Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zeman se v Ázerbájdžánu poklonil památce zesnulého diktátora a generála KGB

Autor: vr - 
16. září 2015
16:55

Prezident Miloš Zeman pokračuje společně s první dámou Ivanou v programu své návštěvy Ázerbájdžánu. Ve středu se vydal v metropoli Baku mimo jiné do Aleje hrdinů, kde vzdal hold obětem vpádu sovětských vojsk, vedle toho však uctil na hřbitově také památku exprezidenta Hejdara Alijeva, otce současné hlavy státu a bývalého člena KGB.  

Při své návštěvě Ázerbájdžánu prezident Miloš Zeman poctil tamního prezidenta Ilhama Alijeva a položil věnec k hrobu jeho rodičů – zakladatele moderního Ázerbajdžánu a exprezidenta Hejdara Alijeva a bývalé první dámy Zarify Alijevové.

Právě Hejdar Alijev, který začínal svoji kariéru v KGB a vypracoval se až na šéfa ázerbajdžánských komunistů díky skvělým vztahům s Leonidem Brežněvem, je v Baku předmětem obrovského kultu osobnosti. Ten se dotýká také jeho syna, současné hlavy státu Ilhama, a jeho manželky Mehriban, která je vnímána jako tamní Jacqueline Kennedyová.

„Vládnoucí rodina je v Ázerbájdžánu posvátná, něco jako v Česku Masaryk za první republiky. Fakt, že se na ně takříkajíc nesmí sáhnout, republiku drží pohromadě a Alijev starší navzdory své minulosti zemi zachránil. Jinak by ji na kusy rozcupovaly okolní státy,“ řekl Blesku dobře informovaný zdroj z tamní diplomacie.

I tak je v zahraničí Ilham Alijev pokládán za autoritáře. O údajné korupci v jeho rodině se nesmí psát – nyní to vědí i investigativní novináři, kteří skončili ve vězení za údajné majetkové prohřešky. Navíc si zajistil doživotní prezidentský mandát.

Na druhé straně je v evropském kontextu považován za autoritáře takzvaně osvíceného a navštěvují jej vrcholní západní státníci. Naposledy třeba šéf Evropské rady Donald Tusk, který kvůli krizi na Ukrajině považuje Alijevovu velmoc za strategického partnera. Mimochodem: když Tusk jako polský premiér před lety navštívil Baku, také položil věnec u hrobu Alijeva staršího.

Kromě další pietní akce v Aleji hrdinů, kde Ázerbájdžánci uctívají oběti sovětského vpádu z roku 1990, se pak Zeman ve středu vydal během svého dalšího programu státní návštěvy i do tamního parlamentu, na Bakinskou státní univerzitu mezi studenty českého jazyka či na česko-ázerbájdžánský podnikatelský seminář.

Jak probíhala návštěva prezidenta se můžete podívat v reportáži:

Video Zeman poslal podnikatele na smrt, smrkal do projevu a převrhnul skleničku - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

koncime ( 23. září 2015 01:36 )

. https://www.facebook.com/koncimemilosi Končíme Miloši tričko 249,- velká placka 49,- http://www.imgup.cz/

dzery ( 17. září 2015 10:36 )

Vždyť nikam neodešli zatím byli ve všech parlamentních stranách i když jako chameleoni.

diella ( 17. září 2015 07:54 )

Nezbývá než doufat, že se náš Velikán nebude tou diktátorskou republikánskou dynastií inspirovat v nástupnictví .... A že další v řadě prezidentů tak nebude první pornoslečna.

eyhel ( 16. září 2015 22:54 )

bylo tam veselo, to dejte : http://tv.blesk.cz/video/2432086/zeman-poslal-podnikatele-na-smrt-smrkal-do-projevu-a-prev rhnul-sklenicku.html

kaskader ( 16. září 2015 22:29 )

Co??? Řekl, že v Česku je mnoho krásných míst včetně lázní a hotelů. "Budete-li investovat své peníze do České republiky.......... zase??? Rus už KV opuští naše země zaniká, domov náš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa