Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Děti bohatých inkluzi nepoznají, školství míří k schizofrenii, tvrdí Keller

Autor: simao - 
1. března 2016
12:55

Jakkoli se o inkluzi mluví jako o celospolečenské záležitosti, děti bohatých rodičů ji na svých špičkových soukromých školách nepoznají. Upozornil na to europoslanec Jan Keller (za ČSSD), profesí sociolog. Keller to zmínil v době, kdy se peníze řeší i na ministerstvu školství. Resort hledá prostředky na odborné asistenty, kterých bude ve třídách zapotřebí nebývalé množství.

„Na jedné straně je snaha promíchávat v jedné třídě žáky a studenty s odlišnými zdravotními, etnickými a kulturními charakteristikami,“ píše ve svém komentáři pro Právo Jan Keller a ponechává stranou spor o to, jestli to žáky obohatí, nebo naopak některé znevýhodní. Hodnotit dopady inkluze ve školství se Keller neodvažuje. Přesto má jeden postřeh.

„Potomci skutečně bohatých rodin bývají nejpozději od střední školy směrováni do špičkových vzdělávacích institucí, které je připravují na studium na elitních vysokých školách. Jejich absolventi jsou předurčeni k obsazení privilegovaných pozic v oblasti soukromého i veřejného sektoru. Na těchto přípravkách pro privilegované se o problému školní inkluze vůbec nemluví,“ uvedl Keller.

 

Studenti se závažnějším zdravotním postižením, pokud jsou chudí či jen středně zámožní, se na takových školách prakticky nevyskytují, pokračuje Keller. Tato situace podle něj vede k „nápadně schizofrennímu směřování celého tzv. vyspělého školství“.

Keller má přitom se školstvím sám bohaté zkušenosti. Absolvoval Filosofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, za komunistů pracoval jako závozník ČSAD, ale také jako učitel na střední škole v Havířově a později jako odborný asistent na katedře sociologie brněnské univerzity. Absolvoval i stáž na francouzské Sorbonně. V roce 1999 se stal profesorem sociologie.

„Na jedné straně hezké řeči o společných hodnotách, rovnosti všech a toleranci bez hranic. Jsou určeny pro ty dole. Na straně druhé elitářství, zvláštní přístup pro privilegované,“ dodal sociolog s tím, že „pokud by se snad někdo naivně dožadoval inkluze chudých mezi bohaté, rychle by mu vysvětlili, kde je jeho místo“.

Ministerstvo Valachové řeší také peníze. Na asistenty

Ohledně inkluze přitom Právo upozorňuje na další věc, která se točí kolem peněz. Novela o inkluzi začne platit v září a spolu s ní bude třeba velké množství odborných asistentů, kteří ve škole pomohou inkludovaným žákům. Ministerstvo školství Kateřiny Valachové přitom řeší problém, kde na to vzít. Peníze na asistenty už ale má, tvrdí listu náměstek ministryně Stanislav Štech. 

„Paní ministryně už uvolnila peníze do rezerv krajů tak, aby byl dostatek peněz na všechny požadavky na asistenty,“ řekl Štech. Pro letošní rok je na asistenty vyčleněna cca půl miliarda korun. Štech označil obavy z nedostatku peněz na asistenty za bezdůvodné. Otázkou však je, kde se také vezme potřebný počet asistentů, jejich plat by podle délky úvazku měl být 10 190 až 23 600 korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa