Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš přijel za Zemanem pro svůj den D. Víme, kdy bude podruhé premiérem

Autor: Jakub Veinlich - 
31. května 2018
14:15

Premiér Andrej Babiš přijel za prezidentem Milošem Zemanem do Lán. Tentokrát už popáté. Pracovní oběd je na programu jen pár dní po té, co Zeman řekl, že Babiše jmenuje podruhé premiérem ještě před výsledkem referenda ČSSD o případném vstupu do menšinové vlády s hnutím ANO. Zeman by měl dnes říct Babišovi také termín, kdy se dočká druhého jmenování.

Naposledy se ZemanBabišem potkali v Lánech 15. dubna. To bylo těsně po té, co se hnutí ANO vrátilo zpět k jednacímu stolu s ČSSD, aby zkusili znovu vyjednat koaliční smlouvu. V polovině dubna Babiš říkal, že chce mít vládu s důvěrou do letních prázdnin. „Musí být, protože jsme z toho už všichni unaveni. Uděláme pro to maximum, budeme chtít co nejrychlejší dohodu,“ přál si Babiš v dubnu.

Dnes jede premiér v demisi za Zemanem do Lán za úplně jiné situace. Vyjednávací týmy ANO a ČSSD totiž dohodly koaliční smlouvu a sociální demokraté budou ještě týden hlasovat v referendu, jestli do koalice vstoupí. Výsledek má být známý 15. června. Případnou vládu by měli tolerovat v Poslanecké sněmově komunisté. Všechny tři strany mají mezi poslanci dohromady 108 hlasů.

Babiš znovu premiérem už ve středu?

To už by měl být ale Andrej Babiš devět dní znovu jmenovaný premiérem. „Ke jmenování by mělo dojít ve středu 6. června odpoledne,“ řekl Blesk Zprávám důvěryhodný zdroj z blízkého okolí prezidenta Zemana.

„Je třeba vyčkat setkání v Lánech,“ řekl redakci tajemně mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Babiš má do Lán dorazit dnes ve dvě hodiny odpoledne. Zda řekne prezidentovi i jména ministrů, které do své druhé vlády jmenuje za hnutí ANO, ale premiér prozradit nechtěl. Za prezidentem podle svých slov jede na pravidelnou schůzku, které si domlouvají jednou měsíčně.

„Informuji ho o dosavadní situaci, o zprávách z ČSSD ohledně vývoje referenda,“ prozradil premiér očekávanou náplň setkání. Ani on zřejmě zatím ještě o přesném termínu svého druhého jmenování netuší. „Co mi řekne pan prezident, na to si počkám,“ dodal Babiš.

Jména kandidátů na případné ministry zveřejnil zatím jen předseda ČSSD Jan Hamáček. Do vlády by v případě schváleného referenda šel na vnitro právě Hamáček, na ministerstvo práce a sociálních věcí by měl nastoupit náměstek v tomto úřadu Petr Krčál, šéfem zemědělství by měl být nestraník, prezident Potravinářské komory Miroslav Toman, který zastával tento post už ve vládě Jiřího Rusnoka.

Ministrem kultury by pak za ČSSD měl být primátor Olomouce a poslanec Antonín Staněk. Ministrem zahraničí by pak měl být Miroslav Poche z pražské ČSSD, kterého ovšem odmítá prezident Zeman zatím jmenovat. Poche se proto u něj objednal na schůzku, prezident ale podle mluvčího termín zatím nenašel.

„Žádný termín není stanoven. Navíc upozorňuji, že žádní oficiální kandidáti na ministry neexistují,“ řekl Ovčáček před týdnem Blesk Zprávám.

Koho nominuje Babiš?

Andrej Babiš zatím jména nových ministrů za ANO, zatím neprozradil. Jisté je, že pokračovat už nebude ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který sám oznámil konec v politice. Ministr zahraniční Martin Stropnický se přesune z Prahy do Izraele jako nový český velvyslanec a v nové vládě už nebude ani dosavadní ministr dopravy Dan Ťok. A otazník visí také nad současnou ministryní obrany Karlou Šlechtovou.

Zda bude pokrčovat například současná ministryně financí Alena Schillerová, ani ona sama zatím neví. „To je otázka na pana premiéra, případně na pana prezidenta, ne na mě. Nebavili jsme se o tom, pokud tu nabídku dostanu, tak připravena jsem,“ řekla ministryně Blesk Zprávám a dál pokračuje ve své práci.

Ve středu večer se například ve Strakově akademii setkala už podruhé během dne s ostatními ministry a probírali první návrh státního rozpočtu na příští rok. „Ve čtvrtek nebo v pátek pošlu návrh prvního rámce rozpočtu na vládu a očekávám, že buď příští týden, nebo ten týden následující ho budeme oficiálně projednávat na vládě,“ dodala Schillerová, která počítá pro rok 2019 se schodkem 50 miliard korun.

pomoooc-hori ( 31. května 2018 14:28 )

Na čem zase jedeš, kašpare zdenkku?

tase ( 31. května 2018 13:38 )

Dali si rande o interpelacích?

tase ( 31. května 2018 13:36 )

Hamáček a vnitro? Ten si troufá

salto ( 31. května 2018 13:36 )

Tepláko, ty ANONIME tos podělal. Neznáš vyjmenovaná slova po "N". Měl jsem o tobě větší mínění

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa