Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Norsko „unáší“ české děti, Zeman hrozí odvetou. Co na to říká zkušený diplomat?

Autor: simao, vr, ČTK - 
17. ledna 2016
17:50

Případů, kdy norská sociálka Barnevernet zasáhla do životů českých rodičů, přibývá. Po Evě Michalákové odebrala i další české matce a jejímu norskému partnerovi 9měsíční nemocnou dceru. Prezident Zeman navrhuje přitvrdit. Premiér Sobotka je opatrnější. Jak hrozící diplomatickou roztržku s Norskem vidí zkušený diplomat, někdejší velvyslanec v USA i Rusku Petr Kolář?

Tradičně kritický k norské sociálce byl Miloš Zeman i v 5. díle pořadu S prezidentem v Lánech. Opřel se však i do Sobotkovy vlády. 

"Byly tady pokusy posílat protestní nóty apod. A tyto pokusy selhaly. Takže musíme přitvrdit. A teď je jen otázka čím a jak přitvrdit. Za prvé: Zatím vláda pouze nabízí paní Michalákové a teď zřejmě i další mamince právní pomoc a to si myslím, že je nedostatečné. Vláda může být tzv. vedlejším účastníkem řízení u Evropského soudu pro lidská práva, což samozřejmě zvýší tlak na Barnevernet. Zadruhé vláda může protestovat u agentur OSN, může protestovat a navrhovat příslušné rezoluce u Rady Evropy," poznamenal prezident. 

"Pak by se dalo uvažovat ještě o jednom kroku, a to je odvolat našeho velvyslance v Norsku na konzultace," dodal Zeman.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve stejné době v pořadu FTV Prima Partie řekl, že vláda však v problému s Nory a sociálkou Barnevernet v posledních dvou letech pokročila a odvolávání velvyslanců podle něj věc neřeší.

Sobotka uvedl, že je třeba případy sledovat a postupovat pragmaticky a s rozmyslem. Podle něj není stažení velvyslance z Norska vhodnou reakcí. "Já si nemyslím, že stažení velvyslance cokoli řeší," uvedl předseda vlády. "My potřebujeme s Nory především mluvit. Když budeme dělat taková planá gesta a přestaneme komunikovat, tak pozici našich občanů v Norsku jenom zhoršíme," vysvětloval Sobotka.

Video Zeman kritizoval norské „gangstery“: Unášejí naše děti - Blesk TV
Video se připravuje ...

Politici by podle premiéra měli velmi zvažovat, jak se k celé kauze budou vyjadřovat. "Protože velmi často se to může ocitnout v rozporu s přáním rodiny. Jsou to velice intimní a citlivé záležitosti a my budeme postupovat tak, abychom české občance žijící v Norsku pomohli," ujistil Sobotka.

Podle něj se vláda v posledních dvou letech hodně věnuje tlaku na Norsko. "Jsme součástí několika zemí, které byly znepokojeny z toho, jak norský úřad Barnevernet postupuje," zdůraznil Sobotka.

Předchozí vlády podle Sobotky s norským úřadem vůbec nekomunikovaly. Premiér dodal, že ke konci loňského roku se začaly věci hýbat, jelikož Norsko přezkoumá některé případy a byla vydána metodika, jak by se mělo v některých případech postupovat. Metodický pokyn podle něj reaguje na kritiku některých zemí. "Zdůrazňuje se tam, že by se měla zlepšit komunikace s ambasádami zemí, odkud děti pocházejí. Měla by se zvažovat i otázka předání dětí do péče institucí v zemích, kde mají druhé občanství," uvedl Sobotka.

Zkušený diplomat Kolář: Je to krajní prostředek

Na dotazy Blesk.cz k možné diplomatické krizi mezi Českem a Norskem odpovídal Petr Kolář, bývalý velvyslanec ve Washingtonu i Moskvě.

Blesk.cz: Kdo rozhoduje o odvolání našeho velvyslance v Norsku ke konzultacím?

„Toto je v gesci ministerstva zahraničí a jde o jeden z nejsilnějších diplomatických kroků, který je k dispozici. Není to přerušení diplomatických styků, ale je to vyslání signálu, který už je opravdu vyjádřením výrazného nesouhlasu. Tedy stavu, kdy už opravdu jde o konfliktní situaci. Je to krajní prostředek, který se opravdu dělá už těsně předtím, než se vypoví diplomatické vztahy.“

K čemu to povede? Je možné, že to rodičům, kterým Barnevernet odebral děti, pomůže?

„V mnoha případech to samozřejmě vede k tomu, že je třeba vést diplomatické konzultace. Ale obávám se, že v případě Norska by to žádný konkrétní efekt nemělo, protože Norové velmi striktně trvají na oddělení výkonné a vládní moci.“

Jakou očekáváte reakci ze strany norské diplomacie?

„Ta druhá strana může zaujmout reciproční postup, tedy odvolat svoji velvyslankyni, a pak už je to mnohem složitější. Většinou se pak neveřejně musí jednat o tom, jak situaci vyřešit.“

Premiér už se nechal slyšet, že by s prezidentem navrženým krokem nesouhlasil. Lze z toho tedy vyvozovat, že ani ministr zahraničí…

„Ministr zahraničí je ten, kdo je k tomu zmocněn. Pan prezident trochu zapomíná, jaká je jeho ústavní pozice a že přímá volba na tom nic nezměnila. My jsme parlamentní systém, za exekutivní politiku je odpovědná vláda a je odpovědná i za výkon funkce prezidenta. Která se zase odpovídá parlamentu.“

tgbg ( 18. ledna 2016 08:16 )

Hradní ožungr jenom kecá a nic nedělá. Jak můžou Norové unášet české děti, když tyto žijí v Norsku. Nechtějí nám unést třeba Milouše????

fking ( 17. ledna 2016 23:20 )

 Předně práva dětí u nás a v Norsku jsou zcela jiná. To by si především měli uvědomit ti, co tam jedou žít, pracovat a zakládat rodiny. Stejné jako teď řešíme muslimské migrantů, aby respektovali naše zákony a práva, tak když jedu bydlet do Norska nebo Británie platí pro mě to samé. Jak bysme se zachovali, kdyby byla odebrana muslimská dívka u nás v nějaké rodině, že nemůže kvůli jejich náboženství studovat apod. A začala nás sekyrovat jejich vláda nebo vyslanectvi, asi by sme je poslali do hajzlu.

zkratous ( 17. ledna 2016 22:20 )

ČT1 pořad 168 hodin-MUDr.Chalámková,dřív členka KDU-ČSL,nyní místopředsedkyně TOP 09,podává mylný informace o dalším dítěti odebraným v Norsku,navíc si rodina nepřála medializaci.Proč mě to od členky TOP 09 nepřekvapuje,ať se radši věnuje pediatrii.Chalámková lže,dítě má český i norský občanství,bohužel pro rodiče

dietr ( 17. ledna 2016 21:41 )

jestli to Miloš vyhraje, tak má u mě flašku

lug70 ( 17. ledna 2016 21:37 )

To víte, že jde o norské prachy. Ke všemu je na MPSV realizován potajnu velmi podezřelý projekt pod názvem "Kodifikace právní úpravy podpory rodin, náhradní rodinné péče a systému péče o ohrožené děti" na který dohlíží norští odborníci z "Bufdir", což je v Norsku ředitelství ve věcech dětí, mládeže a rodiny. Rád bych se mýlil, ale vypadá to, že se u nás a přímo nám pod nosem zavádí stejný zvrhlý systém kradení dětí, jako mají v Norsku. http://www.eeagrants.cz/cs/programy/ehp-fondy-2009-2014/cz04-ohrozene-deti-a-mladez/cz04-schvalene-p rojekty/kodifikace-pravni-upravy-podpory-rodin-n-1370

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa