Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka se postavil Zemanovi: Srp nebude v komisi pro ocenění třetího odboje

Miloš Zeman s Karlem Srpem během slavnostního odhalení busty Françoise Mitterranda v červenci 2015
Miloš Zeman s Karlem Srpem během slavnostního odhalení busty Françoise Mitterranda v červenci 2015  (Autor: Profimedia)
Autor: vei, ČTK - 
24. ledna 2017
19:13

Premiér Sobotka odmítl podepsat rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana o jmenování Karla Srpa členem etické komise pro ocenění účastníků protikomunistického odboje. Srp podle Sobotky není spolehlivou osobou a nesplňuje zákonné předpoklady pro členství v etické komisi. V letech 1979 až 1982 Srp poskytoval informace Státní bezpečnosti a na desítkách schůzek je předával, zdůvodnil Sobotka.

„Pan Karel Srp udělal v době totality hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu. Bohužel ale udělal také špatné věci. Podle veřejně dostupných informací dlouhodobě a opakovaně donášel Státní bezpečnosti. Proto nesplňuje zákonné předpoklady, aby se mohl stát členem Etické komise, která rozhoduje o ocenění pro účastníky protikomunistického odporu," uvedl premiér v prohlášení.

Podle prezidenta Miloše Zeman je ale Sobotkovo rozhodnutí ubohé a v tiskovém prohlášení připojil Přažský hrad také důvody. Konstatuje, že se premiér odvolává na špatný zákon, podle kterého nemohl připojit svůj podpis pod prezidentovo rozhodnutí jsmenovat Srpa členem etické komise.

Ve svém prohlášení Miloš Zeman konstratuje, že: 

a) Karel Srp byl v letech 1986 až 1988 vězněn komunistickým režimem.

b) Karel Srp byl předsedou Jazzové sekce, která byla střediskem alternativní kultury. Jazzová sekce byla komunistickým režimem čtyřikrát zakázána.

c) Karel Srp byl účastníkem snídaně disidentů s francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem v roce 1988.

d) Městský soud v Praze v roce 2000 pravomocně rozhodl, že Karel Srp byl v evidenci StB veden neoprávněně.

"Z uvedených důvodů považuje prezident republiky odmítnutí kontrasignace předsedou vlády za ubohé," stojí v prohlášení, které dnes rozeslal tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. 

Srp je zakladatelem Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Srp se objevil v neoficiálních seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti (StB), takzvaných Cibulkových seznamech, jako spolupracovník komunistické tajné policie. V prosinci 2000 Městský soud v Praze 1 rozhodl, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně. V roce 2013 jej Zeman ocenil Medailí Za zásluhy.

Reakce z Pražského hradu na sebe nedala dlouho čekat. Premiér není podle prezidentova mluvčího odvážný. „Jde za hlasem mediáního mainstreamu,“ napsal Jiří Ovčáček.

Bez Sobotkova podpisu je Zemanovo jmenování k ničemu

Zeman jmenoval Srpa členem komise v polovině minulého týdne. Pětileté funkční období mu mělo začít od dubna. Sobotka dnes však ke svému rozhodnutí uvedl, že zákon o účastnících odboje a odporu proti komunismu vyžaduje po členech komise "spolehlivost". Za spolehlivého se pak nemůže považovat člověk, který svým chováním od února 1948 do listopadu 1989 dal důvod k pochybám o řádném výkonu funkce člena komise, cituje Úřad vlády ustanovení zákona.

"Je to prima pocit,když opoziční politik může zatleskat předsedovi vlády.Kéž by to šlo častěji," reagoval na Sobotkovo rozhodnutí předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Etická komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu se skládá z devíti členů. Po dvou volí a odvolává Poslanecká sněmovna, Senát, vláda a Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho jmenuje a odvolává prezident republiky, jehož rozhodnutí podléhá kontrasignaci premiéra.

Bez podpisu předsedy vlády tak Srp členem komise není, ČTK to potvrdil ústavní právník Jan Kysela. Sobotka se názorově shodl s Etickou komisí třetího odboje, která označila Srpa za nespolehlivého. Pokud by se Srp stal členem komise, musel by být podle šéfa komise Jiřího Kauckého pravděpodobně z některých jejích jednání vyloučen pro podezření z podjatosti.

Komise vznikla na základě zákona o protikomunistickém odboji z roku 2011. Rozhoduje mimo jiné o odvoláních žadatelů o osvědčení aktivního účastníka třetího odboje, kterým nevyhovělo ministerstvo obrany. Loňskou novelou získala právo provádět přezkum a rozhodnout o obnově řízení o osvědčení.

dzambulka007 ( 1. února 2017 22:41 )

Podle bohatého repertoáru obsahující několik stejných sprostých slov a žádnou myšlenku bych to viděla na jednoho ***a. AT ŽIJE PREZIDENT MILOŠ ZEMAN!

chmelar ( 25. ledna 2017 00:55 )

Nevím, proč se pan Srp snaží do komise dostat, pravděpodobně má nízký důchod. V době mých studií koncem sedmdesátých let panovalo obecné povědomí, že Jazzová sekce byla záměrně založena jako nástroj StB pro kontrolu kulturně nekonformní mládeže, kterou tolik neoslovovaly kapely typu Plastic People nebo DG 7, přesto však nebyla pod kontrolou. Pozitivní v té době byla samozřejmě funkčnost Jazzové sekce, díky níž jsme mohli navštěvovat různé vynikající koncerty, nehledě na publikovanou literaturu, ale vždy jsme se byli vědomi, že pan Srp a jeho případní kolegové nás jako Velký bratr vždy sledují, takže bylo potřeba zachovávat opatrnost, ostatně jazz byl pro komunistický režim podezřelý již od počátku, viz rané Kunderovy povídky z padesátých let. Je to již dlouho, ale je třeba pamatovat, že bez Chaty 77 a Plastic People by nebylo nikdy Jazzové sekce, kterou bylo tehdy potřeba v čele s agentem StB zřídit, aby měl tehdejší systém přehled i o méně, leč přesto nekonformní mládeži.

steelheart ( 24. ledna 2017 19:38 )

zdeněk žvaní

steelheart ( 24. ledna 2017 19:35 )

 hlavně že se ten zrádce nepostavil tingltanlu a jandovi!!! to je hlavní, že nás tak s Jandou hájí, bezpáteřní z m e t e k

londynskypes ( 24. ledna 2017 17:09 )

zdenekk to se dalo cekat srp a kladivo a jsou tu ZPET

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa