Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mafiáni mezi politiky na divokém severu. Policie řeší úplatky v Mostě

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: archiv Blesku)
Autor: zst, ČTK - 
21. září 2015
16:45

Čtrnáct dní po rozpadu koalice na radnici v Mostě řeší tamní magistrát další skandál. Politici KSČM, ANO a Sdružení Mostečané Mostu (SMM) měli uplácet jednoho ze zastupitelů hnutí Severočeši. Případ už prověřuje policie. Za přeběhnutí do jedné ze stran, která měla nově na magistrátu utvořit koalici, měl zastupitel získat byt a dobře placenou funkci. Schůzky ale nahrál, předal policii a zveřejnil.

„Byl bych rád, abys dopil kafe, já tě k sobě posadím do auta a někam spolu odjedeme. Tady jednat nebudeme… Budou tam čekat dva moji kolegové (ze SMM a ANO), kteří ti to dají černý na bílým. Máme pro tebe práci, máme pro tebe byt a dostal bys i představenstvo dopravního podniku, a co by sis ještě řekl,“ zní na nahrávce, jejíž přepis zveřejnil Mostecký deník.

Úplatky na nahrávce nabízí jeden z mosteckých zastupitelů za KSČM. Schůzek se ale odehrálo několik a podle Deníku jsou do úplatkářství zapleteni také lidé z ANO a ze Sdružení Mostečané Mostu. „Není tajemství, že jste v tíživé životní situaci,“ využívá situace právě jeden z členů SMM.

Na nahrávkách se ale dostává i na náznaky výhrůžek. „Buď v klidu, ta situace má řešení… Buď se k tomu postavíš rozumně (nedopovězeno)…, je to na tvém zvážení,“ říká zastupitel KSČM.

Případ vyšetřuje hospodářská kriminálka

Před 14 dny to byli právě Severočeši, kdo ukončil koaliční spolupráci s ANO a KSČM. Nově chtěly obě strany vést město společně se Sdružením Mostečané Mostu. Dohromady by ale měly strany pouze 22 křesel ze 45. Na svou stranu tak potřebují ještě alespoň jednoho zastupitele. Toho se pokusily získat za byt a dobře placené funkce. „Na případu pracuje oddělení hospodářské kriminality,“ řekla Světláková s tím, že impulsem byly informace v médiích.

"Že probíhaly aktivity ze strany určitých lidí vůči některým našim lidem, jsem věděla už během prázdnin. První problémy už totiž nastaly v červnu, kdy se ukázalo, že něco skřípe. Pak se situace vysotřila a to zřejmě začali ti druzí některé naše lidi obcházet," komentuje podezření z úplatkářství mostecká zastupitelka a zároveň senátorka Alena Dernerová (Severočeši).

"Mě nikdo neoslovil, u mě by neměl šanci," dodává zastupitelka s tím, že na vznik nové koalice na mosteckém magistrátu aféra zřejmě nebude mít vliv. Že by ale Severočeši striktně odmítli spolupráci se zainteresovanými stranami Dernerová také odmítla. "Je to vždy o lidech. Já nevnímám ty strany jako celek," nechce senátorka paušalizovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa