Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

USA žádají Řecko o uzavření vzdušného prostoru pro Rusko. Co na to Atény?

Autor: mb - 
8. září 2015
14:37

Washington požádal Atény o uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla, která dopravují humanitární pomoc do Sýrie. Řecko oficiálně ještě USA neodpovědělo, ale údajně Američanům nevyhoví. Co stojí za neobvyklou žádostí USA?

Rusko požádalo Řecko o povolení užívat jeho vzdušný prostor od 1. září do 24. září a Řekové Rusům vyhověli. To se ale nelíbí USA a žádají Atény o uzavření vzdušného prostoru pro ruská dopravní letadla. I když Atény oficiálně na žádost Washingtonu neodpověděly, dle diplomatických zdrojů bude prosba Američanů zamítnuta.

Kreml nekomentuje

K mlčenlivým Američanům a Řekům se přidali i Rusové, komentář Kremlu mnoho světla do kauzy nevnesl: „Naši řečtí partneři nám oznámili, že žádost nyní zkoumají. Dokud se Atény oficiálně nevyjádří, nebudeme záležitost komentovat,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov (47). 

„Nespolehlivé“ Turecko

Ruská letadla létají většinou přímo z Ruska do syrského města Latakia, ale trasa vede přes Turecko. „Před několika lety turecké úřady zadržely letadlo z Moskvy do Sýrie, které převáželo vojenskou techniku. Posádku i letadlo nakonec pustili dále, ale už bez nákladu – ten konfiskovali,“ vysvětluje ruský bezpečnostní expert Pavel Felgenhauer (64) v rozhovoru pro britské médium.

Jenže v tomto případě má jít o humanitární pomoc pro Sýrii a naskýtá se otázka, proč Rusko raději volí delší trasu přes Řecko?

Humanitární pomoc?

Moskva tvrdí, že v letadlech dopravuje Syřanům humanitární pomoc, ale světová média před pár dny upozornila na to, že Rusko zásobuje syrského prezidenta Assada (49) zbraněmi a údajně se chystá poslat do Sýrie „tisíce vojáků.“ Kreml ale na „odhalení“ západních médií reagoval s podivem. Moskva nikdy neskrývala, že Sýrii dodává vojenský arzenál.

Pro ruský zbrojní průmysl je Sýrie lukrativní klient, na exportu se podílí zhruba 10 procenty. Ruští vojáci též v Sýrii působí, Rusko má totiž v zemi vojenskou základnu. Je to jedna ze dvou základen, kterou má Rusko mimo území bývalého SSSR. Druhá je ve Vietnamu.

Zapojení do bojů

Nicméně světová média upozornila na to, že v Sýrii údajně bojují ruští vojáci na straně vládních jednotek. To však Kreml rezolutně odmítá.

Není to poprvé, co se objevují spekulace o zapojení ruských jednotek do občanské války v Sýrii. Už v roce 2013 média zaznamenala přítomnost Rusů mezi  Asadovými  jednotkami. Jednalo se však o žoldáky z tzv. slovanské jednotky, která v zemi dlouho nepůsobila. Někteří z žoldáků si stěžovali, že jim nebyly vyplaceny slíbené peníze, a jednotka také měla velké ztráty. Nakonec byla rozpuštěna.

Sýrie – aréna velmocí

USA dlouhodobě obviňují Rusko z toho, že podporuje autoritářský režim prezidenta Asada. Rusko kontruje tím, že podpora Spojených států rebelům se vztahuje i na islamisty. Kvůli situaci v Sýrii americký ministr zahraničí John Kerry (71) dokonce o víkendu volal svému ruskému protějšku Lavrovovi (65). Kerry dal najevo, že pokud jsou zprávy o ruské přítomnosti v Sýrii pravdivé, může tam dojít „k eskalaci konfliktu.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 10. září 2015 13:50 )

Že by dodávali zbraně Amíkům? Většího teroristu na světě neznám!

tgbg ( 9. září 2015 08:34 )

Rusáčtí vrazi a válečníci podporují teroristy po celém světě a vyvolávají další a další válečné konflikty. Rusáci jenom lžou, vraždí, loupí a jsou to právě oni, kdo se stále připravuje na válku.

japos22 ( 8. září 2015 19:23 )

Běž už se léčit Sudeťáku,

ernstthal ( 8. září 2015 18:49 )

Byl jste za bolševika na vojně?...To po...Československa jsem zažil za komunistů na vojně.To bylo přímo z..z rusáka Tady i komunisti padli předposlední před Rumunskem

ernstthal ( 8. září 2015 18:45 )

Příklad pro český bolševiky.NDR a NSR.Severní ruská Korea a Jižní americká Korea-hladomor x Hyundai,Samsung......pro ty kdo zná dějiny

Zobrazit celou diskusi