Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Spálil vlajku SSSR a omlouval se za okupaci 1968. Rus v Česku dostal azyl

Autor: zst - 
2. března 2016
13:20

„Promiňte nám rok 1968“. S tímto transparentem se omlouval Vladimir Špitaljov před českou ambasádou v Moskvě za lži, které se podle něj objevily v dokumentu o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. S rodinou disident prchl do Prahy loni, politický azyl dostal 1. března. Upozornil na to web Aktuálně.cz.

Protestní akce proti ruskému režimu vynesly opozičními aktivistovi Vladimiru Špitaljovovi ve vlasti pronásledování. Kromě omluvy za okupaci v srpnu 1968 například Špitaljov také veřejně polil vodkou a zapálil vlajku Sovětského svazu.

Policie se o něj ale začala podrobně zajímat poté, co se postavil proti věznění ukrajinského režiséra Olega Sencova. Ten byl odsouzen za údajný terorismus. Špitaljov článek o něm uzavřel slovy „Sencov musí být osvobozen, stejně jako celý Krym“.

Špitaljov se svou malou dcerou. Z Ruska prchl s celou rodinou. Špitaljov se svou malou dcerou. Z Ruska prchl s celou rodinou. | Facebook / Vladimir Špitaljov

Ruský disident poté čelil výhrůžkám společně s celou svojí rodinou - manželkou a tříletou dcerkou. Koncem srpna 2015 proto prchli do Česka, kde mají známé a mohou zde podle svých slov rychle získat zázemí. Místo deportace do Itálie, odkud do Česka rodina přijela, ale nakonec české úřady udělily Špitaljovovi politický azyl.

MY JSME DOSTALI POLITICKÝ AZYL!Нам дали убежище!!!

Zveřejnil(a) Vladimír Špitaljov dne 1. březen 2016

villi ( 2. března 2016 19:19 )

MĚL BYS SOUCÍTIT A SPÁLIT SE TAKY !!!

villi ( 2. března 2016 19:16 )

PROČ SE NESPÁLÍ TAKY??? KAJ SE !!!!

Samo ( 2. března 2016 17:36 )

A kdo je do Československa pozval, ty chytrý hlupáku. Nebyla to ani vláda, která byla v té době u moci ani lid Československa. Já jsem tu dobu prožil, takže vím jak a co se v té době odehrálo. Ty budeš buď bolševik anebo mladý hlupák, který vůbec netuší, co se v té době odehrálo. Já jsem byl v té době na vojně, měli jsme nafasovanou ostrou munici a bylo otázkou času, kdy dojde ke střetu. V podstatě to byla Ukrajina už tehdy u nás.

tgbg ( 2. března 2016 17:21 )

VELMI STATEČNÝ RUSKÝ OBČAN . RUŠTÍ ŠPINAVÍ A NEGRAMOTNÍ OKUPANTI DRANCOVALI A VYSÁVALI ČESKOSLOVENSKO VÍC JAK 23 LET. DÍKY KOMUNISTICKÝM VYVRHELŮM.

villi ( 2. března 2016 14:57 )

CO JE TO ZA PROPAGANDISTICKOU ŠPÍNU!!! SOVĚTSKÉ VOJSKO SEM PŘIŠLO NA POZVÁNÍ !!! NECH SI VYGUMOVAT AMERICKÝ MOZEK ZAPLACENÁ ŠPÍNO !!!

Zobrazit celou diskusi