Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nezapomínejme na pomoc Řecku, popíchl v Praze „prezident“ EU Tusk

Autor: ČTK, val - 
16. února 2016
16:48

Migrační krizi může Evropská unie vyřešit jen v případě, když bude jednotná, uvedl v úterý po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) předseda Evropské rady Donald Tusk. Ocenil iniciativu zemí visegrádské skupiny na podporu Makedonie, nesmí se ale podle něj zapomínat na členy EU, na které situace doléhá, například Řecko.

Země V4 se na pondělním mimořádném summitu za účasti Makedonie a Bulharska shodly, že právě tyto dva státy by měla EU více podpořit při realizaci vlastních opatření k ochraně hranic. Šestice se podle Sobotky shodla i na nutnosti naplnění dohody mezi EU a Tureckem a podpoře snah Řecka plnit podmínky členství v Schengenu.

Tusk na tiskové konferenci po setkání se Sobotkou v Kramářově vile plány V4 ocenil. „Bilaterální podpora, kterou jste nabídli Makedonii, může být skutečně významná, zejména z hlediska humanitární situace na západním Balkáně,“ uvedl. Nesmí se ale zapomenout na státy EU, na které krize nejvíce doléhá. „Tyto státy potřebují naši pomoc, možná i navýšenou pomoc, aby zvládly tok migrantů,“ řekl.

Předseda Evropské rady Donald Tusk (vlevo) vystoupil 16. února v pražské Kramářově vile na tiskové konferenci s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou. Předseda Evropské rady Donald Tusk (vlevo) vystoupil 16. února v pražské Kramářově vile na tiskové konferenci s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou. | ČTK/Vít Šimánek

Sobotka předsedu Evropské rady požádal o urychlení vzniku společné evropské pohraniční stráže a vyjádřil jednoznačnou podporu realizaci dohody s Tureckem o omezení počtu migrantů přicházejících do Evropy. „Pro řešení je klíčové, co se odehrává na hranici mezi Řeckem a Tureckem,“ uvedl Sobotka. Společné řešení má však integrovat i země západního Balkánu. „Měli bychom hledat cesty, jak pomoci těmto zemím,“ řekl.

Sobotka také uvedl, že vidí nadále problémy v navrhované dohodě o reformě Evropské unie, kterou požaduje Velká Británie. Týkají se sociálních dávek a nastavení takzvané záchranné brzdy. Zopakoval rovněž, že Česká republika chce, aby Británie, kterou čeká referendum o vystoupení z unie, zůstala v osmadvacítce.

jarypadlo ( 17. února 2016 09:51 )

Podvodníci už při vstupu podváděli s ekonomickými údaji,neplní reformy a nechrání hranice,vidím to spíš na trest a ne pomoc.Ale vysvětlujte to někomu kdo ztratil koule.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa