Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišovi blízcí: Stále častěji mu někdo vyhrožoval smrtí

Autor: Eva Pospíšilová, Zuzana Štíchová - 
6. listopadu 2015
05:45

„Váš život je znovu ohrožen.“ Varování, po kterém se podle zasvěcených ministr financí Andrej Babiš (61, ANO) rozhodl požádat o policejní ochranku. „Opakovalo se to stále častěji,“ popsali Blesku lidé z okolí vicepremiéra.

O policejní ochranku požádal Babiš ministra vnitra Milana Chovance (45, ČSSD). Důvod? „Je to opakovaná snaha usilovat o moje zdraví, nechtěl bych to ale moc rozvádět,“ řekl vicepremiér, jehož bezpečnost už teď střeží jeho vlastní ochranka. Jde o muže, kteří podle informací Blesku působili i v těch nejnebezpečnějších misích, jako třeba v Afghánistánu.

Albánská mafie

Proč chce šéf státní kasy ještě ochranku od státu? „Státní ochranka je profesionálnější, je vybavená lepší technikou a je podstatně početnější. Soukromou ochranku si ale samozřejmě ponechám,“ vylíčil Blesku Babiš.

Čeho se tak bojí? „Jsou případy, kdy mi hrozí nebezpečí,“ uvedl jen. Podle lidí zasvěcených do podrobností se ale o ministra čím dál častěji a více zajímali lidé napojení na albánskou mafii. „Byly na mě objednány čtyři vraždy a chtěli mi vykrást barák,“ nechal se už ostatně slyšet Babiš.

V plánu byl i únos jeho dítěte. „Je zvláštní, že ministr financí nemá ze zákona ochranku, přestože je asi vždy nejvíc – i víc než premiér – ohrožen, když má agendu hazardu nebo daní,“ podivil se vicepremiér.

Kalousek: Ať nám Babiš není ukradenej

„Současný premiér Bohuslav Sobotka v době, kdy byl čtyři roky ministrem financí, policejní ochranu nevyužíval, i když řešil stejně kontroverzní témata jako současný ministr Andrej Babiš,“ uvedl v reakci na dotaz Blesku mluvčí vlády Martin Ayrer.

„Nechci to zlehčovat, pokud se pan ministr cítí ohrožen, tak ať o to požádá – to riziko, že by nám jinak mohl být úplně ukradenej, je poměrně velký,“ prohlásil exministr financí Miroslav Kalousek (54, TOP 09). On sám podle svých slov ochranku neměl, ač mu také chodily výhrůžky.

Musí si říct

O tom, zda Babiš nakonec ochranku od státu dostane, rozhodne ministr vnitra. „Budu ho chránit vlastním tělem,“ vtipkoval včera Chovanec. Záhy ale dodal, že vicepremiérovi téměř jistě vyhoví.

Podle šéfa vnitra se nyní uskuteční schůzka ochranné služby s Babišem, kde ministr musí dodefinovat své požadavky a hrozbu. Musí třeba říci, zda si představuje ochranu 24 hodin denně. „Není nikde napsané, že to budu akceptovat. Až mi ministr Chovanec ochranku schválí, seznámím se s podmínkami,“ uzavřel Babiš.

panda82 ( 6. listopadu 2015 07:47 )

Zpozorovali jste jaká radost prýštila Kalouskovi nejen z očí ale z celého chování , jak se může politik takto chovat, co potom přeje obyčejným lidem, kteří na něho odvádějí daně, *** jeden

janova ( 6. listopadu 2015 07:01 )

Má všechno, na co si vzpomene. Ale není lepší být šťastný bez peněz a bez ochranky?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa