Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Se Zemanem do Číny letí Nečas, Rusnok i Nejedlý. Kteří vlivní sedí v letadle?

Autor: Mii - 
11. května 2017
20:20

Prezident Miloš Zeman se i přes nesouhlas části vlády a sněmovní opozice vydal na cestu do Číny, kam jej doprovodí čtyři desítky zástupců českých firem. Škála podniků v misi Svazu průmyslu a dopravy ČR je široká. Zastoupeny jsou podniky například z investiční nebo strojírenské oblasti, informuje deník E15. Účastní se také řada ministrů, náměstků i reportérka Blesk.cz.

V prezidentské delegaci je například bývalý premiér Petr Nečas. Politiku vyměnil za byznys a pracuje mimo jiné ve společnosti Delta Capital, která podniká ve zdravotnictví. „Záštita od expremiéra v zemích typu Číny vždy otevírá dveře,“ uvedl k obchodní misi pro E15 majitel Delta Capital Michael Broda.

Účastní se také například brněnský vyhledávač levných letenek Kiwi.com. Firma slaví úspěch po celém světě, jen loni prodala letenky za 330 milionů eur (devět miliard korun). Většina provozu v zahraničí se ale děje přes partnery, vlastní značka má podle zakladatele společnosti Olivera Dlouhého rezervy. V čínském trhu vidí potenciál.

Velká jména ze strojírenství

Dále prezidenta doprovází Juraj Šmatlík, majitel plzeňské firmy ETD Transformátory nebo Miloslav Czurilla, majitel blanenského podniku ČeMeBo, který od roku 1983 vyrábí plošné spoje. V Číně chce společnost rozšířit své kontakty. „Tištěné spoje již v Číně vyrábíme. Máme tam osvědčené partnery a nyní budeme hledat a oslovovat další,“ řekl ředitel podniku Jiří Novák.

Prezident Miloš Zeman odletěl do Číny uprostřed vládní krize. Takto „vymetl“ na Hradě s premiérem Bohuslavem Sobotkou:

Příležitost prezentovat svůj podnik na Dálném východě si nenechali ujít ani výrobci letadel Aircraft Industries, železničního soukolí Bonatrans nebo výkonný ředitel elektrotechnické firmy ZPA Pečky Jan Bulíček.

Do Číny letí i guvernér České národní banky a bývalý premiér úřednické vlády Jiří Rusnok a zástupci z různých oblastí strojírenství, důlní techniky, energetiky, elektrotechniky, lékařských technologií, ochrany životního prostředí, investiční společnosti a podniky z oblasti dopravy, lázeňství, cestovního ruchu, obchodu, právních služeb nebo poradenství.

Tři ministři s Nejedlým

Zemana doprovází také řada politiků. Pojede ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), ministr průmyslu a obchodu Jan Havlíček (ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok (ANO), náměstci ministra zahraničí Martin Tlapa a Lukáš Kaucký, náměstek ministra vnitra Jiří Zmatlík a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Nechybí ani lidé ze Zemanovy blízkosti. Do Číny se opět podívají tiskový mluvčí Jiří Ovčáček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Rudolf Jindrák, vedoucí KPR Vratislav Mynář, Zemanův kontroverzní poradce Martin Nejedlý či pověřený ředitel odboru protokolu KPR Martin Sklenář a nakonec přímý zmocněnec prezidenta.

zednik ( 12. května 2017 10:10 )

A Nagyovou-Nečasovou nechali doma? Snad ji aspoň přivezou nějakou kabelku.

kochan ( 12. května 2017 05:58 )

 jen-pro-mne, tolik zla, nenávisti a hořkosti co v sobě pěstuješ 😯 musíš být hrozně nešťastnej člověk.Zkus se sebou něco dělat nebo skončíš v blázinci nebo na onkologii

Pink ( 12. května 2017 02:46 )

Pomatencům vadí,že Zeman letí do Číny,ale s tím nic nenaděláte,můžete jen držet zobák a krok a popřát mu hodně zdraví a úspěchů v příštím jeho presidentském období.

cyrilko ( 12. května 2017 01:24 )

Medzi bolševikmi sa Miloš cíti predsa len ako doma v rodine. Natiahol pampersky, uchopil hůlčičku a hajde do Číny.

..krakonos500 ( 12. května 2017 00:28 )

Je opravdu nutné, aby se zase vraceli? Vždyť ten náš soudruh mezi čínskými soudruhy se může mít dobře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa