Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka: IS sahá až do uprchlických táborů, v Česku zatím teroristy nenašli

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD, vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD, vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)  (Autor: Martin Pekárek)
Autor: Zuzana Štíchová - 
10. září 2015
12:32

Na mimořádném jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu řešili ministři uprchlickou krizi. Česko má aktuálně přes 300 volných míst v uprchlických táborech, už od 1. října by se navíc mělo otevřít také zařízení v Drahoňovicích v Ústeckém kraji. Kapacita bude 220 míst. Podle ministra vnitra Milana Chovance zatím mezi uprchlíky na území Česka nepronikl nikdo s vazbami na teroristy Islámského státu.

356 volných míst – taková je podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) aktuální volná kapacita zařízení v Bělé, Zastávce u Brna a Vyšních Lhotách. Situace je navíc teď podle něj poměrně klidná. "Záchyty v posledních dnech klesají, bude zřejmě ještě oslabovat po říjnu, ale na jaře může přijít další," řekl po jednání bezpečnostního předsednictva ministr vnitra.

1. října by se měl otevřít areál bývalé věznice v Drahonicích a od nového roku také zařízení v Balkové. Obě místa jsou od sebe přitom vzdálena jen několik kilometrů a tamní obyvatelé se otevření obou táborů obávají.

Situaci pomohou řešit velvyslanci

Premiér Sobotka chce na situaci na Blízkém východě reagovat svoláním schůzky s českými velvyslanci z oblastí, které za migrační vlnou stojí, tedy např. s Evou Filipi ze Sýrie nebo s velvyslanci z Iráku a dalších rozvrácených zemí. Schůzku by měl zařídit šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek a konat se bude v Praze ještě během podzimu.

"Chceme se poradit, jak efektivně může Česká republika pomoci uprchlíkům přímo na Blízkém východě," řekl předseda vlády a upozornil také na nestabilní situaci na Ukrajině, kde musel své domovy opustit až milion lidí. "Není možné pominout rizika, která by hrozila, pokud by se zhoršila situace na Ukrajině," dodal. Co dalšího Sobotka s Chovancemna tiskové konferenci prozradili, se podívejte v sestřihu:

2426869:full:true:true

IS migraci způsobil a ještě na ní vydělává

"Zločinecká organizace Islámský stát stojí z velké části za tímto masovým exodem lidí," věří Milan Chovanec a je přesvědčen, že teroristé také velmi živě operují mezi desítkami tisíc uprchlických převaděčů.

Podle Europolu je do kšeftování s migranty zapojeno až 30 tisíc lidí. Češi se do něj ale masově nezapojují nebo o tom alespoň ministerstvo vnitra nemá žádné zprávy.

Terorista se v Česku zatím neobjevil

V Česku není podle informací tajných služeb mezi uprchlíky nikdo, kdo by byl napojen na Islámský stát. "Nemáme informace o tom, že by tady byl zachycen někdo, kdo by byl podezírán ze spolupráce s Islámským státem," uklidňoval veřejnost na setkání s novináři Bohuslav Sobotka. "Je ale velmi pravděpodobné, že Islámský stát působí přímo v uprchlických táborech," dodal.

"Pozorně tuto otázku sledujeme," potvrdil premiérova slova ministr vnitra a dodal, že Česko vysílá své specialisty právě do míst, kde se uprchlíci shromažďují, aby se informace k českým tajným službám případně rychle dostaly.

V Řecku vlna nepolevuje

Premiér Sobotka a ministr vnitra Chovanec ale zvedají pomyslný varovný prst nad konstantní situací v Řecku, kam uprchlíci stále ještě míří po tisících. "Každý den je přepravováno několik tisíc uprchlíků z řeckých ostrovů na řeckou pevninu. Pak se vydávají po balkánské trase zejména do Německa," komentuje zprávy z Řecka Chovanec.

jana999 ( 11. září 2015 19:03 )

Blok proti islámu svolává demonstraci Za naši kulturu a bezpečnou zem.Zítra 12. září v 140 u Národního muzea v Praze zúčastní se i Tomio Okamura

tajna1509 ( 10. září 2015 13:27 )

jo jo jo to je dobry IS to musi mit napsane zrejme na cele - jejiich specializace uplne utajeni a pak bum jako vsude ve svete

jonn ( 10. září 2015 13:10 )

Sobotko ,ty máš ale špatný informace .

botupl ( 10. září 2015 13:05 )

Sobotko za to jsi zodpovědný Ty odstup

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa