Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česká komunistka obrací: Víza do USA nestopli kvůli KSČM, měla chybu v papírech

Autor: Václav Lang - 
22. září 2016
05:01

Stranická příslušnost nehrála roli v tom, že komunistická poslankyně Gabriela Hubáčková neuspěla se svou žádostí o povolení vstupu do USA. Ačkoli se vztekala, že jí „ta úžasná a demokratická země“ neudělila víza kvůli tomu, že je členkou KSČM, pravda je mnohem prozaičtější. Špatně totiž vyplnila své osobní údaje.

Hubáčková sama v reakci pro Blesk.cz uznala, že důvod byl jiný, než původně tvrdila. Odmítla ale sdělit, o co konkrétně šlo.

„Nechápu, kdo a proč sdílel moje osobní sdělení. Je mi líto, že se lidé uchylují k takovému jednání. Samozřejmě že vyjádření z ESTY (elektronický systém cestovního povolení – pozn. red.), nikoliv ambasády, znělo úplně jinak. To opravdu musí redaktoři tvořit články z ukradených osobních statusů?“ reagovala Hubáčková na dotaz Blesk.cz, zda jí skutečně americká strana zdůvodnila neudělení víz stranickou příslušností u KSČM, jak tvrdila na Facebooku.

Původně totiž na svém osobním profilu, který byl až do úterka veřejně přístupný, jak to politici dělávají kvůli komunikaci s občany, zveřejnila jiné vysvětlení: „Dnes ke mně dorazila neskutečná informace. Ta úžasná svobodná a demokratická země mi neudělila vízum. Velmi prosté a jednoduché odůvodnění. Jsem členkou KSČM, a tedy pro USA nepřijatelný občan.“ V podobném duchu se vyjádřila i pro komunistické Haló noviny.

Špatně vyplnila žádost

Jak ale zjistil Blesk.cz, pravda je jinde. Podle důvěryhodného zdroje totiž poslankyně v žádosti o vstup do USA špatně vyplnila číslo svého pasu.

Hubáčková se k tomu nevyjádřila, informace se ale shoduje i s jejím dřívějším prohlášením pro zmíněné Haló noviny, podle kterého v odůvodnění zamítnutí stálo, že žádost „nevyhovuje z důvodu nemožnosti identifikace cestovního dokladu“.

Její verzi o politické příčině odmítla pro Blesk.cz i tisková atašé amerického velvyslance v Praze Tonia Weik. „Zákony Spojených států nedovolují odmítnutí víz čistě na základě politických prohlášení nebo postojů, pokud tyto nejsou v rozporu se zákony USA,“ uvedla pro Blesk.cz.

tgbg ( 22. září 2016 19:11 )

RUSKÝ fašismus musí dodávat zbraně islámským teroristům,je to teroristický režim,komunistický občan EU musí mít vízum,ale rozkazy RUSKA hitlerů EU poslouchat musí

panda82 ( 22. září 2016 13:55 )

V USA je ráj na zemi, opravdu, tak s hadrem v rukou, když se poštěstí, za operaci kolena bratru jen 8tisíc dolarů,

panda82 ( 22. září 2016 13:47 )

opravdu vymytý mozek,špetka rozumu v něm nezbylo, upřímnou soustrast pavel981

uzjeteplo ( 22. září 2016 13:05 )

Jdi něco pořádného dělat, ty líná lemro, co nemaká a jenom nadává.

arne127 ( 22. září 2016 12:05 )

Co tam ta komunistka chtěla? Pro ni by mělo důležitější aby cesta vedla do Moskvy a ne k těm imperialistům jak se všichni bolševici vyjadřují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa