Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Méně masa, více náhražek a šizení: V4 projedná „východní“ kvalitu potravin

Autor: pet - 
27. února 2017
14:12

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhuje, aby se chystaného mimořádného summitu visegrádské čtyřky kvůli rozdílné kvalitě potravin zúčastnil i zástupce Evropské komise. Komise a ministři zemědělství EU by tak mohli rychle přijít s konkrétními návrhy řešení. Sobotka o tom dnes informoval v tiskové zprávě. O chystaném summitu kvůli rozdílnému složení potravin dodávaných na pulty obchodů v západní a východní Evropě informoval v závěru minulého týdne slovenský premiér Robert Fico. Podle Sobotky se schůzka předsedů vlád V4 v Polsku uskuteční v nejbližších dnech.

O svolání mimořádné schůzky požádala Bratislava. Slovenské úřady minulý týden zveřejnily výsledky laboratorních testů potravin a uvedly, že nadnárodní potravinářské firmy na Slovensko často dodávají méně kvalitní výrobky stejné značky než na pulty obchodů v sousedním Rakousku. Sobotka dnes okomentoval, že Česko patří k zemím, které na problém dvojí kvality potravin v EU upozorňují.

Sobotka řekl, že je pro něj nepřijatelná situace, ve které se občanům v jednom státu nabízí ve stejném balení stejné značky zboží v dramaticky jiné kvalitě. „Měla by být pouze jedna kvalita v celé EU pro všechny, a to ta nejvyšší,“ uvedl. Sobotka připomněl, že Česko záležitost řešilo s Evropskou komisí a téma otevíralo i na radě pro zemědělství. „Podpořil jsem iniciativu premiéra Fica, aby V4 důrazně upozornila na tento přetrvávající problém,“ uvedl.

Setkání premiérů V4 v Polsku by se mělo konat v nejbližších dnech, uvedl Sobotka. Podle agentury Reuters, která odkazuje na prohlášení maďarského ministerstva zemědělství zveřejněné tamní agenturou MTI, se Maďarsko a Slovensko na začátku března společně obrátí na Evropskou komisi. Vyzvou ji, ať zváží využití právních prostředků, aby rozdíly v kvalitě odstranila.

Slovenské úřady ve zmiňovaném testu srovnaly více než dvě desítky výrobků stejné značky a názvu, které koupily v Bratislavě a v sousedním Rakousku. V neprospěch produktů prodávaných na Slovensku dopadly podle slovenského ministerstva zemědělství hlavně nealkoholické nápoje, koření, čaje a výrobky z masa. Šlo zejména o nižší podíl masa, vyšší podíl tuků, používání umělých náhrad cukru, množství konzervačních látek a nižší gramáž. Nejméně dvě firmy se vůči výsledkům testu a použité metodice ohradily.  

 

aluman ( 1. března 2017 12:33 )

To jsi zazdil. Při mých příjmech a vzdělání skutečně nesním o tom, že bych chtěl být chudá hloupá lopata z kamionu

aluman ( 1. března 2017 06:31 )

To tě lituju, chudáčku, že máš tak nudné cestování s věčným čekáním. To já se při cestování ještě nikdy nenudil tak aby mě to přimělo jít na internet. Jestli ono to nebude tím, že já cestuji po světě a ty jezdíš autobusem z konečný na konečnou a cestování si jenom představuješ. A vždycky když tě na konečný vyrazej z autobusu, tak si holt musíš krátit čekání na bulvárních diskuzích. To tvoje nafoukané žvanění a ubohé výmysly, to je tak průhledné, že bys musel být retardovaný abys tomu mohl věřit alespoň ty sám. Vždyť nemáš ani na to něco sám sesmolit a jako opičák opisuješ z příspěvků na které reaguješ. Jsi hlupák a jsi tu všem už dávno jenom pro legraci.

aluman ( 1. března 2017 05:31 )

Nejen že to co píše postrádá logiku, ale podle toho, jak jsi tu nalepený na spoustě diskuzí 16 hodin denně, cestuješ leda prstem po mapě. Línej jsi byl celý život, když máš důchod jenom 14 tisíc, tak se tu trapně nekasej. Co ti sdělují tvoje propité chuťové buňky, to je směrodatné jedině pro tebe, pro nikoho dalšího.

e.44 ( 28. února 2017 13:48 )

A? Jako co tim chceš dokázat? To že víš jaký byly normy v '77, který byly jenom na papíře a praxe šla mimo ně, a to, že jseš debil, co si dneska neumí koupit buřta nebo salám bez náhražek a konzervantů? Gratuluji, povedlo se ti to dokázat. Skutečně jseš debil, prašivino.

aluman ( 28. února 2017 13:35 )

Já za to, že jsi se celý život flákal a proto nemáš slušný důchod a musíš si k němu vydělávat, skutečně nemohu. Já si důchodu užívám a poradenství provozuji jen výjimečně, na požádání, když si nikdo jiný neví rady. Na tebou dál napsané nesmysly nemá cenu vůbec reagovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa