Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zaorálek mě vydírá a žena je na prášcích, brání se velvyslanec cestě do Prahy

Autor: zst - 
1. dubna 2017
14:10

Kritika ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a dalších veřejných činitelů posílá domů ze Švýcarska českého velvyslance Karla Borůvku. Co na tom sejde, že ostrými slovy nešetřila jeho manželka, ne on sám. Ambasador svou ženu brání a stažení do Prahy mu přijde nefér. V rozhovoru pro web iDnes.cz poukázal na to, že Alena Borůvková je v obtížné situaci a bere prášky.

„Její projevy zahraniční politiku nepoškozovaly,“ míní Borůvka v rozhovoru a zastal se tak své ženy, která před několika lety dokonce kandidovala na místopředsedkyni ČSSD. Oba jsou totiž členy stejné strany jako šéf české diplomacie Zaorálek.

„Manželka dokonce odešla loni v květnu pod tlakem z ministerstva zahraničí s tím, že si bude moci psát, co chce, a že se mě to potom už nijak nebude dotýkat. Od ledna až do čtvrtka na Twitteru nebyla, na žádných sociálních sítích nic neprodukovala a najednou přišlo odvolání, které považuji za naprosto nestandardní. A nejen já, takhle se to nedělá. Žádné pochybnosti o mé práci nejsou, neměl jsem žádné pochybení,“ uveřejnil svůj pohled na věc Borůvka.

Žena zahraniční politice neškodí, tvrdí Borůvka

„U nás platí svoboda slova, svoboda projevu. Není možné omezovat něčí názory, když už nemá žádný kontakt s ministerstvem. Já nemám odpovědnost za to, co manželka dělá,“ dodal velvyslanec.

Že ale vše, co jeho žena uveřejní, není zcela v pořádku, si uvědomuje, je to ale prý právo jeho ženy. „Některá vyjádření mohou být nešťastná, to uznávám, ale je to její odpovědnost. Nedotýká se to zahraniční politiky státu ani mezistátních vztahů. Chápu, že se to nemusí každému líbit, to je v pořádku. Ale nikdo s ní osobně nemluvil, ani když byla zaměstnancem ministerstva. Vždycky to šlo přes mě a byl jsem do té věci vtahován. Samozřejmě můžeme diskutovat o tom, jestli jsou ty příspěvky vhodné, ale právo každého je se vyjádřit,“ poznamenal.

Borůvka také potvrdil, že nešlo jen o příspěvky na Twitteru, že jeho žena rozesílala také e-maily a SMS zprávy. Prý „rozesílala něco ze svých poznatků a zkušeností“. „Já nechápu, proč se nebere jako soukromá věc, že manželka někdy ne úplně šťastně komunikuje s lidmi, o nichž se domnívá, že je třeba je kontaktovat,“ hájí dál manželku.

Aleně Borůvkové na sociální síti doporučují psychiatra. Největší slávu zažila za éry Jiřího Paroubka. Aleně Borůvkové na sociální síti doporučují psychiatra. Největší slávu zažila za éry Jiřího Paroubka. | čtk, archiv, twitter

„Je to vydírání, manželka je na prášcích“

Podle švýcarského velvyslance, který se bude muset vrátit do Prahy a o jeho případném odchodu rozhodne případně prezident Zeman, je postup ministerstva zahraničí vydíráním. „Říkám otevřeně, že to beru jako vydírání mě přes záležitosti mojí manželky. Kdyby to zasahovalo do našeho působení ve Švýcarsku, tak bych to samozřejmě pochopil,“ vyostřil svá vyjádření Borůvka.

Alena Borůvková od rozhodnutí o stažení svého manžela z ambasády přispěla na svém účtu na sociální síti stovkami příspěvků. „Máte pravdu, že je to nejspíš hodně. Ale bylo to pod tlakem události, která se stala včera. Vyvolalo to u ní reakci. Manželka je delší dobu pod psychickým tlakem, prochází složitým obdobím, bere léky. Nesnažím se to nijak zaobalit, ale v naší společnosti není možné trestat za něco, co dělá partner v privátní oblasti,“ komentoval její aktivity velvyslanec.

Borůvková sama na Twitteru přiznala, že bere antidepresiva. „Ten člověk jen lže, manipuluje a vydírá lidi, kteří se nemohou bránit. NO to Zaorálek. Skončila jsem z něj na Cipralexu,“ napsala. Cipralex se podle příbalového letáku používá k léčbě deprese a úzkostných poruch (panická porucha s nebo bez agorafobie, sociální úzkostná porucha, generalizovaná úzkostná porucha a obsedantně kompulzivní porucha).

Borůvková se ale ani pod vlivem medikamentů nebála následně napsat: „Dle mého střízlivého názoru má Zaorálek slíbené místo premiéra, ale musí do mlátičky ještě narvat několik desítek ‚nepohodlných‘.“

bibi-oliver ( 4. dubna 2017 14:30 )

opravdu si myslela ,ža ona může urážet a jak ji někdo ukázal že je silnější tak se léčí na psychiatrii nebo je to jen manévr jak se očistit ,že nebyla při smyslech?manžel asi taky nepochopil ,že velvyslanec je zástupce státu v jiné zemi a když manželka toto nepochopila proč nezůstala doma peníze od státu to ano ale chovat se tak jak se má manželka velvyslance to už ne vím že může mít jiné názory tak neměli přijmout post velvyslance a měli zůstat doma

st.rec ( 3. dubna 2017 21:52 )

Ach jak šílené když inteligentní blondýna s nevšedním smyslem pro humor přiznává že ji haraší a na ni haraší jiní a ona je svatá zharašená c*unda.

matno ( 2. dubna 2017 23:27 )

Tady nejde o Zaorálka a jeho příp. "advokáty", protože jednání dua Borůvek by bylo odsouzeníhodné pod jakýmkoliv ministrem, z jakékoli strany. Borůvková je hloupá a namyšlená domina a ten její borůvka obyčejný ufňukaný podpantoflák, který nemá v diplomacii co dělat, jelikož dosud nepochopil, o co jde. Diplomat z kterékoliv země by měl mít určitou úroveň, není tím ovšem myšlena úroveň "řeznického psa".

montevideo ( 2. dubna 2017 13:21 )

Co to je zač tak Borůvková? Nějaká uprchlice z Bohnic?

yarda ( 2. dubna 2017 09:13 )

Jaký je rozdíl, když si o ženské co se projevuje tak jak nám to servíruje bulvár řeknu: "To je jen stará bába Blažková, známá pavlačová drbna" (slušným seniorkám tohoto příjmení se předem omlouvám) a: "To je jen stará..., manželka nějakého velvyslance v nějakém Švýcarsku"? Pokud ta paní má nějaké psychické potíže, měla by se léčit (ale v ČR v nějakém méně známém sanatoriu). A jestli je pravda, že s velvyslancem to už dříve ministr řešil, nešlo odebrat velvyslanci příplatek na jeho manželku? Možná by to bylo účinnější.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa