyznamenání Spisovatel Erik Best přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

    Za boj proti ekonomickým škůdcům byl vyznamenán slovenský miliardář Pavol Krúpa, jenž dlouhodobě upozorňuje na aktivity podnikatele Zdeňka Bakaly

    Pavol Krúpa přebírá státní vyznamenání Pavol Krúpa přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

    Medaili Za zásluhy obdržela i někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, bojovnice proti tzv. solárním baronům. Ocenění získal také podnikatel ve zbrojním průmyslu Jaroslav Strnad.

    Jaroslav Strnad přebírá státní vyznamenání Jaroslav Strnad přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

    Zeman ocenil rovněž Ivanku Kohoutovou, ředitelku Střední zdravotnické školy. Prezident ji vyznamenal za boj proti netolerantní ideologii. Kohoutová ve své škole zakázala nošení islámského hidžábu.

    Ivanka Kohoutová přebírá státní vyznamenání Ivanka Kohoutová přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

    Medaili Za zásluhy získal i exministr zemědělství Jan Fencl, pedagog Zdeněk Zbořil a mecenáš umění Milan Fiľo. 

    Jan Fencl přebírá státní vyznamenání Jan Fencl přebírá státní vyznamenání | Blesk:Martin Sekanina

flora ( 29. října 2018 09:37 )

Co to zas je "bojovnice proti šátkům" ?? Věděl někdo z vás proti komu vlastně bojovala? Takhle je to s tou slavnou "studentkou " Taková poctivá a čestná slečna... https://www.novinky.cz/komentare/486808-komentar-cizinci-vaclav-klaus-ml.html

snehulak ( 29. října 2018 08:25 )

Nemám absolutně nic, proti vyznamenaným. Vyjma těch vojáků, co se nechali zabít na okupovaném území. Je tohle hrdinství?

kajineknahrad ( 29. října 2018 06:10 )

Už se ví, proč si soudruh Zeman opět vytřel (_!_) s návrhem na povýšení třech generálů? Víme, že jeho chorobná mstivost dopadla na Pocheho za to, že jej nepodpořil v prezidentské volbě. A u generálů?

cairo73 ( 29. října 2018 05:07 )

Gratulujem oceneným . .... A úprimne závidím , akou kultúrnosťou vo väčšine disponuje váš národ , nakoľko naše politické špičky sa rozhodli tento sviatok na Slovensku ignorovať a uistiť bežných Slovákov že tento deň v našich dejinách neznamená nič . Vskutku úbohé .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa