Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ruští komunisté chtějí opět zavírat: Gorbačov má jít za mříže

Autor: mb - 
17. března 2016
20:31

Politická strana „Komunisté Ruska“ navrhuje poslat Michaila Gorbačova (85) za mříže kvůli vlastizradě a zabavit mu majetek. Takový „dárek“ přichystali ruští komunisté Gorbačovovi, který 2. března oslavil 85. narozeniny. Do vězení by měl jít bývalý sovětský vůdce kvůli tomu, že prý zavinil rozpad SSSR.

„V roce 1991 se většina občanů vyslovila pro zachování SSSR. Michail Gorbačov ale vůli voličů nevyplnil a nepodnikl žádné kroky k zachování SSSR. Viníci musí být potrestáni, jsme přesvědčeni o tom, že se jedná o akt vlastizrady,“ tvrdí šéf Komunistů Ruska Maksim Surajkin, který zároveň navrhuje zabavit majetek z Fondu Gorbačova, jenž sídlí v USA.

SSSR se oficiálně rozpadl 26. prosince 1991, a to navzdory tomu, že se v březnu roku 1991 přes 70 procent voličů v referendu vyslovilo pro zachování SSSR. Nicméně referendum neprobíhalo ve všech sovětských republikách stejně, např. v Pobaltí, Gruzii, Arménii či Moldávii bylo referendum de facto bojkotováno. Tyto republiky chtěly samostatnost.

Samotný Gorbačov byl v posledních týdnech existence SSSR prakticky bezmocný. Rozhodující úder Sovětskému svazu zasadilo tajné setkání v Bělověžském pralese v Bělorusku, kde se na rozpadu Sovětského svazu dohodli lídři Ruska, Běloruska a Ukrajiny. Konkrétně se jednalo o Borise Jelcina (†76), Stanislava Šuškeviče (81) a Leonida Kravčuka (82), kteří 8. prosince podepsali tzv. Bělověžskou dohodu, jež zpečetila osud SSSR.

Podle průzkumu VCIOM (ruský úřad pro výzkum veřejného mínění) by i dnes většina (64 procent) občanů Ruska hlasovala pro zachování SSSR. Ruský prezident Vladimir Putin (63) rozpad Sovětského svazu označil „za největší geopolitickou tragédii 20. století“. Zároveň však dodal, že návrat takového uskupení je nemožný. S Běloruskem však Rusko vytváří svazový stát a své vztahy prohlubuje i s dalšími bývalými sovětskými zeměmi v tzv. Eurasijském ekonomickém svazu.

Komunisté Ruska jsou neparlamentní politickou stranou, Komunistickou stranu Ruské federace (KPRF) považují za „příliš umírněnou“. KPRF se však na rozdíl od Komunistů Ruska těší slušné voličské podpoře. V současné době mají ve 450členné dumě 92 poslanců. Jejich radikálnější konkurenti ani jednoho.

.krakonos5oo. ( 18. března 2016 12:54 )

Největším nepřítelem komunisty je zase komunista. Tak o bylo vždy a bude.

anka ( 18. března 2016 12:26 )

dluhy mame az dnes....pochopitelne, protoze nam pred tim nikdo nic nepujcil . Rusak tu ukradl co mohl, na banany na vanoce si musel do fronty - ted si muzes koupit kdy chces....muzes si koupit i organicke kdyz ti vadi postrik, muzes si koupit co chces

dfghjk ( 18. března 2016 11:28 )

Jak je vidět, ruští komunisté v tom stále ještě nemají úplně jasno, Gorbačov zavinil nejen rozpad SSSR, ale i zánik celého socialistického tábora. Tzn. že k zodpovědnosti by ho měli hnát nejen ruští komunisté, ale všichni lidé, kteří tuto změnu považují za negativní. Těch bylo v období převratu poměrně málo, ale poněkud se obávám, že jejich počet dost rychle roste.

marais ( 18. března 2016 11:27 )

Možná by mu měli vystavit účet za ty škody, které způsobil ruskému lidu!

tgbg ( 18. března 2016 08:03 )

Zaplať Pán Bůh, že se válečnická říše zla SSSR rozpadla. Totálně zkrachovala, stejně jako komunističtí vyvrhelové ve všech komunistických zemích. Dnes je v totálním rozkladu a v krachu Rusko!!!Proto válčí, napadá další státy a kořistí jejich nerostné bohatství!!!

Zobrazit celou diskusi