Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš mluvil v Bruselu o ruské lži. Otrávený exšpion zůstává v kritickém stavu

Autor: ČTK, vei, simao - 
22. března 2018
22:35

V kauze otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery je podle českého premiéra Andreje Babiše důležité především to, aby členské země EU postupovaly společně. Uvedl to dnes v Bruselu, kam byl svolán summit EU. Kauzu Skripal řešili stranou ostatních i Theresa Mayová, Angela Merkelová a Emmanuel Macron.

„Já jsem v očekávání, co řeknou ostatní členské země,“ řekl Andrej Babiš (ANO) před startem jednání. Podle něj je důležité hlavně to, jak se k věci postaví velké členské země. „Jsme připraveni podpořit naše spojence,“ zdůraznil český premiér s tím, že je důležité především to, aby se evropská osmadvacítka domluvila na společném postupu.

O kauze otravy bývalého dvojitého agenta Skripala a jeho dcery jednal Babiš už dopoledne s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Po schůzce premiér označil za lež tvrzení Ruska, že by nervově paralytická látka použitá v Salisbury mohla pocházet i z Česka.

Laboratoře v jihoanglickém Porton Downu mezitím zjistily přítomnost nervově paralytického jedu novičok či jemu příbuzné látky v krvi bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije.

Skripalovi zůstávají v kritickém stavu

Ve své poslední zprávě britská justice konstatovala, že Skripalovi jsou stále v bezvědomí a nejsou s to tak sami formálně dávat souhlas s tím, aby jim byly odebírány krevní vzorky. Dodala přitom, že se nedá očekávat, že toho budou oba pacienti schopni v nejbližší době, kdy je zapotřebí jim krev nadále odebírat.

V dokumentu se uvádí, že Skripalovi jsou stále v „kritickém, ale stabilním stavu“. Není nicméně vyloučeno, že se jejich stav může prudce zhoršit. Agentura Reuters citovala příslušného soudce Davida Williamse, který s odvoláním na dosavadní výsledky zdravotních testů uvedl, že útok nervově paralytickou látkou zřejmě narušil duševní kapacitu Skripalových, přičemž není jasné, zda a kdy se zotaví.

Policistu z nemocnice propustili

Nejmenovaný odborník uvedl, že oba jsou pod těžkými sedativy a že nejsou schopni komunikovat. Společně se Skripalovými byl hospitalizován i policista, který se jim věnoval, když je našel zhroucené na lavičce.

Dnes byl Nick Bailey propuštěn z nemocnice. Situaci podle prohlášení policie v jihoanglickém městě Salisbury, kde k chemické otravě došlo a kde Bailey slouží, označil policista za „surrealistickou“. Jeho manželka Sarah uvedla, že útok obrátil život jejich rodiny vzhůru nohama a že šlo o nejvíce traumatizující událost v jejich životě.

Útok na Skripala byl drzý a bezohledný, tvrdí Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová dnes při příchodu na summit EU v Bruselu jednoznačně spojila „drzý a bezohledný“ útok nervovou látkou v jihobritském Salisbury s agresivním chováním Ruska vůči Evropě a dalším zemím v sousedství. 

„Tuto záležitost dnes nastolím, protože je zřejmé, že ruská hrozba nerespektuje hranice,“ řekla Mayová novinářům. Rusko je podle ní hrozbou všem.

Pokus o vraždu Skripala a jeho dcery podle ní jednoznačně zapadá do vzorce ruského agresivního chování z posledních let. Moskva spojování s touto záležitostí odmítá, Británie a Rusko si v eskalujícím konfliktu navzájem vyhostily desítky diplomatů.

Německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu na summit EU uvedla, že už dříve britské premiérce Mayové vyjádřila svou solidaritu a podporu tváří v tvář „hrozným událostem v Salisbury“. Podle ní je dobře, že nalezenou chemickou látku analyzuje OPCW.

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že útok v Salisbury nemůže zůstat bez odpovědi.„Myslím, že potřebujeme využít všechny diplomatické nástroje, které máme k dispozici. Musíme vyjádřit solidaritu britskému lidu, ale také musíme věc vyšetřit a musíme být velmi odpovědní,“ řekl při příchodu na summit řecký premiér Alexis Tsipras, který má ke spojování Ruska s útokem v Salisbury chladnější přístup.

Summit EU: Odpovědné je Rusko

K jednotnému postoji v této kauze dnes při příchodu na summit vyzvala mimo jiné i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Lotyšský premiér Maris Kučinskis řekl, že jeho země uvažuje o vypovězení ruských diplomatů, jak to minulý týden učinila Británie.

Prezidenti a premiéři ostatních zemí EU se nakonec ve čtvrtek shodli, že souhlasí s názorem britské vlády, že za útok nervovou látkou v Salisbury je velmi pravděpodobně odpovědné Rusko. Uvedl to na Twitteru předseda unijních schůzek Donald Tusk s tím, že podle summitu EU není jiné věrohodné vysvětlení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 24. března 2018 18:23 )

A my jsme zase otráveni štvaním a válečným řinčením! Kdo to podporuje?

salto ( 23. března 2018 07:41 )

Ve světě tajných služeb platí úplně, ale opravdu úplně jiná pravidla, zvláště pak pokud je někdo dvojitým agentem. To už je chůze po sakra tenoučkém ledě. Na jednu stranu se píše jak jsou Rusové mazaní a na druhou by udělali takovouto botu? Spíš si myslím, že ten geroj byl obětován "vyšším cílům" Spojeného království, protože provařený dvojitý agent pro ně už nemá cenu ani fajfky tabáku.

villon ( 23. března 2018 00:22 )

Bureš je čobol, ten Český zájmy hájit nebude. Eman je taky podělanej z Rusáků, teď mu navíc hapruje i Číňan... Čekal jsem od našich "státníků" mnohem víc. Holt tam kopou spíš sami za sebe než za národ...

marmat ( 22. března 2018 23:16 )

Bylo to důležité prohlášení...ještě chybí to prezidentovo !!! Takovou ránu od Putina ještě nedostal !!!

marmat ( 22. března 2018 23:14 )

jste vpořádku ??????????????????????????????????????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa