Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman Babišovu vládu jmenuje 13. prosince. Kdo bude mezi ministry?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, vr - 
28. listopadu 2017
19:30

Nová vláda Andreje Babiše (ANO) bude mít mezi ministry čtyři ženy a prezident Miloš Zeman ji jmenuje 13. prosince. Po setkání na Hradě to uvedl Babiš, kterého prezident jmenuje premiérem 6. prosince. Seznam ministrů přivezl šéf hnutí ANO Zemanovi, který si chce s devíti kandidáty, kteří ve vládě dosud nejsou, promluvit nejdřív osobně. Babiše proto zatím požádal, aby složení svého kabinetu dosud nezveřejňoval. Pro svoji vládu nemá nový premiér ještě vyjednanou podporu Poslanecké sněmovny.

Původně přitom prezident Miloš Zeman avizoval, že Babišovu menšinovou vládu složenou ze zástupců ANO a odborníků jmenuje 15. prosince. Dřívější termín jmenování ale Babiš po schůzce se Zemanem odůvodnil zasedáním v Bruselu. 

„Pan prezident mi ohledně data vyhověl, protože 14. a 15. prosince bude Evropská rada,“ řekl budoucí premiér po schůzce na Hradě. 

Na oficiální seznam nových ministrů si ještě musí veřejnost počkat. Babiš ho zveřejní až po kolečku schůzek, které chce s kandidáty absolvovat prezident Miloš Zeman. Pan prezident preferuje osobní schůzky,“ odůvodnil šéf ANO, proč ho prezident požádal, aby jména nových ministrů zatím nezveřejňoval. 

Hlasování o vládě možná až příští rok

Myslím, že ani není vhodné, abych sděloval jména vlády, když současná vláda dá demisi až zítra. A také jsem to slíbil panu prezidentovi,“ doplnil Babiš. Žádné výhrady k předloženým kandidátům ale prezident podle šéfa hnutí ANO neměl. 

Podle Babiše Zeman nadále, oproti svým zvyklostem z předešlých volebních období, nechce od budoucího premiéra alespoň 101 podpisů. Tedy číslo, se kterým by měl jistou podporu Sněmovny pro kabinet, který bude šéf hnutí ANO řídit. 

„O tom jsme nemluvili, budeme se snažit získat alespoň tu toleranci, když ne důvěru,“ řekl k vyjednávání Babiš. Po jmenování vlády chce jednat s ostatními sněmovními stranami o podpoře nebo toleranci svého menšinového kabinetu. Do té doby chce mít také zpracované priority, kterým by se vláda pod jeho taktovkou měla věnovat. „To programové prohlášení vlády je ještě v nějakém procesu a ještě na něm pracujeme,“ doplnil k příštím krokům. 

Babiš nedokázal zatím říct, zda o důvěru požádá ještě do konce letošního roku. Sněmovna musí o důvěře vládě hlasovat do 30 dnů od jejího jmenování, a pokud by Babiš využil celou tuto lhůtu, hlasovalo by se krátce před prvním kolem prezidentských voleb.

„Já to ještě nevím, to se musím ještě poradit s kolegy v rámci vlády a v rámci programu i v rámci těch jednání, které chceme absolvovat s jednotlivými stranami,“ odmítal Babiš stanovit termín, kdy předstoupí před poslance s žádostí o důvěru pro svůj kabinet. 

Právě to, že o navrhovaných jménech ví zatím jen prezident Zeman a budoucí premiér Babiš, kritizoval hned po schůzce obou politiků místopředseda ODS Martin Kupka. Zeman je tak podle poslance spoluzodpovědný za vládu. 

„Chce se s kandidáty potkat a zjevně o nich spolurozhodovat. Rýsuje se tak ve skutečnosti vláda Miloše Zemana a Andreje Babiše. V našem dosavadním ústavním pořádku věc zatím nevídaná. V každém případě se potvrzuje mocenský pakt Babiš–Zeman,“ napsal Kupka v tiskovém prohlášení.

Babiš také připustil, že se do nejistého projektu některým lidem, které oslovil, nechtělo. A měl tedy co dělat, aby čtrnáct ministerských křesel obsadil. „Bylo jich vícero, neumím to přesně říct. Řekněme, že to bylo okolo deseti lidí,“ naznačil počet odmítavých odpovědí na ministerské nabídky. 

O kom se mluví

Bude to menšinová vláda složená z těch, kteří vedli za ANO rezorty už v Sobotkově vládě, i odborníků. Podle prosakujících informací i spekulací jsou právě tato jména nejpravděpodobnějšími vůdci ministerstev v Babišově  vládě…

  • ministerstvo obrany: Karla Šlechtová (40), dosavadní ministryně pro místní rozvoj za ANO. Ta svou nominaci už pro ČT potvrdila. 
  • ministerstvo vnitra: Jan Beroun (55), ředitel Vojenského zpravodajství
  • ministerstvo zahraničí: Martin Stropnický (60), dosavadní ministr obrany za ANO
  • ministerstvo práce a sociálních věcí: Marie Bílková, bývalá ředitelka Úřadu práce, Andrej Babiš si ji přivedl na ministerstvo financí 
  • ministerstvo pro místní rozvoj: Klára Dostálová (46), poslankyně zvolená na kandidátce ANO, předtím náměstkyně na rezortu
  • ministerstvo kultury: Ilja Šmíd (65), hudební manažer
  • ministerstvo financí: Alena Schillerová (53), dosavadní náměstkyně na resortu
  • ministerstvo dopravy: Dan Ťok (58), stane se ministrem dopravy za ANO podruhé
  • ministerstvo spravedlnosti: Robert Pelikán (38), stane se justičním ministrem za ANO podruhé
  • ministerstvo životního prostředí: Richard Brabec (51), stane se ministrem zemědělství za ANO podruhé
  • ministerstvo školství: Robert Plaga (39), dosavadní náměstek na rezortu
  • ministerstvo zdravotnictví: Adam Vojtěch (31), právník a nově poslanec zvolený na kandidátce ANO
  • ministerstvo průmyslu a obchodu: Pavel Juříček (61), generální ředitel firmy Brano, člen ANO
  • ministerstvo zemědělství: Karel Tureček (46), poslanec v minulé Sněmovně za TOP 09 a KDU-ČSL, nyní v klubu ANO 

Nenápadný příjezd na Hrad

Babiš dorazil na Pražský hrad nenápadně před půl třetí, zajel rovnou do „tubusu“ pro návštěvy a s novináři nepromluvil ani slovo. To nebývá u předsedy hnutí ANO běžné.

Video  Babiš vyzval ODS a Piráty: Pojďme spolu do vlády! A pohrozil předčasnými volbami.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

O víkendu Babiš napsal na svůj účet na Facebooku, že shání ještě adepta na post ministra školství. Kdo v jeho chystaném kabinetu zasedne, nechtěl bývalý vicepremiér dopředu prozradit. Řekl jen, že jeho vláda by měla mít 14 členů. A měli by v ní pokračovat také současní ministři za hnutí ANO – tedy Dan Ťok, Richard Brabec, Karla Šlechtová, Martin Stropnický a Robert Pelikán. Ne všichni ale budou podle Babiše pokračovat na stejných ministerstvech, jako působili v dosavadní koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Babiš také nehodlá obsadit post pro vědu a výzkum nebo ministra pro legislativu.

Spekuluje se, že současný ministr obrany Martin Stropnický se přesune v nové vládě na ministerstvo zahraničí, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová by pak mohla být jako druhá žena v historii ministryní obrany.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už oznámil, že jeho vláda podá demisi ve středu 29. listopadu.

Agent_007 ( 28. listopadu 2017 23:31 )

Konečně se vytvoří nejlepší vláda od roku 1989 a náš budoucí prezident bude pan opět Zeman,na Havla,který nadělal nejvíce škody si kromě několika pomatenců nikdo z normálních občanů už ani nevzpomene.

gabreta ( 28. listopadu 2017 21:12 )

To kvílení a nářek Pražský kavárny tady v diskuzi, to je rajská píseň!! Jestli pak vám to vydrží celý čtyři roky? Jak ale u lidí vašeho tipu bývá zvykem, minimálně v létě se začnete cpát koblihama a budete si libovat, jak je ten Andrej parádně peče! Přesně tak, jste přešaltovali od bolševiků a do dneska máte jejich průkazy uschovaný, kdyby se to náhodou zase otočilo!!

moiaza ( 28. listopadu 2017 19:50 )

Opilá hradní troska už zemřela, pokud jsi to sensadraku nezaregistroval. Jeden opilec Ti vadí a druhý Ti nevadil? Co jste si zvolili, to máte. Jak může být premiérem slušný a bezúhonný politik, když takový neexistuje. Každý nemakačenko a mocichtivý lump míří do politiky. Tak to mám být premiérem snad já? Neboj, sensadraku, já na to nemám žaludek. Nejsem ani Havlovo dítko.

sensadrak ( 28. listopadu 2017 19:13 )

Takže nám budou vládnout dva estébáci, nácek a opilá hradní troska. Češi si prostě libují ve volbě bezcharaktních prasat.

Samo ( 28. listopadu 2017 18:39 )

Nevím, co ještě musí Babiš udělat, aby ho začaly vyšetřovat orgány činné v trestním řízení. Když jako podnikatel získal většinu svých firem tzv. nepřátelským převzetím, tak to nikdo nevyšetřoval, pak vlezl do politiky a jediný důvod jeho činění byla snaha napojit své firmy na státní penězovod. Pak se dopustil daňového podvodu v případě korunových dluhopisů vydaných Agrofertem, dále spáchal dotační podvod v případě čerpání dotací pro malé začinající firmy pro farmu Čapí hnízdo a teď vyplaval na povrch jeho další trestný čin a sice čerpání evropských dotací na 1700 hektarů, které nejsou jeho a které uzmul díky informacím ze svého angažmá v politice. Podle všeho by mu prošla i vražda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa