Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš přešlapuje kolem důchodové reformy. „Termín nejsem schopen říct,“ přiznal

Autor: ČTK, nkov - 
13. září 2018
19:35

Předseda vlády a ANO Andrej Babiš neví, kdy jeho vláda předloží reformu penzí, k níž se kabinet ANO a ČSSD zavázal v programovém prohlášení. Bude to podle něho záležet na diskusi se sociálními demokraty. Babiš to ve čtvrtek uvedl při interpelacích na dotaz předsedy opoziční ODS Petra Fialy.

„Důchodová reforma musí být diskutována a my se o to aspoň pokusíme. Kdy bude termín, já nevím. Nejsem schopen vám teďka říct termín. My o tom diskutujeme s naším koaličním partnerem, řekl Babiš. Dodal, že vláda zatím prosadila zvýšení penzí, zatímco vlády v čele s ODS problém neřešily.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) později na dotaz Pavly Golasowské (KDU-ČSL) uvedla, že pro přípravu důchodové reformy vznikl odborný pracovní tým, v němž jsou Babišovi spolupracovníci a zástupci ministerstva práce a sociálních věcí. „Tito odborníci budou nyní řešit různé okruhy témat, které by měly být součástí důchodové reformy,“ uvedla.

Podle Maláčové jde třeba o řešení nižších důchodů žen, o dřívější odchod do důchodu pro zaměstnance ve fyzicky náročných profesích a o dodatečné příjmy a o stabilizaci důchodového systému. Komise by měla připravit také harmonogram, do procesu se podle Maláčové zapojí i opozice.

„U všech témat se předpokládá analýza současného stavu a hledání konsenzuálního řešení,“ řekla Maláčová. Návrhy konkrétních řešení by mohla vláda dostat do konce roku 2020, dodala.

Občanským demokratům vytkl Babiš jejich návrh na zrušení superhrubé mzdy. „To si zase děláte srandu, řekl premiér. Podle něj by zavedení patnáctiprocentní daně z příjmů znamenalo snížení rozpočtových příjmů o 75 miliard korun ročně. „Dobře víte, že by to zničilo rozpočet,“ zmínil.

Babiš: Kvóty na migranty jsem zrušil

V otázce plnění programového prohlášení vlády Babiš uvedl, že v roce 2016 mělo Česko přebytkový státní rozpočet a na příští rok je „de facto" vyrovnaný, i když je plánován se schodkem 40 miliard korun. Premiér to zdůvodnil nejistotou kolem čerpání peněz z fondů EU.

Babiš rovněž prohlásil, že zrušil imigrační unijní kvóty. „Zrušil jsem kvóty. Všichni křičeli: nechceme kvóty, no tak za šest měsíců jsem je prosadil, v rámci visegrádské čtyřky, a hlavně s (maďarským) premiérem (Viktorem) Orbánem. Prosadili jsme dobrovolnou relokaci uprchlíků,“ uvedl.

jentakjenstb ( 14. září 2018 21:01 )

Jenže za Kalouska nebyla inflace ale deflace, Burešovic pomatená stařeno.

marmat ( 14. září 2018 20:03 )

NEJVĚTŠÍ PŘEŠLAP STOLETÍ OVŠEM VYROBIL KALOUSEK....PŘIDAL PENZISTŮM 34,-Kč/měsíc! -to není fór Přešlapování "bez této nadílky" by bylo Bingo!

willi48 ( 14. září 2018 10:05 )

Bureši, holt moc kecáš, málo makáš. Je třeba přidat ! Alespoň 16 hodin denně !

estebacek ( 14. září 2018 06:44 )

Vy jste dobrý OKOKLOV.

marmat ( 13. září 2018 21:44 )

Dnes opět exceloval premiér v interpelacích.....KLOVALI do něj jak umanutí a chtěli ho znemožnit...fungovalo to ale jako bumerang. Na nejtrapnější pozici aspiroval Pirát Michálek, ale nebyl zdaleka sám !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa