Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Bývalý úředník ministerstva Koval se vyhne vězení. Za korupci dostal podmínku

Autor: ČTK, zst - 
27. srpna 2015
13:29

Bývalý ředitel odboru na ministerstvu pro místní rozvoj a ostravský zastupitel Vladislav Koval (dříve ANO) vyvázl od soudu jen s tříletou podmínkou a pokutou 30 tisíc korun. Podle obžaloby žádal úplatek výměnou za to, že firmě Protum Servis zajistí na ministerstvu zakázku. Podle Kovala šlo o špatné manažerské rozhodnutí. Za korupci mu hrozilo až 10 let ve vězení nebo propadnutí majetku.

Někdejší šéf odboru ministerstva pro místní rozvoj Vladislav Koval (dříve ANO) dostal za korupci tříletou podmínku, pětiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích veřejné správy a pokutu 30 000 korun.

Čtvrteční verdikt soudu není pravomocný. Koval vinu odmítá s tím, že chtěl naopak korupční jednání sám odhalit, a proto si zkusil říct o úplatek jednateli firmy, která pro ministerstvo zajišťovala údržbářské práce.

Podle obžaloby se Koval coby ředitel ministerského odboru hospodářských služeb sešel 22. října 2014 v restauraci Mincovna na Staroměstském náměstí s jednatelem firmy Protum Servis Jaroslavem Tůmou. Údajně po něm žádal úplatky v nespecifikované výši. O dva dny později prý Tůmovi v budově ministerstva nabídl zakázku za půl milionu korun na výměnu protipožárních dveří, přičemž chtěl pro sebe část z této sumy.

Špatné rozhodnutí

Bývalý hlavní manažer hnutí ANO a někdejší ostravský zastupitel Koval své chování opakovaně označil za "špatné manažerské rozhodnutí" a provokaci. Při prověřování ministerských smluv prý totiž pojal podezření, že si firma Protum Servis fakturovala některé služby navíc.

V době údajné trestné činnosti byl Koval členem ANO, které ho po jeho obvinění obratem vyloučilo ze svých řad. Původním povoláním je učitel, ve státní správě nikdy dříve nepracoval. Na ministerstvo nastoupil podle vlastních slov proto, že tehdejší ministryně Věra Jourová (ANO) ho znala a věděla, že pracuje efektivně a umí organizovat věci i lidi.

Kovalovi hrozilo za korupci až desetileté vězení nebo propadnutí majetku. Státní zástupce mu navrhoval nepodmíněný trest ve výši 3,5 až čtyři roky, dále pěti až sedmiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy a peněžitý trest 100 000 korun.

verka1 ( 27. srpna 2015 15:09 )

podmínka co tedy dostane Rath...podmínku

mirkazam ( 27. srpna 2015 14:48 )

Ach,jaká to tragedie...hrozilo mu až deset let,ale verdikt zní podmínka a 30 tisíc pokuta. Jinak to ani dopadnout nemohlo,podmínky jsou pro všechny zkorumpované nadlidi...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa