Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Varšavská vojska pozval do Prahy Dubček, tvrdí Rusové. Volal prý Brežněvovi

Autor: zst - 
1. března 2016
15:32

Ruský historik Svjatoslav Rybas je přesvědčen, že Československo pozvalo vojska Varšavské smlouvy v srpnu 1968 do země samo. Moskva prý doufala, že vojenský zásah nebude nutný, generálnímu tajemníkovi sovětské komunistické strany Leonidu Brežněvovi ale volal jeho český kolega Alexandr Dubček. Podle Rybase žádal Dubček o intervenci 16. srpna 1968. Informace uveřejnila ruská ambasáda na Slovensko, upozornil na ně slovenský aktivista Juraj Smatana.

„Třetího srpna 1968 českoslovenští straničtí činitelé pod vedením prvního tajemníka ÚV Slovenské komunistické strany Vasiľa Biľaka poslali dopis Brežněvovi se žádostí o vojenskou pomoc a sesazení Dubčeka. Avšak Moskva stále doufala, že silový zásah nebude nutný,“ napsala ruská ambasáda v Bratislavě na svůj facebookový profil.

„16. srpna Dubček osobně telefonoval Brežněvovi a požádal o vojenskou invazi,“ dodalo velvyslanectví, které se odvolává na informace „slavného ruského historika a spisovatele“ Rybase.

S.Rybas: "Dubček osobne telefonoval Brežnevovi a požiadal o vojenskú inváziu"V dňoch 20. až 24. septembra 2015 bol na...

Zveřejnil(a) Ruské Veľvyslanectvo na Slovensku/Посольство России в Словакии dne 8. říjen 2015

„Žádáme vás, jako občané Slovenské a České republiky, abyste tyto výroky z vašich stránek odstranili. Urážejí nejen památku Alexandra Dubčeka, ale všechny občany Československa, kteří tu dobu přežili,“ žádá po ambasádě Smatana.

Ruský historik byl na turné po Slovensku

Rybas navštívil Slovensko loni koncem září a přednášel o době od konce první světové války až po konec druhé světové války. Rybas navštívil Košice, Banskou Bystrici i Bratislavu, kde diskutoval se studenty gymnázií a vysokých škol, politology i zástupci nevládních organizací.

Podle ruského historika měl čtyři dny před údajným telefonátem Dubček po jednání ÚV KSČ prohlásit, že pokud nabude dojmu, že je Československo na prahu kontrarevoluce, osobně sovětská vojska pozve.

„Ruské velvyslanectví v Bratislavě propaguje na svých webových stránkách subjektivní prohlášení ruského publicisty Svjatoslava Rybase, které je v rozporu s tvrzeními historiků,“ napsal k tomu web Aktuality.sk.

valduk ( 22. srpna 2018 17:24 )

S tím pojmem "Vlast" bych až za tak moc nežongloval. Dnes ji tu máme, ale pokud je kterákoliv země zamořena cizí rasou, Vlastí pro nás být automaticky přestává ... čili Vlast není tam, kde můžeš okrádat národ, jak je tvý parazitický ethnikum po tisíce let navyklý, ale tam kde žije Naše rasa! Pokud nám tuto zem uzme negr či jiná vopice nebo tvý vobřezaný souvěrci, už to žádná Vlast není! Respektive jí být přestává!

rockyshowman ( 21. srpna 2016 12:55 )

Na 50 výročí okupace našich bratrů chci vydat knihu příběhů z období 15.8.1968 do 29.7.1970. Skutečné příběhy a osudy lidí na prozatím nejmenované elitní vojenské základně v Čechách. Setkání s armádou SSSR a poté s vojáky PLR. Uveřejním také některé dosud nezveřejné dokumenty. Mimo jiné mohu pouze potvrdit, že jsme byli přinuceni podepsat vojenskou přísahu že budeme sloužit nové garnituře a Var. smlouvě až cca 14 dní před odchodem do civilu. Pokud se dožiju, bude to pro mnohé zajímavé čtení.

kkkastr ( 2. března 2016 17:47 )

No hlavně že už to má za sebou Havlík jinak by sem pozval všechny utečence a Merkelová by ostrouhala

sluft ( 1. března 2016 23:40 )

Az po tobe repoles, prej 7 let tu makas

kacerrancer ( 1. března 2016 21:59 )

Asad slíbil Putovi http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/395776-asad-ujistil-putina-ze-je-pripraven- dodrzet-primeri.html Putka jej sam první porušil http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/396389-v-syrii-se-bombarduje-navzdory-prime ri-utocit-meli-rusove.html Asad slibuje amnestie http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/396396-asad-nabizi-povstalcum-amnestii-za-s lozeni-zbrani.html repelos máš to k blití slufte jemu už prej švihá 7 let na Blesku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa