Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Většina parlamentních stran dostala pokuty. Platit má kvůli volbám Babiš i KSČM

Autor: zst - 
1. prosince 2017
09:08

Jen ODS a SPD skončily po volbách ve Sněmovně a zároveň bez pokuty od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Zbylých sedm parlamentních subjektů, včetně vítězného ANO, pochybilo. Strany ale s pokutami většinou nesouhlasí. Informoval o tom web iRozhlas.cz.

Nejvíce se „prohnou“ komunisté, zaplatit by podle úřadu měli 68 tisíc korun. O 13 tisíc korun nižší by pak měla být výše pokuty pro ANO, Piráty, TOP 09, STAN a lidovce. Nejčastěji šlo o chybějící seznam lidí, kteří na kampaň přispěli. S tím mělo problém i ANO. „Pokutu jsme dostali, budeme se obhajovat ve správním řízení,“ reagoval pro web mluvčí hnutí Vladimír Vořechovský. Komunistům navíc chyběly i další údaje spojené s financováním kampaně. 

Se sankcí nesouhlasí ani Piráti, zákon prý není jednoznačně napsaný. „Máme za to, že jsme lhůtu splnili. Ten zákon není napsaný ideálně, došlo k jiné interpretaci. My jsme seznam zveřejnili 17. října a úřad říkal, že jsme to měli udělat 16. října. V našem případě těch dárců byly tisíce s tím, že je potřeba provést identifikaci,“ popsal Štěpán Štrébl z Pirátů, který má na starosti financování strany.

Podobný problém pak mají se zákonem také lidovci. „Hned jsem podal odpor. Jsem přesvědčen, že jsme zákon neporušili,“ komentoval situaci pro iRozhlas sekretář KDU-ČSL Pavel Hořava.

Sociální demokraté by zase měli platit za to, že neposlali adresu internetových stránek, kde je možné údaje ke kampani najít. „Proti rozhodnutí úřadu pro dohled jsme podali odpor, protože jimi vytýkanou povinnost jsme splnili řádně a včas. K chybě došlo na straně úřadu, a to i přes opakované poskytnutí požadované informace,“ popsal mluvčí strany Mikuláš Klang.

Naopak Topka je připravena pokutu zaplatit. „Od úřadu jsme dostali pokutu za pozdní zpřístupnění seznamu dárců. Mrzí nás, že šlo o rozdíl pouhých pár hodin v jeho zveřejnění, ale sankci respektujeme a nebudeme se odvolávat,“ reagoval mluvčí strany Jakub Hnát.

Strany měly nejpozději 16. října zveřejnit seznam dárců, tedy tři dny před volbami. Většina to ale udělala až o den později.

Aktuální složení Poslanecké sněmovny najdete zde

Speciál Prezidentské volby 2018 zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

havran2 ( 1. prosince 2017 11:26 )

Ať platí,peněz mají dost ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa