Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mládež popíjí ve velkém, rodiče selhávají. Expert kritizuje alkohol v obchodech

Zmizí tvrdý alkohol z regálů? Krajní, ale představitelné řešení. Mladí Češi totiž pijí více, než je zdrávo, a rodiče jim to tolerují.
Zmizí tvrdý alkohol z regálů? Krajní, ale představitelné řešení. Mladí Češi totiž pijí více, než je zdrávo, a rodiče jim to tolerují.  (Autor: Blesk - Lucie Zendlova)
Autor: David Klempíř - 
21. ledna 2016
20:45

Mladí Češi patří v pití alkoholu podle mezinárodních srovnání dlouhodobě k evropské špičce. Rodiče opilých nezletilců své potomky hájí, omlouvají a k pití jsou tolerantní. Pokud výrobci a prodejci alkoholu nepřijdou s nějakým etickým řešením, je namístě se ptát, zda má zůstat „tvrdý“ alkohol běžně dostupný v regálech obchodů. Ve Studiu Blesk to řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Velké policejní kontroly v restauracích objevily v závěru loňského roku 660 mladistvých pod vlivem alkoholu. Stát chystá akční plán, podle kterého by se měla spotřeba alkoholu snížit do tří let o osm procent. Podaří se ale změnit tolerantní přístup Čechů k pití piva či vína? „Jestli se to podařilo v Itálii, Řecku a dalších zemích, kde se tradičně tolerovalo pití mladých lidí, může se to podařit i v Česku,“ je přesvědčen Jindřich Vobořil.

„V ČR zemřou na následky pití každý rok stovky často mladých lidí, je proto nutné, aby ten, kdo chce s takovou látkou obchodovat, dodržoval nějaká pravidla,“ dodal. Podívejte se na video:

Video  Studio Blesk  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Současné policejní kontroly v provozovnách vypadají podle koordinátora tak, že číšník dostane pokutu, rodičům se ale nic nestane. A ještě se diví, proč je někdo volá. „Všichni se zříkají odpovědnosti,“ dodává Vobořil.

Ve sněmovně leží „protikuřácký“ zákon. Ten počítá kromě omezení tabáku také s vrácením možnosti kontrol provozoven ze strany České obchodní inspekce. „Proti policii má inspekce širší nástroje. Může například uzavřít provozovnu až na dva dny, pokud se ukáže závažné provinění. V jedné nejmenované pražské diskotéce policisté během jednoho dne objevili 60 opilých dětí. Pokud se stane takováto věc, nejde o náhodu, ale je to systémová chyba,“ je přesvědčen.

Krajní řešení: Zákaz prodeje v běžných obchodech

Vobořil počítá s tím, že kolem „protikuřáckého“ zákona se strhne ještě velká politická diskuse. Je však připraven ohlídat, aby z návrhu nevypadly body směřující ke zpřísnění v oblasti alkoholu. „Určitě si pohlídám, aby tyto věci ze zákona nevypadly. Považuji to za stejně důležitou součást zákona na stejné úrovni, jako je zákaz kouření v restauracích. Jen se o tom tolik nemluví,“ sdělil Vobořil.

Krajní možností by bylo omezit prodej alkoholu v běžné prodejní síti. „Je třeba zlepšit kontrolu a působit na poli prevence. Dát výrobcům a prodejcům alkoholu šanci, aby vytvořili sami dostatečný tlak na to, aby se do prodeje alkoholu dostala nějaká etika. Pokud se ukáže, že je to nedostatečné, je načase se ptát, zda například tvrdý alkohol má být běžně dostupný na regálech v obchodních domech,“ uzavřel.

ladybug ( 23. února 2016 16:57 )

Asijo: Havlova mládež, jo? Pořád to svádět na druhé. Tohle je zodpovědnost rodičů, jak děti vychovají. Mám 4 děti (středního věku), 2 syny, 2 dcery. Žádný z nich nezřízeně nepil ani nepije. Rozdíl asi je, že žijeme v Americe.

petcim ( 22. ledna 2016 11:11 )

co je na světlém rohlíku za chemii.....mouka, voda, vájíčka, droždí...

funebrak ( 22. ledna 2016 09:50 )

Hlavně, že neselhávají experti.

asijo ( 22. ledna 2016 09:50 )

Člověk se bojí v dnešní době vystřízlivět.

modroro ( 22. ledna 2016 08:10 )

Nejdřív zákaz prodeje alkoholu v normálních obchodech, zítra seberou lidem zbraně, protože by si mohli ublížit a mohli by se bránit. Kampak směřujeme?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa