Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Důchodkyně Parkanová opět na veřejnosti: Vyrazila k soudu kvůli Tatrám

Vlasta Parkanová jako ministryně obrany (vlevo) a nyní jako patrně spokojená důchodkyně
Vlasta Parkanová jako ministryně obrany (vlevo) a nyní jako patrně spokojená důchodkyně  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
13. května 2014
15:49

Exministryně obrany Vlasta Parkanová (62) je v důchodu - politickém i starobním. Loni se zařekla, že nechce mít s politikou nic společného, stáhne se do ústraní a bude pečovat o své zdraví. Z domácího klidu ji nyní vytrhla povinnost jít svědčit k soudu v kauze armádní zakázky na vozy Tatra. V březnu k soudu nepřišla kvůli nemoci, tentokrát však již dorazila.

"Zažádala jsem si o důchod a byl mi přiznán," svěřila se Parkanová v listopadu 2013 serveru tyden.cz, že se chystá odebrat do ústraní a po svém politickém konci se nebude vracet ani k právnické praxi. "Snažím se teď zlepšit svoje zdraví," vysvětlovala tehdy exministryně obrany. Právě kvůli zdraví však nebyla letos v březnu svědčit u soudu kvůli zakázce na armádní vozy Tatra. Omluvila se. Dnes ale již k soudu dorazila. A nevypadala nemocně, naopak. "Důchodkyně Vlasta" rozdala i několik úsměvů.

Její výpověď pak nebyla nijak překvapivá. Někdejší první náměstek Parkanové Martin Barták čelí v souvislosti se zakázkou obvinění z přijímání úplatku, sama Parkanová je v této kauze pouze jako svědek. Na ministerstvo nastoupila až po něm, Bartáka tak jako náměstka zdědila. Přesto se ho zastala.

Parkanová: Vstoupila jsem do rozjetého vlaku

Z doby jejího působení v čele obrany je sama Parkanová také obviněna - kvůli nákupu vojenských letounů CASA. Pochybení odmítá. Připustila však dnes, že na ministerstvu obrany bylo "velmi náročné orientovat se ve všech peripetiích". Do funkce nastoupila až poté, co smlouvu o nákupu tatrovek podepsal její předchůdce Jiří Šedivý. "Vstoupila jsem do vlaku, který již byl notně rozjetý," konstatovala.

Z vlády ani z bezpečnostního výboru prý na ni ale kvůli zakázce na Tatry nikdo jmenovitě netlačil, a totéž se týká i jejího tehdejšího náměstka Bartáka. "Nemám jedinou vzpomínku na to, že by se pan Barták v tomto směru nějak profiloval," řekla. Bartáka popsala jako "člověka s vysokou inteligencí a vysokým pracovním nasazením".

Vlasta Parkanová u soudu kvůli dodávce armádních vozů Tatra: 13. května 2014 Vlasta Parkanová u soudu kvůli dodávce armádních vozů Tatra: 13. května 2014 | ČTK

S Bartákem by na pustý ostrov nejela

Poslední ze svědků v kauze Tatra Parkanová však také upozornila, že Bartáka za náměstka nominovala ODS a ona sama si ho na ministerstvo nevybrala. "S Martinem Bartákem bych na pustý ostrov nejela," dodala Parkanová u soudu. Ale byla by prý nerada, aby byl kvůli nákupu Tater "dehonestován".

Státní zástupce však pro Bartáka navrhl nepodmíněný trest vězení v horní třetině sazby, která činí 2 až 8 let!

Vynesení rozsudku nad Bartákem a také zbrojařem Smržem plánuje soudce na středeční dopoledne. Podle obžaloby se Barták pokoušel z pozice prvního náměstka ovlivňovat průběh zakázky na nákup terénních aut. Při návštěvě USA v únoru 2008, kam odjel jako člen delegace tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), pak prý neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek pěti milionů dolarů (přes 80 milionů korun).

alex0800 ( 14. května 2014 12:16 )

pravda pravdoucí.. Však ono to nějak dopadne. Čína už taky umí i v armádních technologiích ukázat drápky viz jejich hypersonický let letos v lednu, což USA s jejich nerealizovanými plány těžce překvapilo. . Uvidíme, zda bude síla na straně teroristů z USA nebo na straně států BRICS, kteří položí petrodolar a pak i eurodolar ;-) Teprve poté bude žhavá půda v USA i v Evropě..

pepatiso ( 14. května 2014 11:16 )

Itar...jestli už není pozdě?

pepatiso ( 14. května 2014 11:15 )

Nemůžu sehnat radarový hit naši čarokrásné pěnice vlastičky,nemá někdo nějakou stopu?

itartas ( 14. května 2014 10:47 )

Alex...nejhorší na tom ale je, že jim stojí v cestě právě Rusko , takže opět potřebují položit na kolena Rusko, jako to kdysi udělali prostřednictvím bolševiků. Boj o Rusko je klíčový a jakmile padne Rašn, jsme v pr/deli všichni, celá Evropa.

alex0800 ( 14. května 2014 10:15 )

Zkrátka luciferiánský systém v praxi ukazuje své drápky, leč v době konce jednoho věku a nástupu věku bez zla a temnoty, se to dá předpokládat. Nemluvě o faktu, že tato doba byla již popsána před několika tisíci lety;-) A kolik proroků o ní mluvilo nemá ani cenu říkat. Buďto věříte vlastní sysnéte zdravým rozumem, nebo mediokratické propagandě uplacených plátků, které vám jen drží okovy na té ruce svobody. Té skutečné a nezdevalvované svobody a lásky. . Nikoliv, jako když jeden milovník pánských ***ek hrající disidenta zblbnul národ a pomohl NWO mafii se dostat k majetku této krajiny.. Ano mluvím o vlastizrádci, kterého netřeba představovat. V satanistických kruzích je a vždy byl Šáša Váša velmi známá figurka.. Dnes si lidé cinkající na náměstí koncem roku 1989 klepou na čelo, k čemu že se to propůjčili.. Dnes již nezbývá mnoho možností, jak to změnit ke skutečné svobodě. . I když inspirací nám budiž ISLAND, který je dnes skutečně svobodný s pozavíranými politickými mafiány pracujícími pro NWO ;-) To je možná cesta. Nikoliv, že USA rozpoutají poslední světovou válku a opět v Evropě..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa