Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Celebrity vzpomínají na 21. srpen 1968: Co dělali Janžurová, Kubišová, Bohdalová nebo Štaidl?

/
  • Jeden z nejhorších dnů v životě, shodují se české celebrity při vyprávění o datu 21. srpna 1968.
    21. srpna 2015 ● 05:02

    Nikdo nevěděl, co se děje, a hlavně, co se bude dít dál. Když v noci na 21. srpna 1968 do Československa vjely ruské tanky, pro řadu lidí to byl konec světa. Převládal pocit bezmoci, letargie, veřejně se ale vzbouřil jen málokdo. Invaze narušila životy i řadě českých umělců. Kdo se rozhodl emigrovat? Kdo zůstal a proč? A koho sevření v bratrské náruči udusilo?

  • 1.

    Helena Vondráčková a Zdeněk Rytíř: Odříznuti v Rumunsku s Lipským! Domů jeli stopem

    „Pamatuji si to velice přesně. Víkend předtím jsme byli s Kubišovou u mých rodičů ve Slatiňanech, přijel i bratr Jirka, bylo to fajn léto. 18. srpna jsme pak s mým tehdejším partnerem Zdeňkem Rytířem odjížděli na dovolenou do rumunské Eforie a tam jsme zůstali viset,“ vzpomíná Helena Vondráčková (68).

    Na hotelu byla shodou okolností i s hercem Lubomírem Lipským (92), který zde trávil dovolenou s manželkou Věrou. „Každý den jsme poslouchali rádio, diskutovali o situaci, strachovali se o nejbližší. Nejhorší byla ta bezmocnost,“ dodává Helena.

    „Neustále jsme měli sbaleno, seděli u tranzistoráku a čekali, co se bude dít. Hranice byly zavřené, takže jsme nevěděli, kdy a jak se dostaneme domů. Nakonec jsme se Zdeňkem stopovali tři sta kilometrů, abychom se dostali do Bukurešti a odtud odletěli do Vídně, abychom byli co nejblíže domovu…“

    Helena Vondráčková
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Karel Gott, Karel Svoboda a bratři Štaidlovi: Azyl u kamaráda ve Vídni!

    Živé vzpomínky na srpen má i Karel Gott (76). „V ten den jsme byli s orchestrem Ladislava Štaidla na festivalu v polských Sopotech, kde jsme měli večer vystoupit. Ale ráno v hotelu jsme se tu zprávu dozvěděli, a proto jsme vystoupení zrušili a požádali jsme pořadatele o okamžitý odjez zpět do Prahy,“ prozradil Gott.

    Podle vzpomínek Vondráčkové se však v dalších dnech s Gottem, bratry Jiřím (+30) a Ladislavem (70) Štaidlovými a se skladatelem Karlem Svobodou (+68) s jeho manželkou Šiškou sešli ve Vídni. Útočiště tam našli u dlouholetého spolupracovníka Supraphonu Hermanna Schneidera. „Nikdo jsme pořádně nevěděli, co dál,“ popisuje Vondráčková.

    Nakonec do Vídně z Prahy přijel producent Boban Ondráček (+65), zakladatel tria Golden Kids. „Pojedeme domů. Kvůli Rusům se přeci svět nezastaví,“ zavelel prý. Helena se prý při návratu děsila, že v ulicích budou stále tanky, vše ale prý už bylo zahlazené a uklizené. Jen byl všude vyprodaný chleba…

    Karel Svoboda a Karel Gott
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Jiřina Bohdalová a Radek Brzobohatý: Bohdalce okupace vzala sestru!

    Také Jiřinu Bohdalovou (84) a jejího tehdejšího nastávajícího manžela Radka Brzobohatého (+79) zastihl 21. srpen mimo republiku. Bylo léto, a tak není divu, že i oni byli na dovolené. Věděli ale, že emigrovat nechtějí, a vrátili se domů. Jiřina však na řadu let přišla o milovanou mladší sestru Jarušku (72), o kterou se celé dětství obětavě starala.

    Tu režim k emigraci dotlačil tím, že jí zakázal studium, a tak odjela do Švédska, odkud už se domů nevrátila. „Jako děti jsme s Jiřinou měly kamarádku, která nám půjčovala katalogy se švédskou módou. Všechno v nich bylo luxusně nafocené a stálo to doslova jen pár korun, protože švédská měna je také koruna. Nějak mi tehdy nedošlo, že její hodnota je trochu jiná než československé koruny, tak jsem si Švédsko vysnila jako zemi zaslíbenou,“ směje se dnes Jaruška. Více než deset let však sestry byly odříznuté jedna od druhé.

    Jiřina Bohdalová a Radek Brzobohatý
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Karel Vágner: Osudová nehoda v Mongolsku!

    21. srpen 1968 bylo černé datum nejen pro Československo, ale také pro hudebníka Karla Vágnera (73). Je totiž jedním z českých muzikantů, s nimiž právě v ten den havaroval autobus při zájezdu v Mongolsku. Nehodu řada jeho kolegů a přátel nepřežila. Mezi mrtvými byl mimo jiné i někdejší partner Jiřiny Bohdalové Josef Poslední. Pro Vágnera je to dodnes nejhorší životní zážitek.

    „Když jsem se v podvečer 21. srpna probral v nemocnici po utišujících lécích a s ovázanou hlavou, seděl na mé posteli kamarád a se slzami v očích mi sdělil, že jsou u nás tanky. Ruský tanky. Řekl jsem mu, co to blábolí, a on mi potvrdil, že je okupace. Ta okupace a tragédie autobusu se mi samozřejmě prolínají. Velmi dobře se mi například vybaví jeden ruský doktor specialista, který mi šil hlavu. Jak se nade mnou v nemocnici naklonil, zakýval hlavou a šeptl mi do ucha: „Omlouvám se za okupaci.“ V ten okamžik to od něho bylo obrovské hrdinství, protože nevěděl, kdo jsem,“ říká Vágner.

    Karel Vágner
    Autor: Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl, ČTK

  • 5.

    Iva Janžurová a Marta Kubišová: Mezi tanky vyjely s kamerou a modlitbou

    Herečka Iva Janžurová a zpěvačka Marta Kubišová ten den měly natáčet populární seriál Píseň pro Rudolfa III. Janžurové tehdejší manžel, první a jediný, kameraman Jan Eisner, s nimi však vyjel autem na Klárov mezi přijíždějící tanky a všechno natáčel. Kubišová k tomu zpívala svůj hit Modlitba pro Martu a záběry pak režisér Jaromír Vašta opravdu do jednoho dílu seriálu použil. „Okamžitě nastalo zemětřesení,“ vzpomíná Janžurová.

    Další osud a zákaz Marty Kubišové jsou známé. Stopku a zákaz točit „umělecky hodnotné filmy“ dostala i Janžurová, která měla za sebou role ve světem uznávaných filmech Petrolejové lampy či Morgiana. Do budoucna směla točit jen komedie, o kterých si pohlaváři mysleli, že časem zapadnou. Dnes víme, že Ivu katapultovaly ještě výše na žebříčku divácké popularity. Konec kariéry „Rudolf“ znamenal i pro režiséra Jaromíra Vaštu, který odešel sedlačit.

    Iva Janžurová
    Autor: archiv Blesku

  • 6.

    Mac Frič: Když viděl ruské tanky, spáchal sebevraždu chlastem!

    Dalším režisérem, který se s ruskou invazí nesmířil, byl legendární Mac Frič (+66), který stál za řadou nesmrtelných komedií třeba s Vlastou Burianem a který pro film objevil hvězdy jako Jiřího Sováka nebo právě Jiřinu Bohdalovou. Po příjezdu ruských tanků se režisér, bojující s cirhózou jater, rozhodl spáchat sebevraždu – svérázně a elegantně. Vědomě se otrávil alkoholem.

    Vypil totiž takzvaně na ex lahev whisky, o čemž věděl, že to ve svém stavu nemůže přežít. Zemřel 26. srpna a o jeho smrti se čtenáři kontrolovaného denního tisku neměli šanci dozvědět. Zpráva se tak objevila jen na načerno vylepených plakátech na pražských nárožích. Zněla: „Včera, dne 26. srpna 1968, zemřel slavný režisér Martin Frič. Už se na to nemohl dál dívat. Čest jeho památce.“

    Martin Frič
    Autor: archiv Blesku

  • 7.

    Miloš Forman a Věra Křesadlová: Během 30 let spolu byli jen 4 dny!

    Srpnové události ´68 rozdělily i další rodinu, manžele Věru Křesadlovou (71) a Miloše Formana (83). „Těsně před srpnem 1968 jsme se ocitli ve Francii, kde Miloš připravoval nějaký film. Devatenáctého srpna jsem se vrátila s dětmi do Prahy a vzápětí začala okupace, která nás zaskočila a rozdělila,“ popisuje Křesadlová. „Asi za týden Miloš z Francie poslal auto se svými francouzskými kolegy, kteří mě s dětmi měli odvézt zpátky do Paříže.

    Bylo to tak narychlo, že jsem před odjezdem stačila jen popadnout pár nepotřebných věcí a vyrazili jsme. Když jsme vyjížděli z naší ulice, potkali jsme moje rodiče, kteří k nám zrovna šli na návštěvu. Řekla jsem jim, že nevím, kdy se vrátíme, a máma začala plakat. V Paříži jsme zůstali tři měsíce víceméně sami, poněvadž Miloš už mezitím pracovně odjel do Ameriky. Neměla jsem pocit, že by bez nás v cizině nemohl žít, a navíc by nás tam v době, kdy zrovna neměl práci, ani nemohl živit. Proto jsem se po domluvě s Milošem rozhodla vrátit s dětmi do Prahy. Během dalších třiceti let jsme se s manželem viděli všehovšudy čtyřikrát – jednou v Paříži a třikrát v USA,“ dodává herečka, která se se slavným režisérem oficiálně rozvedla až v roce 1999.

    Miloš Forman
    Autor: archiv Blesku

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 32

brei: Vážený pane (bohatymrdnikatel), už Vaše alias přezdívka něco naznačuje a touto svojí poslední reakcí jste akorát potvrdil Vaši "vysokou inteligenci" a úroveň.To je jediné,co Vám můžu odpovědět a věřte, že mi nestojí za to se s Vámi zahazovat. Opravdu patrně patříte k tomu výše uvedenému ksindlu, na takových to lidech tato skupina (Havloidů) je založena. Většina tohoto národa to už ale pochopila, nebo časem pochopí. Nic netrvá věčně, i Vaše "současná kariera" narazí. To už bude ale Váš problém. Více se k tomu už nebudu vracet, je to pod úroveň každého slušného člověka s Vámi komunikovat.

(23. 08. 2015 16:37)

brei: Jste bohužel stejný ksindl, jako ti uvedení komunisté z 50. let, kteří schvalovali odsouzení Milady Horákové a potom po dvaceti letech pod záštitou V. Havla si začali hrát na ten slavný disent !!!!

(22. 08. 2015 22:00)

ruudazvostravy: Nó Janžůra s Kubyš volyzovali přet sekretaryjátem KČS toho zdrcenýho komůnystu Dupčeka a Jyřka Estébačka Bohdal scháněla kůly zmjeně režymu noví kvádro,aby mohla gratulovat na Hradě nastávajýcýmu präsydentovy Kejhalovy.

(22. 08. 2015 21:47)

zelena.karkulka: Staršní chudáci všichni

(21. 08. 2015 22:26)

ladybug: lalia: chybí vám spravedlnost? Držte hubu a buďte rádi, že ste rádi. Život je všude komplikovaný.

(21. 08. 2015 14:46)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy