Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman dá Kajínkovi milost: Odsouzený vrah míří po 23 letech na svobodu

Autor: ljš, jk, shp - 
11. května 2017
15:35

Třiadvacet let seděl v kriminále, utíkal a snažil se obnovit svůj proces. Teď se Jiří Kajínek dostane na svobodu. Prezident Miloš Zeman se mu rozhodl udělit milost! Příslušný dokument podepíše po návratu z Číny. Podle analytika jde však o promyšlený tah, který má odnést pozornost od aktuální vládní krize.

„Pokud bude mé rozhodnutí pozitivní, byl bych rád, kdyby se to pan Kajínek dozvěděl jako první,“ uvedl prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci ve Starých Splavech s tím, že rozhodnutí padne po návratu z Číny.

Ačkoli Zeman své rozhodnutí na tiskové konferenci nejdříve nepotvrdil, v rozhovoru pro Parlamentní listy řekl, že je víceméně rozhodnutý. "Myslím si, že Jiří Kajínek nemusí žít v zoufalství," řekl serveru.

Ministerstvo spravedlnosti žádné informace o udělení milosti Jiřímu Kajínkovi nemá. „Žádnou žádost jsme v posledních dnech nepostupovali, to ale neznamená, že milost nemůže být udělena. Může být udělena i bez žádosti, kterou postupuje ministerstvo spravedlnosti,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. 

Video  Jiří Kajínek: Nikdy se nevzdám! Co řekl o filmu a vztahu s advokátkou?  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Informace o udělení milosti přišla jen den poté, co Kajínka ve věznici Rýnovice navštívila první dáma Ivana Zemanová. Hrad prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka zveřejnil sérii fotografií, na kterých si s vězněm prezidentova žena mimo jiné podává ruku. Také ho prý obdarovala knihou o lánském zámku. 

Propustí ho v květnu

Prezident informace naplno potvrdil v televizi. „Rozhodnutí o udělení milosti už je připraveno, hotovo, až se vrátím z Číny, tak ho podepíšu. V druhé polovině května dostane pan Kajínek milost, už jsem o tom informoval i ministra spravedlnosti,“ uvedl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov.

Někteří lidé se domnívají, že to dělám kvůli tomu, abych zakrýval vládní krizi. Ale já jsem už před dvěma měsíci oznámil, že uvažuji o udělení milosti pro pana Kajínka, a to ještě žádná vládní krize nebyla,“ dodal Zeman. Součástí milosti bude podle prezidenta i sedmiletá lhůta, ve které se nesmí dopustit žádné trestné činnosti, jinak se do vězení vrátí.

Zeman po nástupu do funkce převedl pravomoc k řízení o milostech na ministra spravedlnosti, což podle dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové nebrání tomu, aby prezident o milosti rozhodl sám. Zeman se již v roce 2013 vyjádřil v televizi Prima pro obnovu řízení v Kajínkově kauze a dva roky poté to zopakoval. Loni uvedl, že si vyžádal Kajínkův spis, ale tehdy ještě říkal, že mu milost nedá.

Při letošní dubnové návštěvě Čáslavi už ale Zeman řekl, že o Kajínkově omilostnění vážně uvažuje. „Je ve vězení asi 20 let a existují důvodné pochybnosti o jeho vině,“ řekl tehdy. Přitom ještě v únoru tvrdil, že milost pro Kajínka nepřipadá v úvahu. 

Video  Zeman dá Kajínkovi milost. Co vše řekl o dvojnásobném vrahovi?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Milost pro Kajínka na odvedení pozornosti?

Bleskem oslovený mediální analytik Karel Komínek z Institutu politického marketingu je přesvědčený o tom, že se od Zemana jedná o promyšlený tah, jak strhnout pozornost médií a veřejnosti od aktuální vládní krize k jinému, poutavějšímu tématu.

"Je to dlouhodobá strategie Hradu. V moment, kdy se jim nehodí určitá mediální pozornost na konkrétní téma, přijdou s vysoce kontroverzní záležitostí, o níž vědí, že zabere velkou část mediálního prostoru. Prezident má monopolní přístup do médií, takže si je jist, že se Hradu podaří protlačit v podstatě libovolné téma. Podíváme-li se na začátek dubna, kdy prezident poprvé promluvil o milosti pro Jiřího Kajínka, nelze vyloučit souvislost s tehdy probíranou kandidaturou Jiřího Drahoše či ohlášenou – ale neuskutečněnou – návštěvou u amerického prezidenta Donalda Trumpa. I nyní to může souviset s aktuální politickou situací," řekl Blesku. 

Přitom před prezidentskými volbami v roce 2013 Zeman řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů.

Reakce politiků

Robert Pelikán (ANO), ministr spravedlnosti: Je to jeho pravomoc. Všem, kteří mě žádali, abych znovu otevíral proces, jsem říkal: Není důvod, obraťte se na pana prezidenta. Pokud on to posoudí svým milosrdným okem, je to jeho ústavní právo. Věříme, že si (Kajínek) dobře rozmyslel, že už nikdy nic takového neudělá. Pokud (pan prezident) naznal, že po více než 20 letech už si zaslouží (Kajínek) dožít život na svobodě, je to skutečně jeho právo, které z ústavy plyne.

František Bublan (ČSSD), exministr vnitra, senátor: Vidím za tím populistický krok. Milost v minulosti byla udílena z humanitárních důvodů. Aby přinesla někomu dobro. Tady se jedná o to, že je to známý vězeň, odvolával se, bylo to zpochybňováno. Milost by neměla být o tom, že ten soud rozhodl špatně.

Video  Josef Klíma mluví o milosti pro Jiřího Kajínka  - Martin Bartkovský
Video se připravuje ...

Kajínek byl k doživotnímu trestu za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu z roku 1993 odsouzen 23. června 1998. Podle rozsudku v zatáčkách u plzeňské věznice Bory zastřelil na objednávku plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard Vojtěch Pokoš útok přežil a následně proti Kajínkovi svědčil. Nejznámější český vězeň se k činu ale nikdy nepřiznal a od počátku tvrdí, že je nevinen. 

Kajínek nikdy nepřiznal vinu a obviňuje soudy z předpojatosti a vykonstruovaného procesu. V případu se objevily nesrovnalosti i nové svědecké výpovědi. Tři ministři spravedlnosti dokonce podali stížnost na chyby při vyšetřování Kajínkovy kauzy.

Během svého pobytu za mřížemi Kajínek z vězení několikrát utekl. Při útěcích z Českých Budějovic (1994) a Valdic (1996) byl dopaden záhy po svém zmizení. V roce 2000 si ale užíval svobody téměř měsíc a půl poté, co se mu podařilo uniknout z mírovské věznice.

Právě o jeho útěku a celém případu byl natočen celovečerní film. Hlavní roli v něm ztvárnil ruský herec Konstantin Lavroněnko.

Poslechněte si, jak Kajínek reagoval, když se dozvěděl, že Zeman o milosti uvažuje:

Zeman o případu mluvil i v Hovorech z Lán na Blesk.cz: 

Video  Zeman o Kajínkovi: Soud v Plzni může být podjatý!  - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Co si Zeman myslel o Kajínkově případu v roce 2013? Podívejte se na video:

Video  Co si Miloš Zeman myslí o případu Kajínek?  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

plebejec ( 12. května 2017 15:58 )

Bravo pan prezident, vítejte pan Kajinek,...a vy všichni Kajinkozemanofobové,...poserte se. Prohráli jste,...pravda konečně vitězí,...prvníkrát od sametového podvodu!!!

mazanykralicek ( 12. května 2017 11:24 )

možná jo, možná ne, ale Ty zůstaneš navždy starý pes a proč ? Proto

mazanykralicek ( 12. května 2017 08:37 )

junkiexl ještě že jsi nenapsal a nebo jsi ženská hahahaha

..krakonos500 ( 12. května 2017 00:41 )

http://www.reflex.cz/clanek/komentare/65439/jiri-x-dolezal-napiste-si-sveho-peroutku.html

..krakonos500 ( 12. května 2017 00:25 )

My víme, že jsi blb. Zatím se našlo jen pár falzifikátů a už i leváčtí politruci masírují blbům tvého typu mozky, že sice to nebyl název článku, ale že psal "něco v tom stylu".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání