Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Policie při kontrole odhalila 660 opilých nezletilců, rodiče je omlouvají

Čeští rodiče jsou velmi tolerantní k pití alkoholu u svých potomků, říkají policisté. (ilustrační foto)
Čeští rodiče jsou velmi tolerantní k pití alkoholu u svých potomků, říkají policisté. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, kle - 
21. ledna 2016
14:04

Kontrolní akce policie v restauracích odhalila od října do prosince 660 dětí a mladistvých, kteří pili alkohol. Nejvíc alkoholu – 3,25 promile – naměřili v dechu hochovi ze Středočeského kraje, následovala dívka z Prahy s 2,16 promile. Výsledky představil ve čtvrtek první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Podle něj rodiče zadržených nezletilých pití svých potomků většinou tolerují a omlouvají.

Policisté kontrolovali celkem 4000 podniků a 18 000 lidí. Alkohol zjistili u 638 mladistvých od 15 do 18 let a u 22 dětí mladších 15 let. U osmi nezletilých pak zaznamenali i požití omamných látek.

Vondrášek upozornil na to, že policisté se vedle tolerance provozovatelů restauračních zařízení a klubů setkali také s otevřeností rodičů ke konzumaci alkoholu ze strany jejich dětí. „Rodiče, kteří si své děti přišli vyzvednout na policejní oddělení, často argumentovali, že i oni jako mladí zkoušeli alkohol, a chování svých dětí ve většině případů omlouvali,“ konstatoval.

Přestože policisté před akcí informovali o kontrolách provozovatele, ti i přesto prodávali dětem alkohol. „Problém tu existuje a spolu s ním vysoká tolerance celé společnosti, která ukazuje, že v naší zemi jsou zákony jedna věc, ale jejich dodržování věc druhá. I z našich průzkumů vyplývá, že 87 procent mladistvých vnímá dostupnost alkoholu jako velmi snadnou,“ doplnil národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Kontrolní akce reagovala na dlouhodobé výzkumy, podle nichž v ČR roste počet dětí, které mají zkušenosti s alkoholem. Podle OECD vzrostl od roku 2002 počet takových dětí ze 70 na 94 procent. Mladí Češi patří dlouhodobě k evropské špičce v pití alkoholu.

Na kontrolách se kromě policistů podíleli živnostenské úřady, Česká obchodní inspekce, hasiči, celníci, hygienici či zdravotníci. Další celorepublikovou kontrolní akci chce policie uspořádat před letošními letními prázdninami.

S alkoholem to ale často přeženou i dospělí. Ti navíc pak neváhají sednout za volant:
Video Policisté zastavili v Praze opilou řidičku. - Foto Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

lobotom ( 21. ledna 2016 19:07 )

Degenerace českého národa pokračuje čím dál víc. Už by bylo třeba dávat právo se rozmnožovat pouze vybraným osobám na základě vyhovujícího psychického vyšetření. Raději méně ale kvalitu, než kvantitu vypatlanejch fetek. Akorát že by musel zhebnout tenhle systém založený na hypotetickém trvalém nekonečném růstu.

Zobrazit celou diskusi