Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zaorálek tvrdě o Borůvkové: Velvyslanci za ženu platíme, nemůže urážet

Autor: Zuzana Štíchová - 
1. dubna 2017
17:00

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) prolomil mlčení. Poprvé od zveřejnění informací o odchodu velvyslance Karla Borůvky z ambasády v Bernu promluvil o útocích jeho manželky Aleny na sebe i další veřejné osoby. Pro Blesk.cz vyvrátil Borůvkova slova o tom, že jednání jeho ženy je soukromá záležitost a řeč přišla i na peníze.

Moje žena má právo na svobodu projevu a její komentáře jsou čistě soukromou záležitostí, která se mnou nesouvisí, tvrdí o slovních útocích své ženy na sociálních sítích český velvyslanec ve Švýcarsku Karel Borůvka. Jeho šéf a první muž české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), který je navíc jeho stranickým kolegou, si myslí opak.

„Manželka velvyslance není soukromou osobou. Společně s ním reprezentuje Českou republiku. Navíc i ona je součástí diplomatického sboru. V neposlední řadě na ni velvyslanec pobírá jako na manželku příspěvek k platu,“ reagoval pro Blesk.cz Zaorálek, který případ řeší už řadu měsíců.

„Musíme dbát na to, jak se chovají ti, kteří reprezentují Českou republiku. Je naprosto nepřípustné, aby někdo v podobné pozici dlouhodobě v mailech, SMS či na sociálních sítích útočil nejen na zaměstnance ministerstva, ale i na řadu dalších osob ve veřejném prostoru – novináře, úředníky apod.,“ zmínil ministr.

„Řada z nich se na mě obracela, abych situaci řešil,“ potvrdil Zaorálek informace o tom, že kromě veřejně dostupných výpadů na Twitteru dělá Borůvková ostudu i na „jiných frontách“.

Borůvková zmiňovala sexuální harašení ministra

Zaorálka přitom Borůvková v posledních dvou dnech obviňovala ze sexuálního harašení, koukání do výstřihu a označila ho za zhrzeného muže. „O co doopravdy evidentně Zaorálkovi jde, aby mne manžel seřval a zmasakroval, já v tom vidím jasné sexuální harašení ministra,“ napsala například v jednom ze stovek příspěvků na Twitteru.

Alena Borůvková s Jiřím Paroubkem Alena Borůvková s Jiřím Paroubkem | čtk, archiv, twitter

Manžel přitom její komunikaci obhajuje s tím, že „rozesílala něco ze svých poznatků a zkušeností“. Zaorálkovi už ale s Alenou Borůvkovou, která v éře Jiřího Paroubka kandidovala dokonce na místopředsedkyni sociální demokracie, došla trpělivost. A s laxním přístupem jejího manžela taky.

„Poslední dva dny mluví za sebe“

„Během posledního roku jsem se s panem velvyslancem několikrát setkal a snažil se mu vysvětlit, že situace je vážná a že je třeba, aby především on sám začal jednat. Nestalo se nic a vše pokračovalo. Ostatně jen tweety manželky pana velvyslance za poslední dva dny mluví samy za sebe,“ doplnil.

Provoz zastupitelského úřadu v zemi helvétského kříže by to ale podle šéfa české diplomacie ohrozit nemělo. Slíbil, že pro občany zůstanou veškeré služby zajištěny, stejně jako fungování ambasády směrem k ministerstvu zahraničí. Velvyslanectví v tomto směru například zajišťuje oficiální návštěvy českých delegací v dané zemi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 2. dubna 2017 12:54 )

Kdo je to vlastně ta Borůvková? Nějaká profesionální společnice?

montevideo ( 2. dubna 2017 12:29 )

To má za to, že se oženil s primitivní blondýnou. Dobře mu tak !

animka ( 2. dubna 2017 11:54 )

Aha. Promluvil stejný primitiv jako je borůvka.

krtekzhor ( 2. dubna 2017 10:18 )

hnus-zaoralek je staré pras-e a mstí se jí že mu nedala všem dala akorát jemu ne

milan59 ( 2. dubna 2017 09:54 )

Asi Zaorálkovi vadí že se paní Borůvková vyjadřuje slušně a ne jako jiní.Nebo mu vadí že se nezmiňuje o prezidentovi jako jiní politici i novináři a to dost nevybíravím způsobem?? Je zvláštní že ostatní kydají takové kraviny a to mu nevadí ale joo vlastně ona je to blondýna tak nesmí !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa