Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za vychvalování teroristů na Facebooku až 12 let vězení, souhlasila vláda

Autor: val, ČTK - 
27. července 2016
09:30

Až na tucet let za mříže budou moci jít lidé, kteří se veřejně – třeba i na sociálních sítích – vyjádří pochvalně o teroristickém útoku. Na popud mezinárodních organizací přišlo s takovou novinkou ministerstvo spravedlnosti vedené Robertem Pelikánem (ANO). A vláda jeho návrh ve středu posvětila. 

Za schvalování teroristického činu nyní hrozí maximálně rok vězení. Novela z dílny ministerstva spravedlnosti má ale trest za takový skutek značně zpřísnit, a to až na 12 let odnětí svobody. Vláda předloženou novelu trestního zákoníku ve středu schválila. 

Jedná se o reakci na požadavky mezinárodních organizací Finančního akčního výboru (FATF) a Výboru expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu (Moneyval). 

Podle nich Česko nyní v tomto směru zaostává za zbytkem světa. Nepřijetí novely by se podle rezortu spravedlnosti mohlo odrazit i v posuzování rizikovosti a důvěryhodnosti země ze strany zahraničních investorů, což by mohlo nepříznivě dopadnout na české firmy.

České právo nyní postihuje financování terorismu především prostřednictvím trestného činu teroristický útok. Novela obsahuje samostatnou skutkovou podstatu, podle níž se trestného činu dopustí ten, kdo „sám nebo prostřednictvím jiného finančně nebo materiálně podporuje teroristu, teroristickou skupinu nebo jejího člena anebo spáchání teroristického trestného činu”, případně za tímto účelem shromažďuje peníze nebo jiné věci. Za financování terorismu lze uložit až 12 let odnětí svobody a zároveň propadnutí majetku.

Mezi dalšími novými trestnými činy je vedle podpory a propagace terorismu také vyhrožování teroristickým trestným činem a účast na teroristické skupině. Novela rovněž přísněji postihuje loupeže, krádeže, zpronevěry, podvody či vydírání spáchané s úmyslem umožnit nebo usnadnit teroristický trestný čin nebo financování terorismu.

hanka666 ( 27. července 2016 12:56 )

No z toho si všichni teroristi a jejich pomahači sednou na zadek. TAK ZRUŠIT neziskovky. Tam jich je.

1pepan ( 27. července 2016 12:39 )

A koho už u nás za vychvalování teroristů zavřeli, kolik Čechů si ten 1 rok odsedělo? Nikdo. Pelikáne, co tam máš na ty neziskovky, které přímo podporují terorizmus, tím se zabývej.

anno ( 27. července 2016 12:37 )

Samozřejmě je to namířeno proti naším občanům, jenž má nechut' k totalitní praktikám Sobotkovy vlády a EU!!!!!!!

majojo ( 27. července 2016 12:16 )

Dvanáct let za ychvalování? Tak to se fakt vyplatí ukopat bábu nebo uškrtit novorozence.

pomoc-hori ( 27. července 2016 11:55 )

To vím blbe.Neznáš situaci s bonmoty s Bíliny?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa