Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Makové koláčky, spočítané schody i popelníček: Zeman s ženou jede na Liberecko

Autor: simao - 
23. února 2016
14:57

Nachystat popelníčky, spočítat schody, které bude muset prezident vyšlápnout. Miloš Zeman se chystá na další krajskou návštěvu. Nejprve do Libereckého kraje, poté na začátku března do Karlovarského. Co ho čeká a jak probíhají přípravy? Na Liberecku by se měl svézt i lanovkou, na Karlovarsku pak jednat mj. o úbytku ruské klientely v tamních lázních.

Organizace příjezdu prezidenta do kraje není jen tak. Na Liberecko tak s předstihem zavítala početná skupina lidí, aby dohlédla, že je vše v pořádku či alespoň v procesu. Jde o pořádné manévry. 13 černých limuzín překvapilo Hodkovice nad Mohelkou, početnou delegaci tvořilo pět desítek mužů, uvedly Hospodářské noviny. 

Šlo o jakousi generálku na příjezd hlavy státu. „Na stole bude drobné občerstvení. Nějaké ovoce, jablka oloupat, banány nakrájet, jinak by si to nikdo nebral. A také nějaké koláčky, pan prezident má rád makové. A samozřejmě popelníček,“ diktoval prý hodkovické starostce přání a požadavky Vladimír Kruliš, jeden ze Zemanových věrných.

Napsal si poznámku k 22 schodům, které bude muset Zeman na radnici vyjít. Výtah chybí. „Doufám, že to tady trochu vytopíte,“ citují dál HN Kruliše. „Až sem ke dveřím zajedeme autem. Ale tyhle čtyři schody jsou docela strmé. Chtělo by to sem přidělat alespoň jednoduché zábradlí,“ upozorňoval dál Kruliš na další z požadavků s ohledem na prezidentovy pohybové problémy.

Dle programu, který na hradních stránkách uveřejnil mluvčí Jiří Ovčáček, dorazí Zeman i s manželkou Ivanou ve středu nejprve a již tradičně ke Krajskému úřadu v Liberci v půl jedenácté a následovat bude soukromé setkání prezidentského páru s hejtmanem Martinem Půtou a jeho manželkou Sylwií.

Popelníčky ve střehu: I v minipivovaru

Ve středu však Zemana čeká i setkání se studenty v Liberci na Technické univerzitě. Předepsané otázky se již čekat nedají, aférka ze Zlínského kraje, kde je učitelka před Zemanovým příchodem studentům rozdávala, bohatě stačila.

Zeman by měl absolvovat také odpolední výjezd lanovkou na Ještěd, pokud nebude proti počasí. Den zakončí ve zmiňovaných Hodkovicích. Ve čtvrtek pak prezident navštíví Tanvald, Semily či minipivovar v Harrachově. I tady již nachystali popelníčky. „Běžně se u nás sice nekouří, ale to zase tolik nevadí, prostory jsou velké,“ hlásí MfD majitel harrachovského minipivovaru František Novosad.

V pátek ještě vyrazí hlava státu na návštěvu do Lomnice nad Popelkou a jilemnické společnosti Devro. V Libereckém kraji byl přitom Zeman na skok již letos začátkem února, kde bez manželky, ale s hejtmanem Půtou po boku slavnostně otevřel liberecký hospic.   

Začátkem března do Karlovarského kraje

Na příjezd Zemana se však již připravují i v Karlovarském kraji. Tam na další třídenní návštěvu dorazí prezident již 7. března. Definitivní program ještě stanoven nebyl a poslední slovo bude mít prezidentská kancelář, řekl dnes novinářům hejtman Martin Havel (ČSSD).

Mezi městy, která kraj do programu prezidentské návštěvy navrhl, jsou například Nejdek, Kynšperk nad Ohří nebo Františkovy Lázně, kde by měl Zeman jednat s představiteli lázeňských společností z Karlovarského kraje. Tématem rozhovorů by mohla být například situace lázní po úbytku ruské klientely. 

V Karlovarském kraji byl Zeman naposledy loni v dubnu, kdy mj. navštívil dvě nejzadluženější obce v regionu, Bublavu a Prameny. Dojde i tentokrát při jeho krajských návštěvách na prognózy, jak vidí Zeman budoucnost? Jedna taková, i když poněkud retro, pobavila před Zemanovým „výjezdem“ i jeho mluvčího Ovčáčka.

joudajoudovy ( 24. února 2016 09:50 )

Jak by asi vypadalo Česko, kdyby z Pražského hradu nevládl Miloš Zeman, ale Karel Schwarzenberg? Časopis TÝDEN .................................................................................................... .................................................................... http://www.tyden.cz/rubriky/do maci/kdyby-se-stal-prezidentem-schwarzenberg-tak_373302.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa