Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Valachová zná termín svého konce. Zeman jmenuje nového ministra ve středu

Autor: Jakub Veinlich - 
14. června 2017
16:56

Jen pár měsíců před volbami čeká vládu zřejmě další střídání. Prezident Miloš Zeman je připravený jmenovat příští středu nového ministra školství. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhuje do této funkce dosavadního náměstka Stanislava Štecha. Definitivní rozhodnutí má v rukou dosavadní ministryně Kateřina Valachová (ČSSD).

Pokud by vše záleželo na Miloši Zemanovi, vypadá to, že by Kateřinu Valachovou nejraději nechal ve funkci ministryně školství dál. Na tiskové konferenci na závěr návštěvy Jihočeského kraje totiž prezident naznačil, že s její demisí i nadále nesouhlasí.

„Prezident zvažuje, zda tuto demisi akceptuje, nebo neakceptuje. Rozhodně není povinen ji přijmout,“ řekl Zeman v narážce na výklad některých ústavních právníků, podle kterých nemusí návrh premiéra na odvolání člena vlády akceptovat.

Ministryně školství v minulosti řekla, že na své demisi trvá, i přesto se jí chce Zeman na tuto otázku při osobní schůzce v pondělí ještě jednou zeptat, zda nechce úřad dovést až do podzimních voleb. „Zdá se, že si to podle jejích některých vyjádření nerozmyslí, pak v úterý přijmu pana profesora Štecha a ve středu ho budu jmenovat ministrem školství,“ nastínil Zeman harmonogram ve střídání v rezortu školství. Valachovou přitom prezident od demise odrazoval také nedávno v Brně. 

Naposledy na vládě

Valachová se svým dalším pokračování evidentně nepočítá. Na vládě se prý dnes se svými kolegy rozloučila.

„Dnes jsem se na vládě i koaliční radě rozloučila se svými kolegy. Poděkovala jsem jim za spolupráci i pomoc v tématech školství a sportu,“ napsala Valachová na svůj Twitter.

O nástupci Kateřiny Valachové rozhodl premiér Bohuslav Sobotka 26. května

V současné vládě tak bude Stanislav Štech už třetím šéfem tohoto rezortu. Valachová totiž vystřídala před dvěma lety Marcela Chládka, který dnes působí jako prezidentův poradce pro oblast sportu. Opustil také ČSSD a stal se předsedou středočeské organizace SPO, která má vazby na Pražský hrad.

Ministryně jde do voleb

„Dobrou práci paní ministryně bohužel zkalil zásah policie, při němž byli obviněni dva vysocí úředníci ministerstva včetně její náměstkyně a předseda fotbalového svazu. Kateřina Valachová podle mého názoru zcela správně a v souladu s politickou kulturou, kterou prosazuje ČSSD, vyvodila osobní důsledky z toho, že se něco takového během jejího funkčního období stalo,“ řekl k demisi Valachové před časem premiér Bohuslav Sobotka.

Kateřina Valachová i přes svou rezignaci bude kandidovat v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny. Je dvojkou středočeské kandidátky ČSSD. 

milan1959 ( 14. června 2017 17:10 )

Zeman? To je kdo? Neznám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa