Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Zpívá milionům lidí.“ Zeman řekl, proč 28. října ocení Michala Davida

Autor: David Budai, Jakub Veinlich - 
7. října 2018
12:21

V Česku je velká závist, a proto kontroverzi a kritiku vyvolává téměř každá osoba, která dostane státní vyznamenání. V pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech to řekl Miloš Zeman. Na Pražském Hradě ocení 28. října také Antonína Švehlu nebo zpěváka Michala Davida. „Zpívá milionům diváků celý život. Nikdo nemůže říct, že nic nedokázal,“ uvedl ke zpěvákovi prezident.

„Kritérium je jednoduché: vyznamenání mají dostat lidé za celoživotní práci, kterou zlepšili život v České republice,“ popsal Miloš Zeman to, jak se rozhoduje, komu u příležitosti 28. října udělí státní vyznamenání. Zmínil, že dva z letošních budoucích oceněných mají 80 let, jeden dokonce 95 let.

Letos vyznamenání dostane také například prvorepublikový politik Antonín Švěhla. „Snažil jsem zaplnit jednu mezeru. My pořád vzpomínáme na trojici Masaryk, Beneš, Štefánik. Ale sám Masaryk označil za vůdce domácího odboje v roce 1918 Antonína Švěhlu. A o Švehlovi se téměř neví. A tak jsem si řekl, že by bylo dobré ocenit i Antonína Švehlu, tak jako jsem už dříve ocenil obec legionářskou a obec sokolskou,“ řekl Zeman.

Potvrdil také dřívější informace o tom, že vyznamenání dostane zpěvák Michal David. „Zpívá milionům diváků celý svůj život. Už se objevil jakýsi nýmand, který to označil jako hnus. Ale obávám se, že tento nýmand ani neumí zpívat, natož aby v životě dokázal něco v jiné oblasti. U Michala Davida nemůžete říkat, že nic nedokázal,“ řekl Zeman. 

Ocení olympioničku Ledeckou i padlé vojáky

Podle něj prakticky každé jméno, které vybere, vyvolá kontroverzi. „Lidská závist obecně a v Česku zvláště je téměř nekonečná. A nejvíc závidí ten, kdo sám v životě nic nedokázal a jen píše komentáře o práci těch druhých,“ uvedl prezident.

Zeman již dříve řekl, že vyznamená také trojici českých vojáků, kteří padli v Afghánistánu, dvojnásobnou olympijskou vítězku Ester Ledeckou nebo jednoho z válečných veteránů druhé světové války. Ocenit plánuje i bývalou ředitelku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou i učitelku mateřské školy z Jívové Darinu Nešporovou, a to za záchranu života předškoláků při loňské dopravní nehodě na Olomoucku.

Zeman si v rozhovoru také „rýpnul“ do volebního úspěchu soupeře z prezidentské volby Jiřího Drahoše:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Anna Anna ( 2. února 2019 15:29 )

Nieje to celkom tak ty ho este nemas ak by to bolo ako si napisal mas ho medzi prvymi

Anna Anna ( 2. února 2019 15:23 )

Nema mylis sa

Anna Anna ( 2. února 2019 15:20 )

To svecke prase myslis seba??? Ale ty si ocenenie neziskal ci ano???

Anna Anna ( 2. února 2019 15:18 )

Ludia namiesto tej zavisti a vypisovania bludnych komentarov skuste dokazat to co Michal David... Ukazte ci ste lepsi ako on ci nahodou si nezasluzite to ocenenie vy... Michal tu nieco dokazal a ocenie si zasluzi urcite nevypisuje bludne komentare... Michal David je super len jedno sa mu cudujem ze ma chut este stale spievat pre takych zavistlivcov ako je vidiet svoju pracu miluje... Oceneny mal byt uz davno

stoura ( 20. října 2018 07:17 )

zapomněl na p.Bohdalovou, ta je taky schopná vlézt do řiti každému a jedno jakému režimu! A Michal David ? copak si nepamatuje, jak svůj první dům dostal od komoušů po emigrantech a za jakou cenu?tento charakterní umělec nebyl schopen se s bývalými majiteli kteří se vrátili po tom sametovém podvodu ani vyrovnat, natož aby to vrátil!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa