Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Úprava důchodů i minimální mzdy: Maláčovou jmenoval Zeman. Na nezvyklém místě

Autor: ČTK, simao - 
30. července 2018
14:55

Prezident Miloš Zeman jmenoval v Lánech ministryní práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). Ve vládě nahradila Petra Krčála (ČSSD), který před dvěma týdny rezignoval kvůli podezřením, že se dopustil plagiátorství při psaní bakalářské práce. Krátce po jmenování uvede Maláčovou do úřadu premiér Andrej Babiš (ANO).

Jana Maláčová se stala druhou novou tváří ve vládě od chvíle, kdy Miloš Zeman před měsícem jmenoval druhý Babišův kabinet. Na MPSV již působila - a to jako ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na ministerstvu práce a sociálních věcí (od června 2015).

Nezvykle v Lánech místo Pražského hradu

Jmenování Maláčové se místo Trůnního sálu na Pražském hradě uskutečnilo nezvykle v Lánech a bez přítomnosti novinářů. Hrad minulý týden argumentoval tím, že lánská pracovna Tomáše Garrigua Masaryka je důstojným prostředím pro jmenování člena vlády i jakoukoliv státní akci.

Bez účasti médií jmenoval Zeman tento měsíc ministrem spravedlnosti i Jana Kněžínka, stalo se tak ale na Pražském hradě. „V Masarykově pracovně se odehrávala různá historická zasedání, mimochodem včetně jmenování ministrů,“ uvedl dnës Zeman při jmenování Maláčové.

Prezident je stoprocentně přesvědčený

To, že je Maláčová již druhou změnou v Babišově novém kabinetu, se stalo terčem kritiky opozice. Týden před předchůdcem Maláčové Petrem Krčálem odstoupila kvůli obviněním z plagiátorství také ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO), kterou vystřídal dosavadní místopředseda Legislativní rady vlády Kněžínek (za ANO).

U Maláčové by nemělo být vzdělání problémem. Její studijní zkušenosti ze  zahraničí ocenil právě i prezident Zeman. Má vystudované magisterské obory politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem (2002 až 2007) a obor politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole (2014 až 2016).

„Jsem stoprocentně přesvědčen, že ve všem případě se neobjeví situace, která se objevila u vašeho předchůdce,“ podotkl dnes Zeman v Lánech při jmenování Maláčové, která před prací na ministerstvu práce byla mj. analytičkou fondů EU na ministerstvu pro místní rozvoj či zástupkyní Kanceláře Senátu při Evropském parlamentu.

Mimořádná schůze kvůli důchodům?

Maláčová minulý týden po setkání se Zemanem uvedla, že se chce ve funkci zaměřit na rodinnou politiku a téma stárnutí. V brzké době chce prosazovat ve Sněmovně zákon s úpravou penzí či jednat o navýšení rozpočtu resortu práce a sociálních věcí pro příští rok i o růstu platů ve veřejném sektoru.

Právě kvůli důchodům by přitom Maláčová ráda ještě předtím, než se po sněmovních prázdninách mají oficiálně sejít poprvé poslanci (11. září), prosadila mimořádnou schůzi Sněmovny právě k situaci kolem penzí.

Protože Senát před 14 dny vrátil Sněmovně důchodovou reformu, poslanci by se měli mimořádně sejít v srpnu, aby ji mohli v nějaké podobě schválit. Babiš řekl, že se jedná o vhodném termínu, pravděpodobně po 21. srpnu.

Navýšení platů i minimální mzda

Po svém uvedení do úřadu premiérem Babišem pak Maláčová uvedla, že se chce soustředit na navýšení platů ve veřejné sféře a minimální mzdy, na návrhy v oblasti podpory rodin či politiku zaměstnanosti. 

„Čeká nás celá řada novel, legislativních změn, velký kus práce,“ uvedla. Zmínila navýšení platů ve veřejné sféře, kde podporuje požadavek odborů na zvýšení o deset procent, prezident Zeman s Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) se dříve shodli na tom, že takové zvýšení by nebylo adekvátní. Vláda počítá s růstem částky na platy o šest procent.

Že budou důchody palčivé téma, potvrdil i Babiš. „Jsou tam samozřejmě v rámci programového prohlášení velké výzvy jako důchodová reforma,“ uvedl dnes při jmenování Maláčové na MPSV.

Zeman by si přál dva zákony: O hospicové péči a dobrovolnictví

Co se dalších priorit Maláčové týče, konkrétní přání dnes projevil i prezident Zeman. Během jmenování v Lánech zmínil dva zákony, o které by se dle něj měla nová ministryně zasadit.

„Přečetl jsem si s velikým zájmem materiál o stárnutí, který jste mi dala při našem minulém setkání. A protože, jak vidíte, jsem dotčená osoba na toto téma, tam mě tam kromě jiného zaujaly dvě věci, které máte ve svém programu,“ podotkl Zeman. „Tři ministři mi slibovali, že připraví zákon o hospicové péči. Ani jeden to nesplnil, takže se s plnou důvěrou obracím na vás,“ uvedl prezident.

Vedle toho by byl rád, kdyby vznikl zákon o dobrovolnictví. Třeba po vzoru Rakouska, neboť takový zákon „mobilizuje různé generace, včetně generací důchodců, kteří hledají možnost aktivního prožití svého života k tomu, aby jako dobrovolníci pracovali,“ míní hlava státu. „Já nemám právo vám ukládat úkoly, to máte tady pan premiér,“ ukázal Zeman během ceremoniálu prstem na přítomného Andreje Babiše. „Ale na druhé straně i prezident republiky může mít občas nějaké doporučení a nějakou radu,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dopans ( 31. července 2018 19:19 )

On zřejmě ve vedru nikam prezident nechce. Je zmožen z výletu vlakem. Chápejte, má vysoký věk.

11karel11 ( 30. července 2018 19:49 )

Podle sebe soudíš druhé, ty to provozuješ na záchodě.

11karel11 ( 30. července 2018 19:47 )

Paní Maláčová rodičovský příspěvek by měla dostat jen ta matka, která je doma s dítětem a stará se o něho. Některé matky vyberou najednou a jdou do práce a dítě umístí v zařízení.

cepp ( 30. července 2018 16:42 )

 Osobně si myslím, že akt jmenování ministrů v Lánech důstojné není, má být na Hradě. Nicméně v Lánech je po jednom skvělém prezidentovi i smrtelná postel. Ohledně paní ministryně Maláčové: Typický a krásný český obličej Postava hodna Mánesova štětce Nadprůměrná inteligence Její některé pracovní priority přesahují jedno volební období ale fandím jí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa