Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Země s eurem budou hrát po odchodu Británie prim. Česko se musí „rozhoupat“

Autor: zst, ČTK - 
28. června 2016
16:00

Chceme euro, a musíme tak uspíšit jeho přijetí, nebo ho odmítneme a zůstaneme na okraji rozhodování Evropské unie. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chce totiž využít brexit k rozšíření eurozóny. Cestu k euru chce urychlit například Polsko. Po odchodu Británie oslabí vliv zemí s tradičními měnami a země eurozóny pak budou moci přijímat klíčová rozhodnutí bez nich. Tvrdí to eurokomisařka Věra Jourová (ANO). 

S Velkou Británií tvořily země bez eura významný podíl HDP v Evropské unii. S koncem ostrovní země ve společenství se ale poměr sil změní a přispěje k tomu zřejmě i Polsko, které chce jednotnou měnu co nejrychleji. Píší to úterní Hospodářské noviny.

Česko by se tak mohlo ocitnout mimo hlavní proud, což ví i eurokomisařka Věra Jourová (ANO). „Možná se teď láme chleba a není vhodná doba stát někde opodál,“ řekla. „Mohou přijít klíčová rozhodnutí, která si skutečně země eurozóny dohodnou jen pro sebe. Kdybychom nebyli u takových rozhodnutí, mohlo by nás to poškozovat,“ dodala exministryně pro místní rozvoj.

Čeští politici ale zatím spěchat nechtějí. Termín přijetí eura stanoven není, pouze ČSSD mluví jako o možném datu o roku 2020.Nikdo nikoho do ničeho nebude tlačit,“ prohlásil k tomu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Prahu podle něj bude rozhodně zajímat další vývoj eurozóny a Česko nemá zájem na vzniku „propastí a příkopů“ mezi členy. Zájmem ČR je podle premiéra udržovat kontakt mezi státy eurozóny a těmi, kdo eurem neplatí.

Podle ministra zahraničí Zaorálka by to „neprošlo“ u veřejnosti. „Neměli bychom dělat kroky, které nejsme schopni veřejně obhájit,“ poznamenal. Nereálné je to zatím i podle vicepremiéra Andreje Babiše (ANO).

Euro jako cesta z izolace?

Postavení České republiky v rámci Evropské unie ale není nikterak výsadní. „Škraloup“ má celá Visegrádská skupina kvůli uprchlíkům a Česko je tak čím dál více „odstrčené“. Vlastní měnu si chrání už jen Bulhaři, Maďaři, Chorvati, Rumunové, Dánové, Švédové a Poláci. Zlotý ale zřejmě dlouho nevydrží.

„Pokud bude Evropa dvourychlostní, není v zájmu naší země, abychom patřili do pomalejšího vedlejšího pruhu,“ okomentoval přijetí eura šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Překvapivě se s ním shodne i europoslanec ANO Pavel Telička. „Po brexitu je jasné, že o podstatných věcech se bude rozhodovat v eurozóně,“ míní.

Věra Jourová se chce teď za euro u vládních politiků přimlouvat, a pokud by se jí to podařilo alespoň ve vlastní straně, může nabrat vývoj rychlý spád. S podporou Teličky by se jí to mohlo podařit.

ČTĚTĚ VŠE O BREXITU

bizon_pepa ( 3. července 2016 09:19 )

A takova chytra holka to byvala.

alfasamec ( 3. července 2016 08:35 )

-------------------------- "země eurozóny pak budou moci přijímat klíčová rozhodnutí bez nich" O nás, bez nás.... Tak to už tady v minulosti jednou bylo a skončilo to celosvětovým masakrem...

1pepan ( 29. června 2016 08:51 )

Zaorálek se ohání, že euro by u lidí neprošlo, ale že lidi chtějí ven z unie nevidí. A věčná přeběhlice Jourová prosazuje jen zájmy unie, ne naše. Na co euro, když chceme ven z eu?

st.rec ( 29. června 2016 07:10 )

Česko mimo hlavní proud je celou dobu stejně jako V4.Juncker nesnese kritiku a jiný,lepší názor,jeho na*ranost na brity hovoří za vše.Teď by rád zahnal zbytek EU do dluhové pasti a lidi do žebroty.Alespoň my,východní státy jsme pro něj podřadné národy.Důkazem byl zákaz práce v záp.státech.

honzik88 ( 29. června 2016 00:50 )

"Česko by se tak mohlo ocitnout mimo hlavní proud" A ono snad v něm je? Bože, to je kráva.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa