Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Andreji, vydej se policii a splň sliby, apelují studenti. Výzvu podepsal i Hutka či Němcová

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Zelenková - 
28. listopadu 2017
06:09

Iniciativa vyzývá Andreje Babiše k plnění toho, co slíbil před volbami ve své „Smlouvě s občany České republiky“. V ní se zavázal mimo jiné k dodržování demokratických principů a prohlásil se za proevropského politika. K výzvě, kterou mu osobně předali zástupci studentského hnutí a kterou pojmenovali „Chvilka pro Andreje“, se ale doposud nijak nevyjádřil, byť to 17. listopadu při předávání na Národní třídě slíbil. Podle studentů by se například měl nechat vydat k trestnímu stíhání.

Iniciativa nechce bojovat proti předsedovi hnutí ANO jako takovému. Chce s politiky vést dialog a upozorňuje voliče na to, že je potřeba poslance, kteří jim za své mandáty vděčí, kontrolovat, aby bylo jisté, že plní to, k čemu se před volbami zavázali. Podle výzvy k tomu má přispět 10 bodů, které autoři zveřejnili na svém webu (www.chvilkaproandreje.cz), kde výzvu mohou podepsat všichni občané.

Body zní:

  1. Respektujte právní stát 
  2. Braňte svobodu médií
  3. Nekumulujte moc
  4. Veďte stát jako stát
  5. Nezavádějte většinový volební systém
  6. Odmítněte výrazné posilování prvků přímé demokracie
  7. Učiňte transparentním své podnikání
  8. Vzdejte se ministerstva vnitra
  9. Buďte Evropan
  10. Makejte

Půjdem na kafe, slíbil Babiš

Výzva je vztažena k Babišovi právě proto, že vyhrál volby s určitým náskokem. Podle organizátora a jednoho z prvních signatářů výzvy „Chvilka pro Andreje“, čtyřiadvacetiletého studenta filosofie Mikuláše Mináře, by demokracii poškodilo třeba to, když by se český volební systém změnil na většinový.

Organizátoři se navíc bojí toho, že by muž s takovým vlivem, jaký teď Babiš podle jejich slov má, mohl záměrně odstavit ostatní strany „od válu“.

Babiš výzvu obdržel osobně z rukou organizátorů u příležitosti oslav 17. listopadu na Národní třídě. Slíbil jim kafe a zmizel. Od té doby se prý neozval. Minář si myslí, že se k výzvě ještě vyjádří. Za týden od zveřejnění nasbírala skoro 3 tisíce podpisů.

Výzvu podpořily i některé známé osobnosti. Třeba biskup Václav Malý, filosof, chartista a někdejší prezidentský kandidát Jan Sokol, poslankyně ODS Miroslava Němcová či písničkář Jaroslav Hutka.

„Svou výzvou chceme Andreji Babišovi vzkázat, že bereme vážně jeho sliby. Konkrétně jeho předvolební Smlouvu s občany České republiky, v níž se zavázal, že bude podporovat a rozvíjet demokracii v ČR. My mu chceme vzkázat, že to bereme vážně, ale že chceme, aby obecný slib dokázal na deseti konkrétních bodech, které po něm požadujeme,“ uvedl pro Blesk.cz Minář.

Osobní dopis nazvaný Smlouva Andreje Babiše s občany České republiky se objevil v mnoha schránkách před volbami. K nalezení je také na webu ANO. Lídr strany v dokumentu píše, co bude a nebude dělat v případě, že jeho uskupení vyhraje volby. „Téměř všichni politici a novináři mě neustále napadají, že chci naši zemi posunout k autoritářskému režimu, že mám problém s demokracií, nebo že jsem nebezpečím pro naši zemi. Chtěl bych Vám teď s plnou vážností a jednou provždy říct: jsou to naprosté nesmysly. Můj plán je pochopitelně zcela jiný a cítím, že Vám ho musím říct,“ stojí v úvodu.

Mikuláš Minář: Babiš by mohl mocensky prosazovat svůj pohled na věc

Má Česko podle vás nakročeno k nedemokratickému systému?

To je všechno velmi otevřená věc, která závisí na tom, jak to dopadne v Poslanecké sněmovně. Jsou tady rizika, která se snažíme akcentovat i v naší výzvě.

Hnutí Andreje Babiše získalo ve volbách 78 křesel ve Sněmovně, což respektujeme. Problém je v tom, že Andrej Babiš nebude nyní držet ve svých rukách pouze zákonodárnou a výkonnou moc. Je to také druhý nejbohatší člověk v zemi, to je obrovská finanční moc a zároveň vlastní média, což mu zaručuje i velkou mediální moc.

My se bojíme, že tahle kumulace mnoha druhů moci může vést k tomu, že takový člověk může ať úmyslně, nebo neúmyslně, prosazovat mocensky svůj pohled na věc a nedávat už takový důraz na svobodný dialog, a na to aby se více stran mohlo podílet na vládě. Navíc se Andrej Babiš opakovaně hlásil k myšlence většinového volebního systému.

Jenže pokud by například nedávné sněmovní volby proběhly podle tohoto systému a ještě by došlo ke snížení poslanců na 101 (o čemž se v minulosti také vyjádřil kladně, pozn. red.), tak by mělo ANO 94 mandátů ze 101. To by znamenalo, že by 70 procent hlasů voličů vlastně propadlo a navíc by tu začala vláda jedné strany. To už má k demokracii daleko. Těchto věcí se bojíme, a proto s touto výzvou přicházíme.

Na stránkách jste ohlásili kampaň „Milion chvilek pro demokracii“, je výzva jen její první krok?
Ano, dá se to tak říct. Chvilka pro Andreje je první krok v pozitivní „kampani“ a vyjadřuje, že my jsme si udělali chvilku na Smlouvu Andreje Babiše s občany České republiky, o tu chvilku nás on požádal. A teď my chceme, aby on si udělal chvilku na naše požadavky. Zároveň bychom byli rádi, aby ta věc nezůstala jenom mezi námi jako studentským hnutím, nebo signatáři, ale aby se z ní stalo celospolečenské téma a aby se co nejvíc lidí zamyslelo, udělalo si chvilku na demokracii, prostudovalo Smlouvu Adreje Babiše a všechno co nám v ní slibuje, a zároveň i tu naši výzvu, kde jsou konkrétní body, které se týkají demokratických principů. Idea je taková, že funkční demokracie tady není sama od sebe, ale vyžaduje náš čas a pozornost – abychom si udělali chvilku a kontrolovali politiky, jestli dodržují to, co nám slíbili před volbami.

Chcete nasbírat milion podpisů…
To je tak trochu nadsázka. Pro nás je to určitá výzva. Nemyslíme si samozřejmě, že to získáme přes noc. Na druhou stranu je výzva formulována tak, aby každý, kdo má zájem na demokracii, se v ní našel. Myslíme tedy, že není nemožné, aby výzva nasbírala hodně podpisů. Nemusí milion získat za týden, nebo za měsíc, ale pokud to téma, ke kterému se váže, bude aktuální celé čtyři roky, tak čím dál tím víc lidí bude moci ji podepsat. Právě třeba tehdy, když Andrej Babiš některý z těch bodů, které žádáme, nedodrží.

V tuto chvíli máte skoro tři tisíce podpisů.

Ano, ty tři tisíce podpisů jsou způsobeny jen tím, že si to lidé přeposílají mezi sebou. Což myslíme, že je dobré. Navíc je mezi signatáři už víc než deset vysokoškolských profesorů z různých oborů, filosof Jan Sokol nebo písničkář Jaroslav Hutka. Jsme rádi, že výzvu podpořili i významné osobnosti.

Prvních bylo zhruba 120 studentských podpisů, ty jsme získali už před zveřejněním. V našem užším výborů lidí, kteří akci iniciují, je nás 10.

Z čeho vycházíte?

Vycházíme z určitých obav, že by Andrej Babiš nemusel některé své sliby splnit. Teď je aktuální bod číslo jedna, kde jej žádáme, aby respektoval právní řád. Konkrétně po něm potom žádáme, aby se nechal Sněmovnou znovu vydat k trestnímu stíhání. Protože sám ve své smlouvě s občany říká, že „bude vždy bojovat za vymahatelnost práva a rovnost lidí před zákonem.“ Apelujeme na něj tedy, aby ukázal, že i on je rovný před zákonem stejně jako ostatní občané a nebude používat nějaké skrýše před vyšetřováním, v podobě poslanecké imunity. (Hnutí Ano mělo v roce 2013 ve svém volebním programu zrušení poslanecké imunity, tentokrát tento bod vypustili, pozn. red.)

Nebojujete proti němu, chcete tmelit společnost?

Nechceme na prvním místě bojovat proti Andreji Babišovi. Jde nám o těch 10 demokratických bodů. Principy, které žádáme, bychom žádali od kohokoli v republice. Žádáme je po něm, protože bude premiér, takže bude mít velký vliv na to, jestli ty body budou plněny nebo ne. A také proto, že právě on se zavázal ve své předvolební Smlouvě, že tyto body bude plnit. My na něj můžeme apelovat, aby tyto svoje sliby plnil. Nechceme ale vést boj s Andrejem Babišem jen proto, že je to Andrej Babiš. Chceme dialog o konkrétních demokratických principech. O spoustě z nich by bylo dobré hlouběji a šířeji diskutovat. Andrej Babiš v tom hraje sice velkou roli, ale jde o celou společnost.

Myslíte, že se ozve…?
Já doufám, že se ozve. On nám to sám přislíbil. Vyjádřil se tak, že na smlouvu reagovat bude, že mu to není ukradené. Vždyť se to koneckonců týká jeho vlastní předvolební Smlouvy s občany ČR. Myslím tedy, že pokud se neozve on, měli by se ozvat alespoň občané a plnění slibů po Andreji Babišovi důrazně vyžadovat, dokud nebude pozdě.

zada ( 7. prosince 2017 17:52 )

Studentíci, vy kteří žijete z rodičovských peněz, až dokážete tolik práce a úsilí ve svém životě jako pan premiér Babiš, tak pak suďte. Vy neuznáváte presumci neviny?? A co vás to rodiče naučili???? A pan Hutka? Toho poslal k šípku i vencaflaška. Ten je chudák za zakomlexovaný po 89, že neví co s tím. A ta zapšklá přechytralá Němcová, co ta udělala v životě?? Všechny ODSácký zlodějiny kryla z nejvyšších mísdt a ještě žvaní???? Ach jo, studentíci, já se vás zeptám až vám bude 40, jaký máte názor!!!! Teď studujte, jen dofám, že z vás nebude hromada politologů a sociologů jako je třeba Fiala z ODS!!! To by byl fakt konec světa. A studnetíci, mějte svůj studentský život, protože nic se vám nevrátí, nic....a letí to moc rychle. Takýž hoši, až si vybudujete svojue rodiny, své zaměstnání nebo podnikání, tak můžete něco hlásat a druhý posuzovat co mají dělat!!!!Studnetící, ukaž mi kdo ej tvůj přítel a já ti řeknu kdo jsi. Pokud je vaším přítelem OD, Němcová a Hutka, tak to aby se vaši rodiče klepali strachy ...... Zdravím

va45 ( 29. listopadu 2017 11:12 )

To ty senior nejsi,když tady č.u.r.á.k.u.j.e.š každý den od rána do večera.Hlavně plať daně ať nejsi zloděj.

va45 ( 29. listopadu 2017 11:09 )

IDIOT promluvil.On je někdo k tomu nutí?

va45 ( 29. listopadu 2017 11:06 )

Flákač Hutka a zlodějka rohlíků Němcová.Tak to je opravdu elita národa.Kdy Němcová vyzve ODSáka Janouška,zloděje a podvodníka aby se pochlapil a odseděl si trest? A studenti s rodiči ať jsou rádi,že studují za peníze daňového poplatníka a neplatí školné. Až si vydělají na chleba a slanou vodu ,tak pak můžou někoho vyzývat.A lemra Němcová ať zapátrá v palici jak ODSáci kradli jako straky vč. Klause st.

salto ( 28. listopadu 2017 08:40 )

Studenti chtějí Babišovo dobro - ale on ten pacholek si ho nechce nechat vzít

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa