Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dohoda s Británií stále není na stole, hlásí Sobotka po jednání s Cameronem

Autor: ČTK, tmp - 
19. února 2016
19:48

Zástupci zemí takzvané visegrádské skupiny se hodinu před předpokládaným zahájením dnešní části summitu EU v Bruselu sešli na „bojové poradě“. Na Twitteru to uvedl český premiér. Bohuslav Sobotka se jen krátce předtím setkal s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem, se kterým rekapitulovali dosavadní jednání. „Návrh dohody (o reformě britských vztahů s EU – pozn. red.) zatím na stole není,“ uvedl na internetu český premiér.

Podle tweetu českého státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy jednání nejsou jednoduchá a k výsledku se posunují jen velmi pomalu.

Diplomatický zdroj ČTK sdělil, že pokrok v zásadě není žádný a začátek večerní schůzky prezidentů a premiérů zemí EU je „v nedohlednu“. Oficiálně ale zatím stále platí poslední z několikrát měněných termínů, tedy 20:00 SEČ.

Český premiér Bohuslav Sobotka v dvoustranných diskusích, které se snaží najít kompromis ohledně britských požadavků na úpravu vztahů Británie a EU, zastupuje celou visegrádskou skupinu. Její názory přitom sdílí i několik dalších států.

Pro země ze středu a východu EU je v současných jednáních, která řídí šéf Evropské rady Donald Tusk, významná především otázka britské snahy omezit různé sociální dávky pro lidí z jiných zemí Unie na britském pracovním trhu.

Spolu s problematikou řízení eurozóny, kde je klíčovým Cameronovým oponentem Francie, jsou námitky V4 zřejmě hlavním dosud neuzavřeným tématem.

funebrak ( 20. února 2016 07:53 )

Ten Kamerun nic moc, ale Sláveček vopravdu vypadá jak těžkej de-by-l.

lesnismes ( 19. února 2016 22:03 )

Je tezke souhlasit s diskriminacnim navrhem UK ze se budou brat u huby deti tvrde pracujicich cechu,polaku,madaru a slovaku.Z jakeho duvodu? At anglicsti ultrapravicaci tahnou do pekel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa