Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš: „Kalousek je interpalice.“ Šéf TOP 09 zase tasil znásilnění jezevčíka

Autor: Zuzana Štíchová, val - 
2. února 2017
17:56

Sněmovna celý čtvrteční den projednávala závěrečnou zprávu své vyšetřovací komise ke sporné reorganizaci celostátních policejních útvarů. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) nebylo cílem změn odstranit tehdejšího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. Pochybilo podle něj naopak Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Mnohahodinová debata byla bohatá na ostré výpady politiků. Skončila odsouhlasením závěrečné zprávy a nařízením Andreji Babišovi (ANO), aby se omluvil za tvrdou kritiku. 

„Provedení organizační změny je plně ve sdílené kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra. Klíčovou otázkou je, proč byla realizována v tak krátkém čase, proč nebyl záměr změn diskutován?“ uvedl v úvodu Blažek. Babišovo hnutí využilo reorganizaci policie i jako předvolební téma u krajských voleb.

Tuhý i Laube shodně uvedli, že to bylo proto, že se nejedná o významnou změnu. Vzhledem k charakteru útvarů lze konstatovat, že se nejednalo o změnu nevýznamnou. Forma, jakou byla změna realizována, umožnila spekulace o jejím skrytém účelu – odstranit Roberta Šlachtu, omezit činnost ÚOOZ nebo předat informace neoprávněným osobám,“ dodal Blažek.

Šéf komise označil vystupování Šlachty a expolicisty ÚOOZ Jiřího Komárka jako neprofesionální, když veřejně podrývali autoritu svých nadřízených. Komárek obvinil veřejně policejního prezidenta z „brutálního úniku informací“. Podle sněmovní komise to byla informace, kterou možná získal nezákonně, navíc to nebyla pravda.

Proto směřuje jedno ze dvou trestních oznámení na vrchního státního zástupce Petra Šeredu, který měl Komárkovi tyto informace předat. Druhá žaloba míří na GIBS, protože závěry jednoho z jeho vyšetřovatelů byly mylné.

Blažek navrhuje, aby se vláda dále zabývala činností Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Na to zatím směřuje pouze kárná žaloba.

Bylo to zajímavější než ministrování, řekl Blažek

Práci v komisi si na závěr Pavel Blažek velmi pochvaloval. „Práce v komisi byla možná zajímavější než práce ministra,“ řekl Blažek. Člen komise Martin Lank (Úsvit) přidal několik čísel. Komise vyslechla 21 svědků a jejich výpovědi trvaly 64 hodin. Členové museli projít 4128 stran nejrůznějších dokumentů. „Nejspíš se nikdy nedozvíme, zda to bude mít nějaký vliv na vyšetřování případů,“ poznamenal pak k fungování nové Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem, která je výsledkem reorganizace.

„Úsměvně řeknu, že holt rozhovory mezi poslancem Kortem (TOP 09) a poslancem Chalupou (ANO) mi budou chybět. Bude mně chybět Bartoškův deníček. Někdy prozradím, co to je. Takový zvláštní nezaujatý pohled kolegy Lanka (Úsvit) a nemohu vynechat vzácné rozhovory pánů z Václavského náměstí – pana kolegy Ondráčka (KSČM) s panem poslancem Kortem,“ uzavřel předložení závěrečné zprávy Blažek. Ondráček se v roce 1989 účastnil demonstrací na straně policie, Korte se naopak angažoval v Občanském fóru.

„Závěry komise v zásadě potvrzují to, co říkáme od samého počátku. Organizační změna byla rozhodnutím vedení policie a nebyla motivovaná ani politickými ani osobnostními pohnutkami,“ uvedl k výsledkům policejní prezident Tomáš Tuhý. Podle něj udělala politickou kauzu z reformy kombinace nezdravých osobních ambicí skupiny konkrétních osob a snaha části politiků a s nimi spojených médií skandalizovat vedení policejního sboru. „V mém případě byli do této cílené skandalizace zataženi i moji nejbližší, což povazuji za nechutné a morálně pokleslé,“ uvedl Tuhý.

ČSSD: Babiš ovlivnil výsledky krajských voleb

Politici ČSSD po zveřejnění zprávy sněmovní vyšetřovací komise tvrdí, že loňská debata o reorganizaci policie byla divadlem v režii předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák na Twitteru uvedl, že Babiš při ní neváhal hazardovat s důvěryhodností policie. Kluby si po přečtení zprávy na plénu Sněmovny vzaly hodinovou pauzu na diskuzi.

„Chovanec vyhrál, v předvolební kampani uvidí,“ citoval pak Babišova několik měsíců stará slova poslanec ČSSD Richard Dolejš. „A také viděl. Billborady vypovídají za všechno. „Zasloužíme si lepší Česko bez politiků, kteří likvidují nezávislou policii,“ stálo na nich. Slušný člověk by se na místě Andreje Babiše omluvil. To od něj ale očekávat nemůžeme. Vtažení policie do politického boje je hra s ohněm,“ dodal. Zmínil, že ministr financí použil reorganizaci jako náplň do svého „hnojometu“ a ovlivnil tak výsledky krajských voleb

„Myslel jsem, že tu zprávu přijmeme a půjdeme od toho. Byl jsem naivní. Vždyť by stačilo prosté ‚Sorry jako‘,“ rýpnul si se zadostiučinením ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Babiš: Ať Sobotka řekne, kde vzal na byt

Kritizovaný ministr financí ve Sněmovně dopoledne nebyl, proto ho hájili jeho poslanci a ministři. „Asi jsme každý četli jinou zprávu. Já jsem četl zprávu, ve které se některé věci neprokázaly. Mezi neprokázáním a vyvrácením je zatraceně velký rozdíl. Závěr té zprávy jsou spekulace, které by Trump označil za alternativní fakta,“ zdůrazňoval na plénu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Foto: 

„Pro mě závěr vyšetřovací komise je ‚české Palermo vyhrálo‘. Občanům bych rád připomněl, kdo je české Palermo. To jsou strany, které tady od revoluce měly nejvíce korupčních skandálů. To jsou ČSSD, ODS a vrchol korupce pan Kalousek,“ bránil své dřívejší výroky Andrej Babiš na tiskové konferenci ve 13 hodin.

„Já se musím smát, že bych se měl někomu omluvit. Komu? Ať pan premiér řekne, za co si tehdy koupil ten byt za 7 milionů. Nechť nám pan Kalousek ukáže svoje majetky. Celá komise byla výsměch. Ze mě si tam dělali srandu. Zneužívání pozice člena vyšetřovací komise,“ dodal.

„Pokud tak hlasoval, je to jeho problém. Vedení hnutí má na to jednoznačný názor. My jsme žádné informace neměli, tak se k tomu nemůžeme vyjádřit,“ odpověděl Babiš na dotaz, proč zpochybňuje výsledky šetření komise, když tam hnutí ANO mělo svého zástupce. „Oni kopou do vás, a pak je potkáte a oni se tváří jak milius. Na to jsem si už zvyknul. Nějak už stříháme ten metr. Volby jsou za chvilku,“ nezodpověděl jasně otázku, zda mohou současné rozpory položit vládu.

Poslanci ČSSD jsou chytří, rychlí a krásní

Několik minut pak na obranu výroků členů hnutí ANO mluvil také člen komise za toto hnutí Bohuslav Chalupa. Toho překvapilo, že poslanci z ČSSD byli tak dobře připraveni na jednání. „Asi věděli dopředu, jak to tady bude probíhat, ale to je spekulace,“ prohlásil. „Nemohu než prohlásit, že sociální demokracie je v tomto smyslu stranou nevěrohodnou a věrolomnu,“ dodal s tím, že ČSSD podle něj porušila koaliční smlouvu, kde se zavázala zachovat strukturu policie.

Za jeho slova se mu ale vysmáli ministr vnitra, jeden z poslanců ČSSD, i předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. „K tomu proč poslanci ČSSD reagují tak rychle... Protože jsou chytří, rychlí a troufnu si říct i krásní,“ řekl Igor Jakubčík (ČSSD) a nabil Milanu Chovancovi. „Byť jsme chytří a rychlí, existují chytřejší a rychlejší. Kolega Chalupa si za tu hodinu stihl napsat sedmistránkový projev. Měl bys to uznat, Igore,“ smál se Babišovu poslanci.

„Sorry jako. Co nám to tady říkáte, pane poslanče Chalupo? Proč jste tedy hlasoval pro?“ ptal se ho Kováčik, protože zprávu komise odsouhlasili všichni členové, tedy i Chalupa.

Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) Poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) | ČTK

„V hnutí ANO jste musel dostat hroznou čočku. Já jsem viděla, jak se na vás sletěl pan ministr Pelikán. Ten projev jste nemohl stihnout napsat, takže jste ho prostě přečetl,“ útočila také poslankyně ODS Jana Černochová.

TOP 09: Babiš chtěl hysterií oslabit Sobotku

Kritický byl k Babišovi kvůli reorganizaci také člen komise za TOP 09 Daniel Korte. „Po ohlášení organizační změny v útvarech policie s celostátní působností vypukla štvavá kampaň proti policejnímu prezidentovi, jeho náměstkovi a ministrovi vnitra. Na této kampani se podíleli vrcholní policisté ÚOOZ, státní zástupci z vrchního státního zastupitelství v Olomouci, zcela nezávislá média ministra Babiše a vrcholní politici hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem,“ napsal v prohlášení.

Kampaň měla jediný cíl – odstranit policejního prezidenta a ministra vnitra Chovance, a tím oslabit premiéra Sobotku a destabilizovat celou ČSSD. Tento pokus o puč č. 2, prováděný stejnými osobami a orgány, kteří provedli puč č. 1. (ÚOOZ vedená Šlachtou a VSZ v Olomouci v čele s Ivo Ištvánem), se jeho aktérům nezdařil,“ dodal.

„Je to snůška vesnických drbů,“ poznamenal také k tzv. Šlachtově zprávě, kterou se oháněl exšéf ÚOOZ. Měla objasnit korupci zasahující i do politiky.

Kalousek: Poprvé jsem inter-palice

Vicepremiér a šéf ANO pak na jednání rovněž dorazil a vzal si slovo. Zopakoval, že vyšetřovací komisi považuje za šaškárnu, a zpochybnil také předsednictví Pavla Blažka, který byl ministrem soravedlnosti v době pádu vlády Petra Nečase, kdy podle Babiše „kmotr řídil zemi přes milenku premiéra“. Stočil pak řeč k aktuální kauze, kdy jej kritici obviňují z daňových podvodů. Babiš to ale odmítá a naopak se pustil do exministra financí Miroslava Kalouska. 

Ten se pro změnu pozastavil nad Babišovým přeřekem z odpolední tiskové konference, kde řekl, že „první interpalice je Kalousek“. „První interpalice bude pan Kalousek. Jsem polichocen, byl jsem v životě už leccos, dokonce jsem byl jednička. Ale poprvé v životě jsem byl inter-palice,“ bavil šéf TOP 09 sněmovnu.

Mezitím se k záležitosti vyjádřil bývalý ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta. Závěry sněmovní vyšetřovací komise jsou naprosto nedostatečné. Závěrečná zpráva se reorganizací policejních útvarů zabývá okrajově, i když kvůli tomu komise vznikla. Jsou v ní také polopravdy, citovala jej ČTK. 

Kalousek znovu upoutal pozornost svých kolegů, když napadl argumentaci některých poslanců ANO, že neprokázání čehosi ještě neznamená, že se to nestalo. Šéf TOP 09 si pro svůj „absurdní příklad“ vypůjčil Babišovu pravou ruku Jaroslava Faltýnka. „Budu tvrdit, že kolega Faltýnek znásilnil nezletilého jezevčíka a budu to tvrdit vehementně a do všech novin...Pak budu žádán, abych to prokázal, a já budu říkat: ‚Prokázat to nemůžu, ale to ještě neznamená, že se to nestalo, protože nezletilých jezevčíků je spousta a Faltýnkovi to kouká z očí‘.“

Jednání skončilo až krátce před 19. hodinou. Poslanci schválili závěrečnou zprávu i návrh, podle kterého sněmovna vyzývá Babiše, aby se omluvil za své výroky k vyšetřovací komisi. 

Nahlédněte na jednání poslanců:


joudajoudovy ( 3. února 2017 09:40 )

dovolim si doplnit info k bakalove bunkru na sumave.... tez by se nekdo mel zajimat o opakovane vyplaty za skodni udalosti, ktere bakala uplatnoval na pojistone. i kdyz je areal strezeny, dochazelo ke kradezim. kolik si uhlobaron nahrabal? jiste to nebylo pouhych 50.tis. za ztratu kotle?

joudajoudovy ( 3. února 2017 09:36 )

sdruzeni tunelaru a zlodeju se raduje z vyhry... omyl!!! kazdy obcan cr vi, ze jejich kseftiky, ktere stale zametaji pod koberec a maji za nasledek devastaci zeme ceske, moravske i slezske, napomohou jejich zkaze.

santikxauz ( 2. února 2017 23:58 )

Myslíš ODS?

Samo ( 2. února 2017 23:40 )

A co takoví komunisti z roku 2005, kteří schválili zákon o solárních elektrárnách a vytvořili tak tunel 1,5 bilionu na rozpočet ČR, to je také zanedbatelná částka. Toto je krádež ve velkém.

Samo ( 2. února 2017 23:33 )

Jakto, že mažete slušné a pravdivé příspěvky a necháváte běžet sprosté a nenávistné příspěvky carmínů a jemu podobných.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa