Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zimola se dere do čela ČSSD a slibuje: Polepšíme se a zaplatíme dluhy

Autor: Ivo Horváth - 
4. listopadu 2017
07:55

Bože, jak hluboko jsem klesla! Tak vzdychá sociální demokracie po volebním propadáku, který z vládní strany udělal minipartaj s 15 poslanci. ČSSD má navíc obří dluhy a je bez předsedy. Jak se k tomu postaví Jiří Zimola (46), který z funkce hejtmana odešel se škraloupem a teď má ambici do vedení strany?

Proč sociální demokracie dostala od voličů takovou facku?

Je to výsledek slabší komunikace s veřejností. Také jsme si nechtěli připustit, že lidé mají na některé věci jiný názor, než jaký jsme se jim my snažili vnutit. Přestali jsme rozumět našim voličům a oni zase přestali rozumět nám.

Co způsobilo, že jste si s voliči přestali rozumět?

Já jsem schopen si s lidmi povídat, zajít s nimi normálně na pivo do hospody. Podívejte se na výsledek loňských krajských voleb, které jsme my na jihu jednoznačně vyhráli. A co se týká jiných regionů – tak inklinace k městským liberálům a k voličům Zelených nebo Pirátů – jistě si vzpomenete – ještě loni na podzim toto avizoval někdejší předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A určitě nešlo o ten nejlepší vzkaz našim voličům.

Takže za prohru může Bohuslav Sobotka?

Ne, na vině jsou všichni ti, kteří jsou ve vedení strany. Já jsem šéfem jihočeské organizace a i já si kladu za vinu, že jsem možná důrazněji neprosazoval kritické názory, kdy jsem se ohrazoval proti zacílení na městské liberály. Říkal jsem, že toto nejsou naši voliči, kritizoval jsem antibabišovskou rétoriku. Mám za to, že v politice je nutné hledat průniky programů, a nikoli se jen vymezovat. Kolegové měli jiné názory a teď je potřeba, aby se toto vyhodnotilo.

Nepomohlo naopak k vítězství hnutí ANO i to, že se  Andrej Babiš mohl stylizovat do role mučedníka kvůli Čapímu hnízdu?

Skandalizace kohokoli prostřednictvím podávání trestních oznámení a dalších kroků – to zkrátka už nezabírá. Tím se nechci Andreje Babiše zastávat. Má problém a ten si zkrátka musí vyřešit. Jen říkám, že se ve volbách ukázalo, že lidé té kauze nevěří.

Co by se podle vás mělo nyní v sociální demokracii odehrát, aby nebyla, jak říkáte, „vzdálená konceptu“?

Nezlobte se, ale toto nechci vzkazovat mediálně. Se svou koncepcí chci nejprve seznámit své kolegy. My se blížíme k mimořádnému sjezdu. A podle mě je naprosto lhostejné, jestli ten sjezd bude v lednu, únoru, dubnu nebo červnu. Mnohem důležitější je, aby lidé věděli, že sociální demokracie má sílu a vůli se změnit. Lidem se relativně daří, nezaměstnanost je na úrovni 2,7 procenta, navíc mnozí slyší na radikální názory ohledně třeba uprchlíků.

Nejsou i tohle důvody, proč levicových voličů ubývá?

Sociální demokraté mají i v těchto časech celkem dobré výsledky v Rakousku nebo Německu. Otázka je, proč tam to jde a u nás ne. Je špatné, že ČSSD je vnímána jako strana chudých lidí. To ale není pravda. Být sociálním demokratem neznamená nemít peníze. Být sociálním demokratem znamená, že jsem solidární a spravedlivý. Spravedlnost také znamená, že každý platí své dluhy. 

Vaše strana má dluhů za stovky milionů, včetně těch vůči dědicům advokáta Altnera (†69), s nímž smlouvu podepsal tehdejší šéf strany Miloš Zeman. Co s tím?

I ČSSD je musí zaplatit. Je ale třeba ptát se, kdo nás do téhle situace dostal, a toho také hnát k odpovědnosti.

O místo hejtmana vás připravily nevyjasněné okolnosti výstavby vaší chaty na Lipně. Budoval vám ji váš podřízený, který profitoval na zakázkách kraje. Jak tato záležitost skončila?

Ano, i vy v Blesku jste o tom psali. Ta kauza neskončila vůbec žádným obviněním, a přesto se za mnou vleče jako flusanec, který na mně zůstal. A i kvůli tomu jsem rezignoval na funkci hejtmana. Na internetu jsem si přečetl, že za tímto mohly stát různé zájmy a některé tajné služby. Vůbec neříkám, že to tak bylo. Jen tvrdím, že jsem se to dočetl a že bych se nikdy nechtěl dožít toho, aby toto bylo v České republice realitou.

Měla by teď vaše strana přijmout účast ve vládě?

Za ten výprask si zasloužíme opozici. Problém je, že v opozici se blbě prosazuje program a vedle křiklounů od Okamury a možná i Pirátů budeme neviditelní. Pokud v koalici, pak s jinými lidmi za ČSSD, respektovanými odborníky a bývalými starosty nebo ministry dřívějších vlád.

VIDEO: Jiří Zimola chystá audit kvůli chatě na Lipně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

obessenalucerne ( 5. listopadu 2017 23:17 )

Proč by ČSSD měla platit své dluhy? Její předchozí předseda Paroubek již dříve oznámil socdemáckou zásadu, že dluhy se neplatí. Přesněji řečeno, dluhy musí platit jen lůza, panstvo nikoliv.

Muromec ( 5. listopadu 2017 03:24 )

Drahá pláčete na cizím hrobě čpí z Vás jen závist. Co je dnes 5 milionů korun tj.jen slušný byt. Ano chyba se stala,je to vina nás všech ,neptali jsme se po odměnách manažerů. To je vše.

tosto ( 4. listopadu 2017 12:02 )

Spasitel ČDDS /www.expres.cz/paroubek-jako-predseda-cssd-o-navratu-clenu-fks-/zpravy.aspx?c=A171103_150825_dx- zpravy_neos

gabreta ( 4. listopadu 2017 11:26 )

Zimolu odstranilo z vrcholné politiky samotné vedení ČSSD tím, že vytvořilo kauzu "Zimolova chalupa"! Jedinej důvod? Kritika vedení a přímé ohrožení zmetka Sobotky! Podobnost kauzy Čapí hnízdo a Zimolova chalupa, je až podezřelé. Obojí řešilo přímé ohrožení úplatného a podajného vedení ČSSD!! Přitom Zimola je velmi schopný politik, což dokazuje jeho dlouhodobé preference a obliba v Jihočeském kraji!!

dlabec ( 4. listopadu 2017 11:10 )

Jediný Babiš muže tento stát zachránit svojí poctivosti,pracovitostí,uměním vést stát jako firmu zabrání zlodějum ODS CSSD TOP KDU k rabování státu.Nenívám to divné on smazal 640 miliard dluhu po CSSD ODS TOP KDU přidal lidem,duchodcum,zdravotnictví,školstvi atd a přesto s ním zloději,tuneláři jmenovaných stran nechtějí pracovat.Oni dobře ví když Babiš sestaví vládu bude politické mafii pěkně horko Sobotka,Kalousek atd nebudou muci krást,rabovat,mlaskat to je jediný duvod nespolupracovat s Babišem předčasné voby a Babiš má 50% !!a strany humusu jako TOP KDU STAN banda křiváku Gazdík,Michálek,exot Farský zmizí v kanálu jako sajrajt je to neskutečná banda závistivcu,netáhel,prospěchářu.A ptám se pirátu když ne Babiš s kým tedy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa