Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman chce znát českou stopu jedu, který otrávil exšpiona. Kalousek: Zrádce

Autor: ČTK, mah - 
26. března 2018
21:20

Bezpečnostní informační služba (BIS) má zjistit, zda se v Česku mohl vyrábět nebo skladovat jed novičok. Šéfovi BIS Michalu Koudelkovi to dal za úkol prezident Miloš Zeman na pondělním setkání, kterého se na lánském zámku kromě obou mužů zúčastnila i ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) přitom ve stejnou dobu informoval o tom, že Česká republika vyhostí tři ruské diplomaty v reakci na obvinění ruských představitelů, že ČR je jednou ze zemí, které jed vyvíjely.

„Prezident republiky uložil BIS, aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok, ať už v průmyslových, nebo vědeckotechnických zařízeních,“ sdělil Ovčáček v tiskové zprávě. Před tím uvedl, že setkání je koordinováno na nejvyšší státní úrovni, prezident je v kontaktu s premiérem, některými členy vlády i bezpečnostními složkami.

Premiér v demisi Andrej Babiš ve zhruba stejné době, kdy prezident začal s hosty jednat v Lánech, zveřejnil, že Česko vyhostí tři členy ruského diplomatického personálu. Ze strany Česka je to podle Babiše solidární krok s Británií po útoku. Rusko navíc podle premiéra překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu novičok. Zmínění pracovníci ruské ambasády musí podle ministra zahraničí Martina Stropnického opustit zemi do 1. dubna.

Kalousek a Fiala do Zemana šijí, Babiš situaci klidní

„Míra zrádcovské servility prezidenta ČR vůči cizí mocnosti překročila všechny meze. Vláda ČR by měla uložit BIS zpracovat analýzu, jak velkým bezpečnostním rizikem je ruská rezidentura na Pražském hradě. A na základě té zprávy konat,“ rozohnil se na Twitteru šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Miloš Zeman dlouhodobě nehájí zájmy ČR. Tímto krokem podlamuje i autoritu předsedy vlády, který ho podporoval v prezidentské volbě. Očekávám, že Andrej Babiš se důrazně ohradí proti tomuto podivnému kroku prezidenta, který znedůvěryhodňuje ČR v mezinárodním kontextu,“ přisadil si předseda ODS Petr Fiala.

Babiš pro Blesk Zprávy ale reagoval smířlivě. „Mluvil jsem s panem prezidentem v sobotu. On se o to zajímal a chce mít jistotu, že je to tak,“ uvedl, aby dodal: „Podle našich informací se tu nevyskytuje, nevyskytoval, ani se u nás nikdy nevyráběl.“

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska se zatím rozhodlo vyhostit ruské diplomaty kvůli útoku nervovou látkou v Salisbury 14 členských zemí EU. Ruské diplomaty vypoví i Spojené státy.

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

Prezident Miloš Zeman bude v úterý 27. března hostem pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. A i otrava exšpiona Sergeje Skripala bude jedním z témat rozhovoru s moderátorem Davidem Vaníčkem. Sledujte vše živě od 15 hodin na Blesk TV.

nabuchodonozor ( 28. března 2018 21:32 )

Dobře děláte, pane prezidente. Kalousek a Fiala jsou jen jedovaté dvě nuly - OO.

gabreta ( 27. března 2018 19:28 )

Nebudu ti brát stálej a hlavně jistej kšeft!!

gabreta ( 27. března 2018 19:26 )

Už jsem převlíknul do suchých. A co tebe už v kleci přebalili? Na západ do Čech si zdrhnul z Kazachstánu i ty co??

gabreta ( 27. března 2018 17:49 )

Další díl filmu "Blbý a ještě blbější" s tebou a tatou už dotočenej je????

gabreta ( 27. března 2018 17:46 )

„Miloš Zeman dlouhodobě nehájí zájmy ČR". Milí blbové Fialo a Chemiku! Právě naopak budeme jediní, kteří budou moci ukázat, že u nás nic takovýho není!! To takoví Angláni, Amíci, Frantíci nebo Helmuti říct nemůžou, protože Ruští chemici co na tom sajrajtu pracovali, utekli po rozpadu Ruska právě na západ!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa