Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klaus ml. chce „vypadnout z EU“, Kalousek zuří. Politolog: Naivní vize

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. července 2016
12:00

Václav Klaus mladší (ODS) po mnichovském teroru uvedl, že je na čase „vypadnout z EU a tvrdě kontrolovat vlastní hranice“. To popudilo šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, který s Klausem sepsul rovnou celou ODS. Dočkal se políčku od europoslance Jana Zahradila (ODS). Občanští demokraté a Kalouskova topka se přitom podle politologa Zdeňka Zbořila ocitli jako dva kohouti na stejném smetišti.

„V sousední zemi se vraždí, v sousední zemi už nemůžete jet vlakem. Dnes byly v Mnichově zavřeny všechny bary a restaurace. Preventivně. Všichni mají být doma a třást se strachy. Tohle je svět, jaký chcete pro sebe a své děti?“ uvedl Václav Klaus mladší ve statusu na sociální síti.

„Nevidím jinou cestu než vypadnout z Evropské unie a tvrdě kontrolovat vlastní hranice. I za cenu, že o třetinu zchudneme,“ dodal syn exprezidenta Václava Klause s tím, že se současnou probruselskou vládou toto nepůjde. Kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) vytkl, že akceptoval přerozdělování běženců i „všechny ostatní nesmysly nebezpečných šílenců, co vedou EU“.

Kalousek sepsul Klause ml. A vytáhl Putina

Vzkaz doprovodila řevnivost mezi ODS a TOP 09. Do Klause se na Facebooku zostra pustil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Mrzí mě, že se významný člen ODS připojuje k Úsvitu a okamurovcům a otevřeně vyzývá k vystoupení z EU. Na billboardech hlásá předseda strany Petr Fiala, že „patříme na Západ“. Obávám se však, že jeho vlastní strana tím ve skutečnosti myslí západní část východního bloku.“

Kalousek označil Klausův výrok za skandální, upozornil přitom, že exprezidentův syn je stínovým ministrem školství ODS. „Petr Fiala je ve stejné pasti jako Bohuslav Sobotka. Oba dva nepochybně proevropští předsedové v tuto chvíli bohužel reprezentují už jen menšinové názory proti radikalizující se a nacionálně se zbarvující stranické většině. A protože je to většina, nemohou se od ní razantně distancovat. O to větší šance pro Putina a horší vyhlídky pro naši budoucnost,“ dodal Kalousek.

Politolog: Naivní představa o bouchnutí dveřmi EU

Politolog Zdeněk Zbořil se v reakci pro Blesk.cz podíval na spor ze dvou úhlů - nejprve z pohledu na samotný Klausův výrok, který tolik popudil Kalouska.

„Od Klause mladšího je to až příliš unáhlené, ono se z té Evropy nedá jen tak vystoupit, o tom si můžeme jen vyprávět. Právě proto, že používá takový radikální slovník, to vyvolává dojem, že mu jde o úplně něco jiného, že mu jde o nějaký populismus. Sám musí vědět, je to přeci vzdělaný člověk, že opustit EU není jen takové jednoduché bouchnutí dveřmi,“ upozornil Zbořil.

Podle politologa to dokázalo i samotné referendum ve Velké Británii, které sice rozhodlo o brexitu, ale jde o proces plánovaný na dva roky. „A ví bůh, jak to bude,“ podotkl Zbořil.

„Něco jiného je samozřejmě ochrana státních hranic, protože tu jsme zanedbali. Anglie to má jednoduché, je to ostrov a chrání své pobřeží. My jako kontinentální stát máme jednu výhodu - že nejsme vystaveni tomu stěhování národů jako první, ale to neznamená, že nejsme jako druzí. Musíme nějakým způsobem chránit ne snad svoje hranice tím, že je ′zašpérujeme′, ale chránit, kdo k nám přichází a kdo odchází. Ale říct, že vystoupíme z EU a tím pádem skončí všechna trápení a že to bude odpověď na tu migrační vlnu, to je myslím velmi naivní,“ zmínil.

Dva kohouti na jednom smetišti“

„Pan Kalousek není zrovna můj oblíbenec, ale v tomto má pravdu. Navíc jako bývalý ministr financí zná všechny ty vazby třeba i z jeho oboru a ví, že to není možné,“ doplnil Zbořil k myšlence „vypadnutí z EU“.

Klausův komentář i Kalouskova kritika však vyvolaly další ostré reakce. A obnažila se rivalita na české pravici. Zbořil se tomu nediví. „ODS a TOP 09 totiž mají v podstatě skoro stejný nebo hodně podobný elektorát. Jsou to dvě strany, které se příliš soustředily na to, že jsou tzv. pravicovou stranou, i když já si to zrovna nemyslím, ale řekněme. Mají i hodně podobný program. Jsou kohouty na stejném smetišti. Je to celkem přirozené, že tím, jak se blíží termín voleb, stoupá nervozita. Jsou to strany, které toho ve své minulosti hodně prohrály. Dnes bojují o každý hlas a o každou radnici,“ dodal Zbořil. 

Zahradil: Chytají se stébla, výbuch v krajích se blíží

Na Kalouska přitom zareagoval i šéf ODS Petr Fiala. „ODS je demokratická strana, naši členové vyjadřují různé názory, a proč ne? Tak to má být. Politika ODS je ale jasná a jednotná. Z EU neodcházíme, chceme ji reformovat, bezpečnost je dnes priorita,“ podotkl.

Ráznější byl europoslanec a bývalý první místopředseda strany Jan Zahradil. „Doporučil bych Miroslavu Kalouskovi, aby se staral o vlastní uvadající partaj, ne o ODS. Na rozdíl od ODS z TOPky nezaznívá už dlouho vůbec nic k ničemu. Ono to ale má logiku, že? Preference jim už lížou pět procet, výbuch v krajích se blíží, tak je třeba se chytat každého stébla,“ uvedl na Facebooku.

Nápad Klause mladšího však odmítl i místopředseda ODS Martin Kupka. „Nejsme a nemůžeme být izolovaným ostrovem. Železná opona je, naštěstí, dávno pryč a evropské problémy se nás nutně dotýkají a dotýkat budou,“ poznamenal s tím, že i on je ale kritický k bruselské byrokracii a ještě hlubší integraci. Chce však, aby se EU změnila, „naše zapojení do ní mělo dál smysl a vyvolávalo méně hloupé zátěže“. Jakoukoli jinou variantu označil za horší.

Politolog Zbořil si přitom v souvislosti s Klausem juniorem všiml ještě jedné věci. „Dokonce i jeho otec nikdy nebyl proti Evropské unii, on je kritický vůči EU, jak je organizovaná od Maastrichtu, ale není proti ekonomické a politické spolupráci a sjednocení. Nemluví o zrušení (členství),“ poznamenal pro Blesk.cz.

Exprezident Václav Klaus nedávno odmítl myšlenku případného czexitu. Označil jej za plán B v případě, že by snahy o nápravu selhaly. Podívejte se na video:

Video  Klaus: Czexit je plán B  - Blesk TV
Video se připravuje ...

gabreta ( 28. července 2016 01:13 )

Obnažila se rivalita na české pravici „ODS a TOP 09. Jsem celoživotní pravičák, ale co je na těchhle dvou stranách pravicového?

hejhej ( 25. července 2016 16:37 )

Pan V.Klaus mladší má velice zdravé názory, má myslící mozek na rozdíl od opilce Kalouska, který už má proměnný obsah lebky v alkohickou sra.čku.

aaobcanka ( 25. července 2016 15:24 )

Možná to nejde, ev. to může být velké riziko. Nehodnotím, pakliže neznám zákulisí. Mého známého odsoudili na základě vymyšlených důkazů kriminalistou ze Správy hl.m.Prahy, tj. nejvyšší pražská kriminálka. Je zde policejně-justiční mafie. Pokud vás chce kriminalista tzv. dostat do basy, tak zmanipuluje fakta. Národ by nevěřil, co se děje u kriminálky v Praze ! Je to pozůstatek z dob bolševiků, kdy se k policii přijímali vyučení stupidi, čtyřkaři ze ZŠ. Ti si s mozkem IQ 70 nevěděli rady s mnoha případy, tak upravovali fakta. U kriminálky bylo méně VŠ/SŠ, takže tito vystudovaní, původně seriózní komisaři, se začali opičit po úplných, sorry, debilech. Proto dnes z té policejní Sodomy Gomory máme v podstatě malou českou mafii. Samá lež, faleš, podvody, intriky, manipulace s fakty.

aaobcanka ( 25. července 2016 15:13 )

Byť dědic možná vytunelovaných miliard svým tzv. papátunelem, Klausem starším, a jeho nohsledy z řad nenasytných pravičáckých tzv. gaunerů, počínaje VŠ/SŠ a konče vyučenými stupidy (R_tt_g, pí kabelkářka, původem ze vsi snad u Karlsbad a po svém údajně matracovém období u papalášů ODS vyšplhala až k zákaznici pražské Pařížské ulice = pí od Mr. NoTime/BadWeather), občas má mladý Klaus dobré názory.

lunatic ( 25. července 2016 14:23 )

Hlavně,aby p.Klaus ml.rozjel novou kupónovou privatizaci ;koneckonců lze pak jednat i na základě plné moci pana Koženého

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa