Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

USA nervózně sledují Arktidu, Rusko tam staví nové vojenské základny

Autor: mb - 
8. září 2015
10:30

Spojené státy mají 16 tajných služeb a všechny se nyní zaměřily na Severní pól. USA znepokojují kroky Číny i Ruska, které posiluje armádu u severního pólu. Region má podle vědců obrovské zásoby ropy a plynu a o území vede spor kromě Ruska a USA ještě Norsko, Dánsko a Kanada.

„Dokážeme nyní vidět i to, co jsme před deseti lety nedokázali,“ prozradil americkým médiím poněkud záhadně nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb. Většina ze 16 tajných služeb v posledních měsících analyzuje kroky Ruska a Číny v regionu a pravidelně si mezi sebou sdílejí poznatky. Americké zpravodajské služby navíc úzce spolupracují s Kanadou i Norskem. Norsko navíc do oblasti vyšle loď Marjatu, která bude vybavena špičkovým odposlouchávacím zařízením a jejímž jediným úkolem bude sledovat komunikaci ruské armády.

Militarizace severního pólu

Důvodem zvýšeného zájmu americké rozvědky je zvýšená aktivita ruské armády poblíž severního pólu, přestože Putin v roce 2014 uvedl, že je „proti militarizaci Arktidy“. Jenže Kreml mezitím znovu otevřel u severního pólu 10 vojenských základen z dob Sovětského svazu a v Arktidě staví další. Zároveň posiluje i ruské námořnictvo. Do roku 2020 chce Rusko postavit 51 lodí a 24 moderních ponorek, 16 z nich má být jaderných. „Jedná se o největší nárůst ruské vojenské síly od dob studené války,“ dává najevo své obavy guvernér Aljašky Bill Walker (64). Rusko však námitky odmítá s ledovým klidem: „Kroky, které podnikáme v regionu, jsou nezbytné pro zajištění obranyschopnosti Ruské federace,“ vysvětlil aktivity ruské armády prezident Putin (62).

Čínský drak

Kromě Ruska ovšem USA překvapila i Čína. Minulý týden se totiž u Aljašky, zrovna když do oblasti zavítal prezident Barack Obama (54), zcela nečekaně objevilo pět lodí čínského námořnictva. Lodě si to namířily k Aleutským ostrovům (USA), ale zůstaly v mezinárodních vodách. Bylo to vůbec poprvé, co americké bezpečnostní složky zaznamenaly čínské lodě tak blízko svému území na Aljašce.

Rozvědka má pohotovost

Norská loď Marjata, 100 analytiků kanadské rozvědky a 16 tajných služeb USA tak nyní spojily své síly a monitorují ruské aktivity. „Není to krize. Nechystáme se útočit na severní pól, ale monitorujeme situaci v případě, že dojde k vyhrocení situace,“ říká Scott Harper, ředitel Arktického programu v Ústavu námořní služby USA.

Boj o Severní pól

Severní pól podle mezinárodního práva nepatří žádnému státu. Nicméně pět států (Rusko, Kanada, USA, Norsko a Dánsko) které sousedí se Severní pólem, mají právo na tzv. výsadní ekonomickou zónu, která sahá 370 km od jejich břehů. Dánsko sice nehraničí s Akrtidou, ale právo získalo díky Grónsku, které spadá pod dánskou správu. Tuto konvenci OSN garantující práva na komerční aktivity ratifikovaly všechny státy kromě USA. Diskuse se ale vedou, kde vlastně končí území jednotlivých států, protože zóna 370 km se počítá od kontinentálního šelfu. Dříve těžba v Arktidě nepřicházela v úvahu, ale nyní díky globálnímu oteplování mocnosti začínají o region projevovat zájem.

smrk ( 8. září 2015 11:25 )

Dobře dělaj, USA nemusí všechno sežrat. Roztahují se indiánobijci po celém světě, tak je dobře že by konečně dostali přes držku.

Zobrazit celou diskusi